Кабмін затвердив пакети медичних послуг пацієнтам з Covid-19: що оплачуватиметься

Кабмін затвердив пакети медичних послуг пацієнтам з Covid-19: що оплачуватиметься

Лікарні отримуватимуть кошти на лікування хворих на коронавірус

Кабінет міністрів України прийняв постанову, якою затвердив у рамках Програми медичних гарантій окремі пакети з надання медичних послуг пацієнтам з підозрою або встановленою коронавірусною хворобою (Covid-19). Пакети передбачають надання послуг із тестування, екстреної та стаціонарної медичної допомоги.

Національна служба здоров’я України, як єдиний закупівельник медичних послуг, укладе договори з закладами охорони здоров’я та платитиме їм за надання допомоги таким пацієнтам. Загалом на це додатково виділено понад 15 млрд грн. Про це повідомляє пресслужба Кабміну.

Пакети медичних послуг передбачатимуть:

1. Оплата за роботу мобільної бригади

Йдеться про оплату роботи мобільних бригад, які проводять забір аналізів вдома у пацієнтів і наразі працюють на базі поліклінік, ЦПМСД або інших закладів охорони здоров’я. У тариф включено в тому числі додаткові виплати членам мобільних бригад у розмірі до 300%. В умовах фінансування зокрема є те, що одна бригада має зробити мінімум 150 заборів матеріалів на місяць.

2. Оплата екстреної медичної допомоги

Йдеться про оплату медичної допомоги, що надається  центрами ЕМД, у зв’язку із  збільшенням навантаження на бригади ЕМД. Оплата центрам ЕМД визначатиметься на основі кількості підтверджених випадків коронавірусної хвороби (Covid-19) та з урахуванням збільшеного навантаження через виїзди на підозри на Covid-19. У тариф включено в тому числі додаткові виплати членам спеціальних бригад ЕМД у розмірі до 300%.

3. Оплата за cтаціонарну медичну допомогу

Оплата буде здійснюватися тільки в ті заклади, які визначені для госпіталізації пацієнтів з коронавірусом. Також ці заклади обов'язково мають відповідати умовам надання послуг - зокрема мати апарати ШВЛ, команди лікарів, у тому числі анестезіологів тощо.

Тариф на оплату цих послуг включає фінансове забезпечення:

  • здійснення додаткових доплат (винагород) працівникам закладів охорони здоров’я, які задіяні до лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою (Covid-19) у розмірі до 300%;
  • надання медичної допомоги при коронавірусній хворобі (Covid-19) всіх ступенів важкості згідно з протоколом «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (Covid-19)», затвердженим Міністерством охорони здоровʼя;
  • доступності усіх необхідних лікарських засобів та медичних виробів для пацієнтів. Засоби індивідуального захисту, а також частина лікарських засобів закуповуються за централізованими програмами МОЗ.

За словами т. в. о. голови Національної служби здоров’я України Оксани Мовчан, «така модель фінансування лікування пацієнтів з Covid-19, завдяки прогнозованості та прозорому розподілу коштів, добре підходить для швидкого реагування в умовах пандемії». «Завдяки оплаті через єдиного закупівельника медичних послуг, інформація про кількість пацієнтів і обсяг та характер наданих їм послуг фіксуватиметься в електронній системі охорони здоров’я. Достовірні електронні дані стануть основою прийняття рішень, дадуть можливість посилити ефективність виділених грошей та швидко спрямовувати кошти туди, де вони потрібні. А лікарні оперативно і без посередників зможуть отримати кошти для лікування пацієнтів, а також для підвищення заробітних плат своїм співробітникам, які задіяні у наданні допомоги пацієнтам з коронавірусною хворобою (Covid-19)», - пояснила очільниця НСЗУ.

Заклади, які госпіталізовували пацієнтів попри те, що не входили в перелік тих, які визначені керівником робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби Covid-19 та не відповідають умовам закупівлі, зможуть укласти договір з НСЗУ за окремим пакетом медичних послуг на один місяць (квітень). Проте подальші госпіталізації в такі заклади будуть заборонені, оскільки така практика наражає на ризик інфікування як медичних працівників, так і пацієнтів з іншими захворюваннями.

Нагадаємо, станом на ранок 25 квітня, в Україні 8125 лабораторно підтверджених випадків Covid-19. З них 201 летальний, 782 пацієнти одужали. Протягом 24 квітня отримано 478 повідомлень про нові підтверджені випадки.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів України прийняв постанову, що визначає правила та умови, за якими медичні працівники, залучені до боротьби з Covid-19, будуть отримувати підвищені зарплати, а заклади охорони здоров’я - оплату послуг через Національну службу здоров’я

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: