Тарас Загородній Керуючий партнер «Національної антикризової групи»

Коли чекати наступну «бавовну» в Росії

Українці більше не жертви, які терплять знущання і бояться переходити, якісь уявні «червоні лінії»
фото з відкритих джерел

Україна зобов’язана відповідати ударом на удар

Масові обстріли української енергосистеми не тільки довели, що наше ППО краще підлаштовується під тактику РФ, але остаточно спростували один дуже стійкий і небезпечний міф. Мовляв, Росія атакує ракетами у відповідь на дії української армії чи спецслужб. Саме цю тезу намагались розігнати росіяни та ті, хто їм підігравав. Однак, останні події показали, що удари у відповідь навпаки зменшують можливості ракетного терору.

Нагадаю, ще у жовтні обстріли почали подавати як реакцію на підрив «кримського мосту». А особисто Путін назвав їх «частковою відповіддю» на спецоперацію СБУ і атаку дронів на кораблі у Севастопольській бухті.

Останнім обстрілам передувала «бавона» на військових аеродромах в глибині Росії. Причому, ми вдарили не просто по авіабазах, а саме по тих літаках, які оснащені крилатими ракетами. Як мінімум три ракетоносці були виведені з ладу і не змогли взяти участь у новій атаці (на фотографіях ушкоджених літаків видно ракети X-22). Все це зменшило потужність ракетного залпу, дозволило ППО ефективніше реагувати на цей удар.

Що далі? Потрібно чітко розуміти, що Росія провадить ракетні обстріли не у відповідь на щось. Вона просто може це робити. Кремль точно продовжить ракетні удари і буде намагатись занурити країну в повний блекаут. Україна ж повинна мати свою концепцію відповіді.

По-перше, необхідно встановити точний список всіх причетних до ракетних обстрілів. Крім «кремлівського старця» і його оточення, це і виконавці наказів. Покарання має носити невідворотний характер. В цьому контексті звернув би увагу на слова керівника СБУ Малюка, що служба встановлює поіменний список осіб причетних до обстрілу.

Десятки відкритих кримінальних справ – не формальність. Бо вони цілком можуть стати основою для розгляду в Гаазі. А до російських виконавців поступово дійде, що вже треба починати шукати це місто на карті світу. Бо рано чи пізно вони там опиняться і зовсім не в якості туристів.

По-друге, Україна зобов’язана відповідати ударом на удар. І тут бачу суттєвий злам в останні місяці. Ворог вже боїться наших ударів не тільки на тимчасово окупованих територіях, але і у себе вдома. В російському Генштабі не можуть зрозуміти, як це наші дрони опинилися за сотні кілометрів від кордону…

Та головне: ми показуємо, що українці – не жертви, які терплять знущання і бояться переходити, якісь уявні «червоні лінії». Тим більше, що Кремль давно демонструє – ніяких «червоних ліній» по відношенню до України в нього не існує.

Тож наша відповідь очевидна – «бавовна» має палати в Росії і на окупованих територіях. Та ж СБУ продемонструвала це на Кримському мосту і Севастополі.

Окрема надія – на створення вітчизняного флоту морських дронів. Це унікальна розробка СБУ. А допомогти збудувати флот дронів, щоб в Криму «не стихала» бавовна, може кожен з нас. Загалом, те що в СБУ, після приходу нового керівника, почали будувати «Український Моссад», який буде відповідати ударом на удар – правильна і єдина можлива комунікація з ворогом.

Не треба боятись реакції на «бавовну». Повторю, Росія все одно буде намагатись знищити українців. Просто за те, що вони українці. Наше завдання – щоб росіяни боялись це робити. Тому, чим більші рахунки будуть приходити на Красную Площадь Москви з київської вулиці Володимирської, тим краще.

Читайте також: Вирішальна зима для Путіна. Найстрашніше попереду?
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: