Асиметрична відповідь

Нарешті влада знайшла спосіб, як придушувати свободу слова позаполітичними методами, перевівши протистояння з «5 каналом» та «ТВі» з площини війни за частоти, в зовсім іншу сферу – кримінальної відповідальності самих телевізійників.

Нарешті влада знайшла спосіб, як придушувати свободу слова позаполітичними методами, перевівши протистояння з «5 каналом» та «ТВі» з площини війни за частоти, в зовсім іншу сферу – кримінальної відповідальності самих телевізійників.

Всю епопею з позбавленням частот на мовлення «5 каналу» та ТВі журналісти в медійному плані наступали – звинувачували Валерія Хорошковського у використанні своєї посади в СБУ та Вищій Раді юстиції задля захисту власних бізнес-інетерсів, тобто, медіа-групи своєї дружини. Звичайно, канали раз за разом програвали судові битви, але вигравали інформаційну війну, як на заході, так і в України. Адже і світова, і українська громадськість вбачала переважно політичний підтекст скандалу з частотами. І ось зараз ми стали свідками перших симптомів того, що влада нарешті перейшла в наступ, застосувавши асиметричні методи боротьби.

Першим дзвіночком стало відкриття кримінальної справи проти ТВі. Прокуратура Києва 8 вересня порушила кримінальну справу за фактом незаконного прослуховування телефонних розмов, що здійснювалося, вірогідно, з використання обладнання телеканалу TBi. Тобто, ніякої політики – чистої води «бандитизм» з боку телеканалу стосовно добропорядного громадянина Гусинського.

Не будемо розбирати юридичні аспекти цієї справи, цим вже займаються юристи та правоохоронні органи. Але майже одночасно з цією заявою Державна митна служба накопала, що ТОВ «телерадіокомпанія НБМ» та ТОВ «Експрес-Інформ», що власне і є засновниками «5 каналу», при здійсненні експортних операцій зерна намагалися шляхом підробки документів щодо якості пшениці отримати фіктивний ПДВ. За даними митниці, ці компанії, які мають законне право займатися експортом пшениці, в митних деклараціях вказували перший клас якості пшениці, а експертиза встановила, що клас, насправді, другий та третій. Відповідно, ця пшениця дешевша, ніж задекларована, а тому і повертати ПДВ треба менше, ніж сума, на яку претендували компанії-засновниці «5 каналу». Загальний обсяг експортних операцій 16 мільйонів гривень, а тому слідство ще має встановити, які були б завдані державі збитки через діяльність «5 каналу».

Ця заява була зроблена нібито в рамках широкомасштабної перевірки експортних операцій непрофільними компаніями. Мовляв, от так випадково і натрапили на махінації «Експрес-інформу» і «НБМ».

Водночас, керівництво митниці не змогло назвати компанії, які махлювали таким самим чином. Ця ситуація також потребує ретельного розслідування компетентними органами. Але вже сьогодні заступник голови митниці Сергій Сьомка заявив, що матеріали проти «5 каналу» будуть передані в СБУ для порушення кримінальної справи. Тобто, Валерій Хорошковський отримав прекрасні аргументи на закиди щодо тиску на незалежні ЗМІ. «Так вони контрабандисти та незаконно прослуховують розмови, які ж вони чесні журналісти», - зможе з чистою совістю говорити будь-який чиновник ухвалюючи рішення про закриття «5 каналу» і ТВі.

І це, звичайно, ніяка не «асиметрична відповідь» голови СБУ за усі ті публічні «наїзди», до яких вдавались телеканали, відстоюючи свої частоти, еге ж?

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: