Віктор Швець Президент Української фундації дослідників права

КС оголосить Януковича фараоном!

Сьогодні в ефірі Першого національного ми спостерігали знущання над Конституцією

Сьогодні в ефірі Першого національного ми спостерігали знущання над Конституцією, правами і свободами громадян та всім українським народом загалом. Це – «спектакль», розроблений в Адміністрації Президента, а Конституційний суд став безвольним виконавцем чужих забаганок.

Я подивився частину цього дійства, яке назвали розглядом справи щодо конституційності закону №2222. У мене одразу виникло бажання вимкнути телевізор, адже людина з нормальною психікою на таке спокійно дивитися не може. Просто смішно, коли судді задають заздалегідь заготовлені, написані в Адміністрації Президента запитання, а представник так званого «суб’єкта звернення» до Конституційного суду намагається показати, який він розумний, і дає наперед заготовлену відповідь. Судячи з усього, вони вчора увечері проганяли сценарій розгляду, провели своєрідну репетицію, адже занадто все у них злагоджено було. Складалося враження, що всі учасники цього фарсу говорили завченими і відрепитируваними фразами. На сцені КС були гарні і чемні актори. Там не було, та й, насправді, не могло бути альтернативної точки зору. Всі співали в унісон побажанням АП.

Те, що ми сьогодні побачили по телебаченню, є ще одним яскравим підтвердженням звершеного факту: в Україні Конституційного суду немає. Конституційний суд повністю знищений Адміністрацією Президента.

Зараз ми повинні чітко усвідомити, що відбувається в країні. Влада намагається антиконституційно внести зміни до Основного Закону. Відповідно до норм Конституції, для внесення змін до неї треба 300 голосів. Зараз в Партії регіонів не можуть набрати стільки голосів, а тому пішли шляхом скасування політреформи. Для цього їм вистачило зібрати 252 підписи депутатів. Головна мета регіоналів зараз полягає в тому, щоб після ухвалення рішення КС в країні почала діяти Конституція в редакції 1996 року.

З точки зору чинної Конституції, конституційного права і здорового глузду – це неможливо. КС може лише перевірити на конституційність положення законів. Закон №2222 став частиною Конституції, він вже є нею самою. Основний Закон не дає права КС переглядати на відповідність Конституції окремих положень самої себе. Процедура внесення змін до Конституції чітко прописана в Основному Законі, за нею регіоналам і треба діяти. А Партія регіонів «жульнічає» і намагається обдурити український народ. Говорять, що добиваються якоїсь там справедливості. Це ж смішно!

Ще в кінці 2007 року БЮТ вносив схоже подання до КС за підписом 102 народних депутатів. Скажу відверту, я особисто тоді його написав, а зараз Партія регіонів фактично його переписала. Коли ми робили те подання, у нас була зовсім інша мета. Тоді точилися жваві дискусії з приводу того, що конституційна реформа була проведена незаконно. От ми і вирішили, що КС має поставити крапку в цьому питанні.

Так ось, тоді КС своєю ухвалою відмовив у відкритті провадження, посилаючись на те, що закон №2222 став невід’ємною частиною Основного Закону. У зв’язку з цим будь-які зміни до Конституції треба проводити не шляхом відміни законів, якими вносилися ці зміни раніше, а вносити поправки до Основного Закону відповідно до вимог його 13 розділу, себто голосуванням 300 депутатів у залі. Фактично, Конституційний суд поставив крапку у спорах навколо відміни політреформи ще 5 лютого 2008 року. Ця ухвала ніким не скасована, КС за неї проголосував. Ми тоді заспокоїлися й були задоволені тим, що проблема знайшла своє логічне правове рішення. Аби Конституційний суд був дійсно незалежним, то дотримувався послідовності і своїх же правових позицій.

Але щодо цього в мене ілюзій немає. Знаєте, якщо Банкова поставить перед Конституційним судом завдання визнати Президента України єгипетським фараоном, то він визнає Віктора Януковича фараоном. Така доля нашого КС, він знищений, бо Януковичу цей суд не потрібен, йому потрібна лише абревіатура. Рішення у цій справі вже написане в Адміністрації Президента й чекає свого часу. Справа лишилася за одним – коли Янукович дасть команду суддям його оголосити.

Але перед тим, як визнавати конституційну реформу неконституційною, хай подумають, що після цього треба буде проводити нові вибори Президента та парламенту. Всі вони обиралися під інші повноваження, їх ними наділяв народ. Якщо вони цього не зроблять, то це буде прямою узурпацією влади. Президент має усвідомити всі наслідки започаткованого ним сценарію!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: