Володимир Литвин Ексголова Верховної Ради

Заява Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони

Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, на якому було обговорено нинішню критичну ситуацію в Україні.

Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, на якому було обговорено нинішню критичну ситуацію в Україні. Комітет також заслухав відповідну інформацію заступника начальника Генштабу про становище в Збройних силах України. Комітет розглянув узагальнену інформацію про ситуацію пов’язану із блокуванням та захопленням приміщень та об’єктів сектору безпеки і оборони. За результатами розгляду цього питання Комітет висловив відповідні рекомендації органам сектору безпеки і оборони держави, а також прийняв заяву. Її тест додається.

Заява

Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони

Комітет висловлює глибокий жаль у зв’язку з великими невиправданими людськими жертвами, глибоко співчуває рідним й близьким загиблих, поранених та покалічених співвітчизників.

Вкотре закликаючи до припинення й подальшого недопущення будь-яких спроб у силовий спосіб розв’язувати цей масштабний громадянський конфлікт, що загрожує переростанням у громадянську війну, Комітет рішуче застерігає від дій, які додатково будуть провокувати його загострення. Зокрема, через блокування, захоплення об’єктів та приміщень органів сектору безпеки і оборони. Це вже має місце у Вінницькій, Тернопільській, Львівській, Івано-Франківській та Хмельницькій областях. Внаслідок штурму режимних об’єктів, поряд з їх пограбуванням та знищенням документів, є людські жертви, захоплено значну кількість зброї, боєприпасів та спецзасобів. Реальністю є загроза її неконтрольованого розповзання та використання. А відтак – збільшення людських жертв, а також, що не менш небезпечно, втягування підрозділів органів сектору безпеки і оборони безпосередньо у силове протистояння.

Комітет закликає організаторів таких акцій припинити дії щодо атакування об’єктів та приміщень органів сектору безпеки і оборони держави, звільнити захоплені приміщення, повернути та передати на відповідальне зберігання захоплені зброю, боєприпаси, спецзасоби і документи. Комітет готовий виступити у цьому посередником.

Комітет звертається до керівників органів сектору безпеки і оборони держави щодо необхідності діяти виключно у межах законодавства. При необхідності переміщення особового складу заздалегідь інформувати громадськість, чим викликана така потреба.

Комітет звертає увагу Верховної Ради України на те, що вона зобов’язана взяти на себе свою відповідальність за розв’язання громадянського конфлікту. Закликає усіх народних депутатів України негайно розпочати пленарне засідання, прийняти вичерпні рішення для зупинення кривавого розвитку подій та врегулювання протистояння мирними засобами.

19 лютого 2014 року

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: