Віталій Журавський Доктор юридичних наук, професор

Скасування депутатської недоторканності обмежить доступ до Ради представникам криміналу

Сьогодні кримінальники, щоб отримати індульгенцію, тринькають мільйони доларів на купівлю депутатського мандату

Історія скасування депутатської недоторканності засвідчує, що народні обранці навряд чи проголосують за остаточне скасування частини першої та третьої статті 80 Конституції України (КУ), в якій йдеться про те, «що народним депутатам гарантується депутатська недоторканність» і «народні депутати України не можуть бути без згоди Верхової Ради України притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані».

Конституційний суд (КС), починаючи із 2000 року, уже 9 разів надавав зелену вулицю депутатам врешті-решт змінити згадану статтю. Саме стільки разів у початковому варіанті набиралося не менше 226 голосів, а після позитивного висновку КС в режимі наступної сесії Верховна Рада не доводила цю потрібну справу до логічного кінця. Депутати не бажали позбавляти себе привілеїв.

Днями з’явилося рішення КС у справі за конституційним зверненням Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України (в частині скасування депутатської недоторканності) вимогам статей 157 і 158 КУ (реєстр №6773).

Конституційний суд, проаналізувавши поданий парламентом документ на відповідність цим двом статтям, дійшов висновку, що запропоновані зміни не передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина, а також  -  не спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України.

І оскільки в Україні офіційно не проголошено воєнного або надзвичайного стану, такі зміни цілком законні.

Якщо ж таки станеться диво і Верховна Рада дасть не менше 300 голосів за редакцію статті 80 КУ, то вона залишиться лише в такому варіанті: «Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результатами голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп». І все.

Це означатиме, що тоді правоохоронним органам не потрібно згоди ВР на порушення кримінальної справи проти депутата. Для того, щоб він не накивав п’ятами, у нього відразу вилучать усі паспорти, в тому числі – дипломатичний. Виїхати з країни він не зможе. Він може бути обмежений в пересуванні навіть по території України. А що стосується корупційних діянь, то відразу блокуються усі його рахунки. Депутата можуть затримати і арештувати, якщо він попався на місці скоєння тяжкого чи особливо тяжкого злочину.

Це нововведення обмежило б доступ у вищий законодавчий орган країни представників злочинного світу, які, аби отримати індульгенцію від правоохоронних органів, тринькають мільйони доларів на купівлю депутатського мандату.

Політичне повітря стало б чистішим.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: