Газові війни на Euronews

Українська служба Євроньюз, що 24 серпня розпочала мовлення за наш бюджетний кошт, стала зручним політичним інструментом влади. Саме такі висновки напрошуються після порівняння сюжетів з тими ж самими відео рядами українською, англійською та російською мовами.

Українська служба Євроньюз, що 24 серпня розпочала мовлення за наш бюджетний кошт, стала зручним політичним інструментом влади. Саме такі висновки напрошуються після порівняння сюжетів з тими ж самими відео рядами українською, англійською та російською мовами.

Ще першого дня мовлення на День Незалежності українська служба встигла відмітитись відвертим підлабузництвом до української влади – в сюжеті про мітинги на День Незалежності в українській версії сказали про триста протестувальників, а в англійській кілька тисяч. Журналісти пояснили це технічною помилкою, але вірилось в таку відмазку мало. Хто платить, той і замовляє музику, в нашому випадку – технічні помилки.

І ось сьогодні маємо новий витвір українських євроньюзмейкерів, який, скоріше за все, також пояснять якоюсь помилкою. Вранці на каналі вийшов сюжет про нове загострення в українсько-російському газовому протистоянні. Нагадаємо, що відеоряд на каналі на всіх мовах той самий, а от озвучування може різнитися. В українській версії воно було таким:

«Росія не збирається міняти ціну на газ для України»

Російський президент Дмітрій Медвєдєв заявив у середу, що здивований намаганням України домовитися про зниження ціни на газ. Він назвав ці пропозиції українського керівництва намаганням «жити за рахунок Москви». Медвєдєв заявив, що Україна нічого не пропонує в обмін на газову знижку. Тож ціна залишиться на рівні ринкової.

Риторика між Україною та Росією загострилася після арешту екс-прем‘єра Юлії Тимошенко у справі газових домовленостей із Росією 2009 року. 5 серпня МЗС Росії заявило, що усі газові угоди укладалися відповідно до національних законодавств двох держав та міжнародного права.

Український прем‘єр Микола Азаров напередодні заявив, що зниження ціни на газ необхідне через негативне торгівельне сальдо. І ліквідувати цей дисбаланс можна через перегляд газового контракту між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром». Інший варіант – зменшити закупівлі газу в Росії втричі.

Під час газових війн у попередні роки Росія вдавалася до перекриття газових труб, що пролягають через Україну, обмеживши, таким чином, постачання палива до ЄС».

Прослухавши цей сюжет, в око одразу ж впав певний перекіс у бік справи Тимошенко, і жодного слова про ультиматуми Україні здати свою газотранспортну систему та піти шляхом Білорусі й вступити до Митного союзу. Прозвучала погроза зменшити споживання газу, але відповіді «Газпрому» чомусь наші журналісти не дали.

Одразу ж захотілося порівняти сюжет з іноземними аналогами. До прикладу, ось що сьогодні чують російські глядачі Євроньюз:

«Россия и Украина на пороге новой «газовой войны»

Очередной газовый конфликт разгорается между Россией и Украиной. Киев пытается убедить Москву снизить слишком высокую, по его мнению, цену на российский газ и угрожает в противном случае обратиться в Стокгольмский арбітраж.

Российский президент Дмитрий Медведев вчера назвал такую позицию иждивенчеством и рекомендовал Украине представить взамен выгодные России предложения – например, стать частью интеграционного пространства или продать газотранспортную систему. При отсутствии таких предложений Москва ждет выполнения условий газового договора, подписанного в 2009 году, с ценой в 450 долларов за тысячу кубометров.

Вместе с тем Украина пытается сократить объемы потребления российского газа и на следующий год подала заявку на 27 миллиардов кубометров. Но в «Газпроме» напомнили, что в соответствии с контрактом Украина должна оплачивать поставки из расчета не менее 33 миллиардов кубометров в год».

Росіяни не посоромилися нагадати і про вимоги здати ГТС, і про вступ до Митного союзу, і про наміри України судитися за нову газову ціну. Там Україну відверто мочать. Також росіяни пригрозили санкціями в разі скорочення закупівлі газу. Жодним словом про суд над Тимошенко вони не обмовились. Також здивувала «воєнна риторика» журналістів. Не дивно, російська служба теж вірно «хитається» разом з лінією парті Путіна.

Саме час подивитися, а що ж прозвучало в англійській версії, так би мовити – в першоджерелі:

(англійську версію можна прослухати за посиланням, пропонуємо вам власний переклад українською)

«Російсько-українські газові суперечки набирають обертів»

Температура в газових суперечках між Україною та Росією зростає.

Україна хоче знижку на вартість газу, що сплачує своєму сусіду. Але російський президент Дмітрій Мєдвєдєв сказав, що Київ нічого не запропонував навзаєм, звинувачуючи в намаганнях жити за рахунок Москви.

Україна прагне змінити газову угоду 2009 року з Росією. Колишній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко під слідством через угоду, яку її критики називають такою, що прирекла Україну на дуже високі ціни на газ.

Москва стверджує, що ціни будуть знижені тільки тоді, коли Україна приєднається до Митний союз або продасть свою газотранспортну систему Росії. Попередні газові суперечки між двома країнами призвели до припинення постачання газу до Європи».

Як бачимо, європейці вирішили занадто глибоко не влазити у взаємні суперечки двох країн, проте все ж таки згадали про суд над Тимошенко. Але навіть європейцям вистачило сорому не оминути жорсткий ультиматум Росії щодо Митного союзу та газотранспортної системи.

Щоб не осоромитися по повній, як сталося 24 серпня, журналісти української служби Євроньюз перестрахувалися. Вони нічого не сказали в ефірі про Митний союз і ГТС, але в текстовій версії сюжету цей абзац таки дали: «В обмін на знижку Росія пропонує Україні приєднатися до митного союзу з Казахстаном та Білоруссю, або об‘єднати активи Нафтогазу і Газпрому». Чому ж це злякалися озвучити українські журналісти в ефірі? Очевидно, для свого внутрішнього споживача Янукович ще не готовий ліпити з Росії образ ворога і здирника. От вже дійсно замкнене для Президента коло – мочити Росію не можна, вбиватимеш власний рейтинг перед виборами, а не воювати з Росією за газ теж не вийде – з такою ціною на газ обберуть до нитки і залишать біля розбитого корита, як Лукашенка. Не буде за що і пенсії перед виборами підвищити.

Тільки от чи вартий ще один канал промивання мізків українцям через вірних бійців Арфуша на Євроньюз 70 мільйонів наших з вами бюджетних гривень? Нам і «Інтера» вистачить з головою.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: