Фобії Арбузова

Голова Нацбанку йде проти волі Президента? Як інакше розцінювати отсанні поставнои НБУ?

Голова Нацбанку йде проти волі Президента? Як інакше розцінювати останні поставнои НБУ?

Отже, розберемося. «Модернізація – наш стратегічний вибір». Так назвав своє послання до Верховної Ради Віктор Янукович, і не перестає говорити про модернізацію та інновації на кожному кроці. Можливо, десь в Межигір’ї й модернізується, ми ж бачимо абсолютно протилежні речі.

Останніми днями тільки і розмов серед знайомих: «пішов обміняти сто баксів, паспорту з собою не виявилося, довелося якось викручуватися». Або: «паспорт був, а вони його в банку ще й відксерили!» Знайомий росіянин, що вже давно живе в Києві, пішов до обмінника й спіймав облизня – не поміняли долари, бо не було довідки про походження 20 доларів.

Все це - перші враження від дії постанови НБУ №278, за якою з 23 вересня обміняти валюту можна тільки за наявності документа. І хоча НБУ анонсував, що згодиться не тільки паспорт, реальність свідчить про інше – вимагають тільки паспорт, навіть ксерокопії не проходять.

Біс з ним, що людям від усіх цих перипетій буде легше поміняти гроші у якогось міняйли, і чорний ринок розростеться до небачених досі масштабів. Та навіть можна наплювати на туристів – якось викрутяться, обміняють десь на вокзалі, а під Євро всім втокмачать, що в Україну треба їздити тільки з електронними грошима. Якими, до речі, спробуй розплатитися десь в Гідропарку. У Нацбанку пояснюють: кинуто клич боротьби з тіньовим грошима, а це справа благородна, якось витерпимо.

Не будемо сперечатися з шанованими чиновниками, що їх дії тільки стимулюють тіньові схеми, і тим паче припускати, що саме в НБУ дехто «кришує» конвертаційні центри. Борються з тінню, значить так треба.

Тільки ж навіщо стільки зайвого паперу витрачати?! В постанові НБУ вказано, що «працівник банку (фінансової установи) зобов'язаний забезпечити зберігання копій сторінок документа, що посвідчує особу, які містять дані, на підставі яких здійснено ідентифікацію особи, у документах дня».

З кожної офіційної валютної операції касир робить ксерокс паспорта. Ось вам модернізація і інновації в одному флаконі. Між собою багато хто вже жартує, що або це якась дуже хитра схема збору даних під вибори чи ще якусь аферу, або ж елементарний ідіотизм. Але в обох випадках (в рамках президентської модернізації) чи не економніше було б просто сканити паспорт? Якщо є якась глобальна схема, то зі сканами було б легше формувати бази даних чи ще якось їх опрацьовувати. Фактично, за умовних сбешників працівники банку робили б левову частку роботи.

В банках будуть збиратися стоси паперів, і хтось це муситиме розгрібати. Навіть якщо ця епопея – ідіотизм чистої води і показуха - без видимих вигод і планів копирсатися в копіях паспортів, то тим більше ксерокси не мають сенсу. Скільки деревини, паперу і ресурсів в державі буде витрачатися даремно. Не кажучи вже, що банки – структури приватні, але муситимуть за свої кошти витрачатися на папір.

Навіть в сусідній Росії до такого не додумались. Паспорти там в обмінниках дивляться, записують дані, але ксерити на думку не спадає. Очевидно, гроші вміють краще рахувати, ніж в Україні. Більше того, документи там необхідні тільки для суми, більшої за 450 доларів.

Наостанок варто нагадати, що з тіньовими фінансами у нас бореться людина, яку саму не раз звинувачували в подібних гріхах. Главі НБУ Сергію Арбузову за рішенням суду дозволили не мати ідентифікаційного коду. Через релігійні переконання. Експерти припускають, що такий крок може давати можливості для певних маніпуляцій. Таке враження, що він з якимись власними фобіями бореться…

Фото: banki.ua

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: