Чим більше п’єш, тим менше живеш. Вживання алкоголю забирає роки життя

Чим більше п’єш, тим менше живеш. Вживання алкоголю забирає роки життя

Вчені довели, що споживання алкоголю впливає на тривалість життя

Рекомендована норма споживання алкоголю без шкоди для здоров'я повинна бути знижена мінімум в два рази - до 100 грамів етилового спирту на тиждень. До такого висновку прийшла міжнародна група вчених, яка вивчила зв'язок між споживанням алкоголю і ризиком смерті від різних причин на вибірці з майже 600 тисяч людей, що п'ють, з 19 країн. Результати опубліковані в журналі The Lancet.

Норми допустимого споживання алкоголю варіюються в залежності від рекомендацій установ охорони здоров'я в окремих країнах. Наприклад, у США рекомендоване дозування: дорослому чоловікові можна споживати до 196 грамів спирту на тиждень.

З метою уточнити єдину норму помірного споживання алкоголю група вчених під керівництвом Анжели Вуд з Кембриджського університету проаналізували дані з 83 досліджень, присвячених аналізу зв'язку між споживанням алкоголю і смертністю від різних причин. Всього в вибірці було 599912 чоловік з 19 розвинених країн: для кожного з них була доступна інформація про вік, стать, расу, щоденне споживання алкоголю, куріння, наявність різних захворювань, а також про смерть від різних причин (включаючи серцево-судинні захворювання). При цьому, зазначають вчені, ні у кого з учасників не спостерігалися захворювання серцево-судинної системи на момент початку досліджень.

Всіх спостережуваних учасників розділили на групи відповідно до обсягу щотижня споживаного алкоголю: до 100 грамів, від 100 до 200 грамів, до 200 до 350 грамів і більше 350 грамів етилового спирту.

Вчені з'ясували, що зв'язок між рівнем споживання алкоголю і ризиком розвитку захворювань серцево-судинної системи лінійна. Підвищене споживання алкоголю було пов'язано з підвищенням ризику розвитку коронарної хвороби серця, гіпертонічної кризи і появи інфаркту.

Що стосується зв'язку між тривалістю життя і рівнем споживання алкоголю, то тих, хто споживав до 100 грамів спирту на тиждень до 40 років очікувана тривалість життя була на півроку, два роки і п'ять років вище, ніж для тих, хто споживає від 100 до 200, від 200 до 350 і від 350 грамів спирту відповідно.

Дані, отримані дослідниками, вказують на те, що норми допустимого споживання алкоголю варто переглянути і встановити їх на рівні 100 грамів етилового спирту на тиждень. Причому ця норма стосується як чоловіків, так і жінок поза вагітністю: в цьому дослідженні їх не розділяли

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: