Ігор Семиволос Директор Центру Близькосхідних досліджень НАНУ

Розкол Росії може початися тільки за однієї умови

Кремль
Фото: Уніан

Про події в Інгушетії і їх вплив на режим Путіна

Протести жителів Інгушетії проти приєднання окремих території до складу Чеченської республіки показали те, що в Росії не працюють центральні механізми розв’язання або трансформації конфліктів. Однак цей локальний конфлікт не позначиться на масштабах Росії. Розкол РФ і режиму Путіна може початися тільки з Москви.

Те, що відбулося в Інгушетії – це локальна подія, не дивлячись на її розмах, оскільки вона не перетворилася на насильницьку подію. Все-таки ці протести поки що виглядають як мирні, а всі сторони розуміють, що ескалація призведе до реального погіршення ситуації. І як мінімум виглядає так, що роблять все, щоб до цього не допустити.

Зрозуміло, що це симптом погіршення загалом безпекової ситуації на Кавказі і демонстрація сили північнокавказьких еліт. Крім того, це демонстрація слабкої керованості цього регіону, адже там навіть військові проявили нелояльність до влади і приєдналися до протестів.

На сьогоднішній момент навряд чи можна говорити про те, що ця подія може радикально вплинути на майбутнє, але її можна розглядати, як зростаючий тренд втрати керованості і посилення місцевих еліт.

Водночас, це не позначиться не масштабах країни. А обставини розколу РФ мають силу лише в столиці. Тобто якщо в столиці стануться події, які дадуть сигнали локальним елітам, що вже можна – тоді ми побачимо якісь дії, спрямовані на розкол цієї Імперії. А поки центр демонструє принаймні вдавану силу і контроль, то навряд чи події в Інгушетії можна розглядати як передумови до розвалу.

Повторюся, що це скоріше тренд, який говорить про те, що локальні еліти починають діяти відповідно до своїх інтересів, і менше озиратися на Москву.

Стабільність режиму Путіна залежить від того, наскільки Москва здатна демонструвати впевненість і готовність придушити будь-яку реальну спробу розколу. А те, що відбувається в Інгушетії, не стосується розколу. Натомість це показує ситуацію, коли не працюють центральні механізми розв’язання або трансформації конфліктів. Це вже красномовний симптом, але його ще замало, щоб говорити за більш серйозні дезінтеграційні процеси.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: