Валерій Пекар Український підприємець і громадський діяч

Наш мозок забруднений марксизмом

Без напруженої праці, з мінімальними відпустками та святами, багато годин на добу і багато днів на тиждень, не стане багатою ні людина, сім'я, ні країна

Сьогодні знов почув фразу, що капіталізм страшенно експлуатує робітників, що люди в розвинених країнах світу (і на Заході, і на Сході) нещасливі через цю експлуатацію.

По-перше, феодалізм вміє експлуатувати не гірше. Візьміть хоч старий український феодалізм (під українськими, польскими чи російськими панами), хоч новітню історію радянського чи пострадянського неофеодалізму. Марксисти-леніністи, до речі, створили ГУЛАГ, де, напевне, краще жилося, ніж на загниваючому заході.

По-друге, без напруженої праці, з мінімальними відпустками та святами, багато годин на добу і багато днів на тиждень, не стане багатою ні людина, сім'я, ні країна. Неважливо, яка етика рухає людиною, чи протестантська, чи конфуціанська, чи буддійська, чи православна. Важка праця -- це не достатня умова (бо ще необхідні суспільні відносини, які дозволяють збагатитися кожному, а не купці олігархів), але необхідна.

Марксизм полягає не лише в тому (як думає дехто), що буття визначає свідомість, а базис - надбудову. Антимарксисти ("максисти", за Максом Вебером) також неправі. Правда в тому, що буття визначає свідомість тією ж мірою, як свідомість визначає буття. Це називається інтегральною філософією.

Отже, марксизм забруднив нам мозок не лише цим. Марксизм забруднив нам мозок уявленням про те, що народні маси здобувають свої права у боротьбі. Про те, що пролетаріат стане гегемоном. Всього не перелічити.

Тягар боротьби з марксизмом мають нести:

- освітяни

- науковці

- політики

- журналісти

- кожен з нас

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: