Микола Сунгуровський Директор військових програм Центру Разумкова

Яких «сюрпризів» чекати від бойовиків на Великдень

Українські військовослужбовці під час Великодньої служби
Фото: Уніан

Про тимчасові перемир'я на Донбасі

Ключовим форматом відновлення миру на Донбасі може стати миротворча місія. У той же час будь-які тимчасові перемир'я - це шлях до дестабілізації ситуації, в тому числі всередині України, а бойовики та Кремль можуть навіть підвищити ставки у війні. 

Чого чекати від бойовиків на Великдень? Це краще до психологів звернутися, щоб зрозуміти, що в них коїться у голові. В принципі, я не бачу ніяких ознак того, щоб Володимир Путін, не кажучи вже про маріонеткові ДНР/ЛНР, відмовлявся від своїх цілей на Донбасі. Тобто вони як стояли, так і стоять. І немає ніяких ознак пом'якшення їх позиції, крім заяв, що Путін може піти на використання якихось тимчасових адміністрацій зі збереженням всіх інших вимог (таку інформацію нещодавно опублікувало видання Time). І всі ескалації уповільненого конфлікту є грою на підвищення ставок. Вони хочуть показати себе сильними гравцями в разі переведення вирішення цього конфлікту в площину переговорів.

Військовий сценарій нашими силами за допомогою тієї ж американської зброї? Справа в тому, що без перекриття кордону це неможливо. Тобто поки наш військовий потенціал не дорівнює потенціалу не тільки Росії, а навіть того угруповання, яка зосереджене на кордоні. Якщо кордон відкритий, то немає гарантій, що там не опиняться регулярні сили російської армії.

Поява тимчасових адміністрацій? Це введення миротворчої операції, яка припускатиме розміщення миротворців на кордоні, на лінії розмежування і введення на ці території миротворчих місій, які називаються тимчасовими адміністраціями - не стільки військових, скільки для переведення ситуації в мирне русло. Це і демілітаризація, і розмінування, і відновлення економічної життєдіяльності, і відновлення порушених прав тощо. Можливо, частково, якщо їм на допомогу будуть організовані якісь комісії щодо амністії, то будуть вирішуватися і ці питання. Це знову ж таки необхідно розглядати в комплексі. Сама по собі тимчасова адміністрація там не з'явиться, хоча б тому що їй самій необхідно забезпечити безпеку.

А всі ці тимчасові перемир'я - це не вирішення конфлікту. Тобто Україна зацікавлена в стабільному вирішенні цього конфлікту, а не у тимчасовому перемир'ї. Відповідно, всі ці тимчасові перемир'я і їх порушення - це той же шлях до дестабілізації, в тому числі всередині України. І це ні до чого не веде.

Чи посилять наші західні партнери тиск на Кремль? По ідеї, повинні були б. Просто вони вже заявили про свої позиції - про те, що вони є прихильниками реалізації Мінських угод. І їм якось не з руки від цього відмовлятися. Тому така ситуація й триває, хоча давно вже час був поставити питання про те, що Мінські домовленості провалені, оскільки не виконується перший пункт, порушником цих угод є Росія з її маріонетками, а далі цей конфлікт вирішується в рамках миротворчого мандата. І не треба шукати ніяких інших форматів. На мій погляд, це ключовий формат для відновлення миру. Тут потрібна якась компромісна і консолідована позиція.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: