У Києві встановили меморіальні таблички, присвячені вчителям видатних українців

У Києві встановили меморіальні таблички, присвячені вчителям видатних українців
Пам'ятні таблиці у театрі російської драми ім. Лесі Українки

Пам'ятними дошками вшанували, зокрема, вчителів Лесі Українки та Михайла Грушевського

У Києві відбулась акція «Вчителі видатних», в рамках якої в історичних закладах столиці з’явилися меморіальні таблички, присвячені вчителям видатних діячів української культури.

Проект «Вчителі видатних» заснований спілкою «Освіторія», яка щорічно проводить премію Global teacher prize Ukraine. Вчитель-переможець отримує 250 тис. грн та змогу «підвищити кваліфікацію» в спецпроектах «Освіторії».

Так, у театрі російської драми ім. Лесі Українки встановлена пам’ятна дошка, присвячена вчителю Лесі Українки - Михайлові Драгоманову.

«Найкращим другом, порадником і вчителем для письменниці був Михайло Драгоманов, її дядько по матері. З Драгомановим, українським літературознавцем та громадським діячем, Леся не тільки вчила іноземні мови, але й радилася перед початком роботи над будь-яким серйозним твором», - зазначено на табличці.

Також у цьому закладі висітиме нагадування про вчителя видатної акторки Марії Заньковецької - Марка Кропивницького.

У національній опері ім. Т. Шевченка встановлено пам'ятну дошку Миколі Лисенку - вчителю та натхненнику видатної оперної співачки Надії Забіли-Врубель.

Тим часом музей КНУ ім. Т. Шевченка здобув дві пам’ятні відзника - Павлу Житецькому, вчителю Агатангела Кримського, та Миколі Голобородьку, вчителю Максима Рильського.

Пам’ятна дошка вчителеві Михайла Грушевського - Володимиру Антоновичу - встановлена у садибі видатного історика.

Урочисте встановлення пам’ятних знаків відбувалося у супроводі акторів, які відтворювали моменти життя видатних діячів української культури та їхньої співпраці з вчителями. 

Читайте також: «Найкращий учитель України» Пауль Пшенічка: Освіту треба рятувати від катастрофи, бо ніяка реформа не допоможе

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: