Чим Янукович схожий на Гітлера

Безкарність і Гітлера, і Януковича випестили провідні європейські країни.

Безкарність і Гітлера, і Януковича випестили провідні європейські країни.

Два тижні тому світ відзначав сумну дату чергової річниці ганебної «Мюнхенської змови». 30 вересня 1938 року провідні європейські держави, намагаючись задобрити Гітлера, віддали йому на поталу Чехословаччину. А в березні 1938 року Німеччина безперешкодно провела аншлюс Австрії. Європейські лідери – Великобританія та Франція намагалися задобрити Німеччину, сподіваючись, що Гітлер задовольниться територіальними здобутками в Центральній Європі. Вони вірили, що на цьому все закінчиться, і вдасться уникнути відкритого військового протистояння з нацистським режимом.

Озираючись на ті події, одразу напрошуються аналогії з нинішньою ситуацією в Україні. Так, Європа дуже різко засудила вирок Тимошенко, майже всі провідні європейські країни та США оприлюднили дуже гострі заяви з цього приводу, погрожують проблемами з підписанням та ратифікацією угоди про Асоціацію й Зону вільної торгівлі з ЄС. Побачимо, чим вся ця історія закінчиться, чи випустять Тимошенко, і як Європа проковтне посадку найпопулярнішого опозиціонера країни.

Проте ця ж сама Європа і виплекала такого Януковича, який дозволяє собі творити все, що завгодно, та настільки відкрито і цинічно використовувати суди в політичних цілях. Давайте згадаємо, як ЄС крок за кроком пробачав Януковичу неймовірні речі. Так само, як і Гітлеру в 30-х.

Перший антиконституційний крок Януковича – створення коаліції тушок. 7 квітня 2010 року в Україні фактично зник Конституційний суд, узаконивши те, що сам же за півтора роки до цього визнав неможливим. Всім було очевидно, що Президент почав правління з наруги над Конституцією та Конституційним судом, але всі це проковтнули. Чулись тільки поодинокі голоси представників тієї ж Венеціанської комісії, мовляв, як може суд конституційної юрисдикції ухвалювати два протилежні рішення за два роки. Януковичу ніхто не дав по носі, і він відчув свою повну безкарність.

Вже восени Президент почав творити дивовижні речі. 1 жовтня кишеньковий КС пішов на безпрецедентний крок – скасував конституційну реформу, за якою країна жила 6 років. Фактично, це був конституційний переворот та узурпування влади в країні однією людиною. Основний Закон змінили без участі народу чи парламенту. І знову мовчанка в Європі – мовляв, Янукович наводить порядок. Тільки та ж Венеціанська комісія несміливо натякнула, що негоже для європейської країни переписувати конституцію десь в кабінетах, оминаючи Верховну Раду. Янукович тільки посміявся, кинувши їм кістку іграшкової Конституційної асамблеї, яка розробить якісь міфічні зміни до Конституції за порадами Європи. І де це все?

Далі були місцеві вибори. Мало того, що Янукович і Партія регіонів перекроювала виборчий закон під себе ледь не за місяць до виборів, так через кишенькові суди і бездіяльний Мін’юст не допустили до виборів у кількох регіонах найпопулярнішу опозиційну партію. І що, яка була європейська реакція? Знову тихеньке незадоволення. Кілька резолюцій – Європарламенту та ПАРЄ. Трохи пожурили, закликали забезпечити вільні вибори і більше не переписувати виборчий закон напередодні виборів. Янукович знову скорчив дурника, пообіцяв, що тепер в нас настане виборча благодать, ухвалять виборчий кодекс - задовго до голосування, щоб ні в кого не виникало ніяких сумнівів. Створив чергову «іграшку» - робочу групу на чолі з Лавриновичем. Про виборчий кодекс вже давно забули, а влада знову шаманить над виборчим законодавством. Вибори через рік – а про те, за якими правилами вони пройдуть, знає тільки сам Віктор Федорович. І знову голос подає тільки Венеціанська комісія. Не фанат цієї комісії, але вона, як це не прикро визнавати, єдина з європейських структур хоч якось намагалась чесно оцінити ситуацію в Україні.

Європейці самі випестили монстра, який може собі дозволити тримати у в’язниці опозиціонерів і «мати на увазі» всі європейські країни разом з Держдепом. Можливо, вони і зараз проковтнуть ув’язнення Тимошенко. Після критики «режиму» і гучних заяв, знайдеться тисяча і одна причина, чому треба буде закрити очі на ситуацію з правами людини в Україні. Янукович наобіцяє апеляційні суди і новий Кримінально-процесуальний кодекс. А потім все одно доведеться робити те, що роблять з Лукашенком: заборона на в’їзд, санкції і тому подібне. Можна ж було дати по носі Януковичу на самому початку і, можливо, нинішніх проблем вдалося б уникнути. Українська влада не відчувала б себе настільки безкарною.

Багато хто буде говорити, що раніше нічого вдіяти не можна було, Янукович у разі чого пішов би на зближення з Росією, що Європу цікавить лише економіка. Але відмовки подібного рівня лунали й перед Гітлерівським нападом.

Фото прес-служба Президента.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: