Віталій Скоцик Голова «Аграрної партії України»

Вибори у США: стратегічний партнер має стати стратегічним інвестором

Клінтон та Трамп

Коли американські стратегічні інвестори прийдуть в Україну і закріпляться тут, ім’я нового президента США уже не буде таким критично важливим

Усі завмерли в очікуванні результатів президентських виборів у США. Сполучені Штати, незважаючи на невиконаний Будапештський меморандум та ненадання Україні летальної зброї, й надалі сприймаються у Києві як критично важливий союзник.

Головне питання, яке свідомо чи несвідомо ставлять в Україні щодо наступного президента США, звучить так: «Нова адміністрація в Білому домі буде захищати Україну більше чи менше, ніж адміністрація Барака Обами?»

Питання, звичайно, слушне, але відповідь на нього залежить не лише від того, хто стане новим президентом США. Точніше, лише від імені нового президента воно не залежить. Чому? Тому що Сполучені Штати можуть по-справжньому захистити Україну лише за двох умов. Перша умова – якщо Україну буде визнано союзником США. З домінуючої у Вашингтоні точки зору, вона може стати союзником США, якщо стане членом НАТО і на неї поширюватиметься дія статті 5 Вашингтонського договору.

Одначе членство України в НАТО виглядає ілюзорним навіть у розрізі довгострокової, не кажучи вже про середньострокову та короткострову перспективу. Ні президент Дональд Трамп, ні президент Гілларі Клінтон не здатні будуть забезпечити консенсус країн – членів НАТО щодо можливого членства України в Альянсі. Понад те, хай би хто став наступним президентом США, він робитиме все можливе, щоб уникнути прямої воєнної конфронтації з Росією. Інтеграція України в НАТО сприймається як така, що якраз і може стати приводом до такої конфронтації. Відповідно, чекати, що Україна стане союзником США і автоматично потрапить під американську безпекову парасольку – наївно.

Друга умова, за якої Сполучені Штати матимуть інтерес захищати Україну – це якщо в Україні будуть присутні американські стратегічні інвестори. І це, знову ж таки, залежить не від президента Трампа чи президента Клінтон. Це залежить від того, наскільки український уряд спроможний створити умови для приходу таких інвесторів в Україну. Американський уряд готовий цьому сприяти, але він не може примусити інвестувати в Україну, якщо український уряд не створить належних для цього умов.

Опитування серед бізнесу, яке провела Американська торговельна палата в Україні, чітко продемонструвало: 88% членів палати безпосередньо стикалися з випадками корупції під час ведення бізнесу в Україні, а 73% членів палати взагалі не побачили зменшення рівня корупції в Україні після Революції гідності. При цьому інтерес в американського бізнесу до України є. Зокрема, і в потенційних інвесторів у сільське господарство – один із трьох ключових пріоритетів для американського бізнесу щодо України поруч з енергетикою та сектором IT. Підтвердженням цього інтересу є представницькі бізнесові делегації, які супроводжували міністра торгівлі Пенні Прітцкер до України.

Коли американські стратегічні інвестори прийдуть в Україну і закріпляться тут, ім’я нового президента США уже не буде таким критично важливим. А запитання «Чи будуть нас захищати американці?» отримає апріорі ствердну відповідь.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: