Плагіатори в українських новинах

Видати чужий ексклюзивний матеріал за свій власний – ось метод, яким вже не вперше користуються журналісти інформаційної агенції «Українські новини».

Видати чужий ексклюзивний матеріал за свій власний – ось метод, яким вже не вперше користуються журналісти інформаційної агенції «Українські новини». Сьогодні «Главкому» вдалося отримати проект Резолюції Конгресу США щодо політичного переслідування Юліі Тимошенко та Юрія Луценка. Документ, звичайно ж, англійською мовою, ми самі здійснили переклад та оприлюднили. Знаючи звички деяких видань відверто плагіатити чужі матеріали, на три сторінки резолюції ми помістили написи «Главком». Тому всі, хто передруковував наш матеріал, робив посилання на нас, дотримуючись журналістських стандартів.

Принципам моралі та корпоративної журналістської етики відповідає практика, коли, готуючи новину з тексту самої резолюції, будь-який журналіст мав би послатися на джерело інформації. Більшість колег так і вчинили, проте агенція «Українські новини» вдала, ніби вони теж мають текст документу. Написали свою власну новину про плани Конгресу, процитували переклад «Главкома», але не послалися на наш матеріал. Ми оприлюднили документ о 12.59, а «Українські новини» знайшли той самий проект і видали з нього новину о 15.20 в платному доступі, та 15.49 – у публічному. І далі хвилю чужого плагіату підхопили інші поважні українські видання: «Коментарі» та «Сегодня», з посиланням саме на «Українські новини». О 16.20 з власних джерел про резолюцію Конгресу дізналася «Українська правда», видавши свою ексклюзивну новину. Ніхто з колег так і не зміг вказати джерело, яке вони цитували. На оригінал також не послалися. Ось вони, журналістські стандарти.

До слова, агенція «Українські новини» дуже часто грішить такою практикою. Проте неодноразові заклики до керівництва агенції поважати роботу колег залишаються без відповіді.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: