Валерій Пекар Український підприємець і громадський діяч

Безвіз як гарантія незворотності змін в Україні

Це оцінка Європою остаточності нашого вибору

Всі пишуть про безвіз як про спосіб показати українцям Європу, аби вони повернулися додому і захотіли жити так само.

В цілому це працює. Хоча є купа людей, що виїхали навіть на постійне проживання, але їм не допомогло: співають хвалу російському авторитаризму та ганьблять Захід.

Але є й інші важливі аспекти - внутрішньополітичний та геополітичний.

1. Задля отримання безвізу Україні довелося впровадити неймовірну кількість змін. Ви їх не бачите? Але вони є. І їхнім видимим символом та водночас винагородою є безвіз, який важко не побачити. Інші наслідки змін стануть очевидними трохи згодом.

І ще одне. Якщо розворот назад буде значним, Європа погрожуватиме зміною візових умов. На це українські політики ніколи не підуть. Значить, маємо ще й певну гарантію незворотності.

2. Безвіз - символ не лише геополітичного вибору Україною Заходу, але й прийняття цього вибору Заходом. Це наступний, після Угоди про асоціацію, видимий знак нашого руху в тому напрямку. Це оцінка Європою остаточності нашого вибору.

Нині - наступний етап скорочення імперського простору, аж до повного перетворення імперії на компактну національну державу сучасного зразка

Україна два десятиліття демонструвала "багатовекторність", але чи могло бути інакше? Захід сам не був готовий прийняти Україну -- згадайте знамениту промову Буша-старшого, названу "котлетою по-київськи". Не остання причина цього полягала у небажанні сваритися з Росією. Падіння Радянського Союзу означало лише пересування межі геополітичних інтересів імперії на схід.

Нині - наступний етап скорочення імперського простору, аж до повного перетворення імперії на компактну національну державу сучасного зразка. Динозаврам нема чого робити у ХХІ сторіччі.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: