Начальник управління охорони здоров’я Рівненщини: 73 медпрацівники написали заяви на звільнення

Начальник управління охорони здоров’я Рівненщини: 73 медпрацівники написали заяви на звільнення
Начальник управління охорони здоров’я Рівненщини Олег Вівсяник

Олег Вівсяник: Ми очікуємо більшої свідомості від наших громадян

У чотирьох пацієнтів, які готувалися до виписки, повторно підтверджено наявність коронавірусу. Таку сенсаційну новину на початку тижня повідомив голову Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль. Інформація швидко розлетілася як доказ перших фактів повторного зараження на Covid-19 в Україні, і, звичайно, спричинила резонанс. Та вже скоро керівництво області було змушене спростувати «повторне інфікування».

Сьогодні Рівненщина входить до числа областей з найбільшою кількістю хворих. Станом на 22 квітня 365 людей інфіковано, 11 померли. Найбільша кількість хворих в обласному центрі і у Сарненському районі. Керівництво країни було невдоволене тим, як область справлялася з епідемією у березні. Як наслідок, очільника обласного Управління охорони здоров’я Юрія Осіпчука було звільнено. З 15 квітня на цій посаді працює Олег Вівсяник, який до останнього часу був заступником начальника управління.

У своєму першому інтерв’ю на посаді спеціально для «Главкому» чиновник розповів про причини поширення інфекції в регіоні, про брак дорогих респіраторів та умови, за яких можна буде говорити про послаблення карантину.

Та почали ми розмову, так би мовити, з початку – з того, як епідемія поширилась в області. Ця історія показова для усієї України: вона і про безпечність громадян, і про несвоєчасну реакцію влади, і про роль церков і релігії у порушенні карантинних правил. Наприкінці березня у селі Тинне у Сарненському районі померла 60-річна жителька через ускладнення двобічної пневмонії. В останню путь жінку проводжали багато людей в тому числі представники місцевої протестантської церкви, хоча померла не була її прихожанкою. І лиш після смерті прийшли результати аналізів, які показали Covid-19. Служителі церкви і багато місцевих мешканців після цього випадку перебували на самоізоляції. Тепер Сарненський район – епіцентр пандемії на Рівненщині…

Найбільше інфікованих у вашій області безпосередньо в Рівному і у Сарненському районі. Очікувано?

У Рівному і у Сарнах наші дві опорні лікарні (для боротьби з коронавірусом). Як видно зараз, ми не помилилися, визначивши їх опорними. Адже перші пацієнти у нас були у Сарнах, у Сарненському районі найбільше вогнище. Як ви знаєте, мова про протестантську церкву у Тинному, саме звідти почалося розповсюдження інфекції в області.

Чи було повторне інфікування чотирьох хворих? Що нині з пацієнтами, про яких повідомлялося на початку тижні?

Ми користуємося досвідом країн, які довше за нас ведуть боротьбу з коронавірусом. Зокрема і щодо того, як виписувати пацієнта. Виписуємо пацієнта тільки у тому випадку, коли маємо два поспіль негативних ПЛР-тести. Тобто у наших чотирьох пацієнтів перший тест при виписці був негативний, а другий був позитивним. Усі ці пацієнти перебувають у стаціонарі, на жаль, поки не можемо їх відпустити додому. Через певний період часу знову їх тестуватимемо. Вони почуваються задовільно.

Скільки часу ці пацієнти хворіють?

Два тижні. Пацієнтів не можемо відпустити додому, оскільки, ймовірно, вони можуть бути заразними для інших. Чи можуть вони заражати у тому стані, як є зараз (після того, як хворіють 14 днів)? Не знаю, до кінця наука поки цього не довела. Світовий досвід свідчить про те, що навіть після трьох тижнів з моменту одужання у пацієнта можуть бути позитивні результатів ПЛР-тестів.

Хворих на коронавірус розміщують у інфекційному відділенні Рівненської центральної міської лікарні Фото: телеканал Рівне 1Хворих на коронавірус розміщують у інфекційному відділенні Рівненської центральної міської лікарні Фото: телеканал Рівне 1

В Україні великий відсоток інфікованих медичних працівників, зокрема у вашій області близько 30% від загальної кількості хворих. Головна причина – нестача комплектів захисту чи слабка підготовка фахівців, незнання правил безпеки?

Обласна клінічна лікарня – заклад, найбільш укомплектований засобами захисту. Це перше, що хочу сказати. Друге – наші медики не можуть відмовляти у наданні допомоги пацієнту, якщо до них звертаються. Ви ж розумієте, що обмежити можливість консультацій для населення дуже важко. Тепер уже ми більше розуміємося (в порівнянні з початком епідемії коронавірусу), ми бачимо, що все ж таки дослуховуються люди, розуміють, що це за небезпека (в разі відсутності крайньої потреби не відвідують поліклініки і лікарні). Наші медики вистояли на передовій. І не тільки засобами захисту, а й своїм здоров’ям деколи нехтували, щоби надати медичну допомогу. Щодо засобів захисту, то в обласній лікарні їх достатньо. Працівники обласної лікарні є висококваліфікованими. Тому багато людей звертаються до них, не побоюся цього сказати, в приватному порядку. Вони захворіли тому, що надавали людям медичну допомогу.

Заступниця головного лікаря Рівненської обласної клінічної лікарні Лариса Обуховська розповіла, що найбільше медпрацівників, які захворіли, мали контакт з пацієнтами, які зверталися до лікарні не з причин респіраторних інфекцій, а з іншими проблемами. Іншими словами, лікарі нехтували захистом?

Лікарі захищені з першого дня (епідемії коронавірусу). Можливо, дехто з пацієнтів знехтував ознаками свого захворювання і не доповідав про свою підвищену температуру. Ми зараз маємо багато випадків, коли пацієнт, маючи невисоку температуру, приймає жарознижуючі препарати тільки для того, щоби його впустили до лікувального закладу (на вході до обласної лікарні усім вимірюють температуру – «Главком»). Зважте і на те, що надання допомоги у подібних умовах – це вперше. Напевно, наші лікарі старалися надати допомогу усім без винятку, не дивлячись на те, що пацієнт не хотів, не міг розповісти, приховав інформацію про стан свого здоров’я. Щодо засобів захисту, то вони не дають 100% ефекту при наданні медичної допомоги зараженому пацієнту.

Тобто маски, рукавички, захисні костюми неефективні?

Вони ефективні, але на 100% не убезпечують від зараження. Насамперед не убезпечують у тому випадку, коли пацієнт приховує своє захворювання.

Якщо пацієнти свідомо приховують інформацію про самопочуття, знижують температуру перед відвідуванням лікарні, самі лікарі мали б вживати максимальні заходи безпеки.

Ми очікуємо більшої свідомості від наших громадян, бо всі бачать, розуміють, наскільки це загрозливо. Можливо, буде правильніше посидіти два тижні вдома і не заразити свою сім’ю, не наразити оточуючих, свій колектив. У кожного є родина, сім’я... Неодноразово лунала думка, що ця хвороба змінить наш світогляд. Я думаю, що так і станеться.

Скільки медиків в області інфіковані. Чи проводилося розслідування з цього приводу?

Дуже складно зараз з’ясувати причину інфікування кожного окремого працівника. В нашій області загалом станом на середу 109 випадків захворювання медпрацівників. 21 квітня  відбулася селекторна нарада з МОЗ. На ній говорили про те, що переважна більшість заражень медпрацівників відбувається у побуті, це 58%. Тобто ці інфікування не пов’язані з лікуванням у медичному закладі. Це мова загалом про Україну. Щодо випадків у нашій обласній лікарні, то ми проводимо розслідування. Рішенням глави області для цього створена спеціальна комісія. Ми постараємося встановити, де було першоджерело.

Задля захисту медиків від Covid-19, МОЗ закупило 71 тисячу костюмів біозахисту. Яка кількість з цієї партії передбачена для вашої області?

3 тис. костюмів всього за весь час отримали.

На брифінгу 22 квітня ви сказали, що закуплено додатково 1 тис. костюмів. Тобто тих костюмів, які є, недостатньо?

Звичайно недостатньо. Ці закуплені костюми підуть для потреб служби екстреної медичної допомоги.

Чого найбільше потребують лікарні?

Найгірша ситуація з масками, респіраторами FFP3 (маски третього ступеню захисту. Вважається найбільш ефективною з-поміж масок інших класів). Вони дуже дорогі і ми не можемо собі дозволити їх купувати у великій кількості. Нині освоєння коштів (передбачених для боротьби з коронавірусом) іде доволі повільно. Якщо у перший тиждень епідемії один костюм біозахисту коштував 1 тис. грн, то зараз, дякуючи благодійникам, уряду і президенту, ми уже купуємо костюми за ціною менше 350 грн. Тобто якби ми не виждали і у перший тиждень витратили усі гроші на костюми, грошей зараз би взагалі не мали. А так у нас є суттєві фінансові запаси у 25 млн грн, які можуть бути використані для боротьби з коронавірусом. Можемо купити у 3-5 разів більше засобів захисту зараз, ніж могли купити у перший тиждень епідемії.

На який час лікарні мають запас засобів індивідуального захисту?

На 10 днів. І маємо кошти на закупівлю засобів захисту ще на днів 20. Нам багато журналістів і представників органів влади дорікають тим, що ми не купуємо. Але ми моніторимо ситуацію, постійно тримаємо руку на пульсі. Костюми стали утричі дешевші – ми їх купуємо, маска звичайна хірургічна коштувала 27 гривень – зараз маємо на ринку по 8 гривень.

Які саме лікарні готові приймати хворих в області, про яку кількість ліжко-місць ідеться?

Всього таких лікарень п’ять. Загалом 417 інфекційних ліжок, задіяні 322. Ми можемо збільшити їх кількість до 700. А якщо буде потреба у перепрофілюванні медичних закладів, то це 1300 ліжок додатково.  

В Україні нещодавно ухвалили новий протокол лікування Covid-19. Чи отримала область ліки з цього протоколу?

Лише «Плаквеніл» отримали. Ремдесивір відсутній, він надходитиме за рахунок централізованих поставок. Купити його ми не можемо.

Чи звільняються зараз медпрацівники?

Так, є медперсонал, який написав заяви (на звільнення), 73 особи.

Скільки в області робиться ПЛР-тестів за день, які можливості для розширення цієї кількості?

Ми працюємо у дві зміни, можемо проводити 300 тестувань. Їх роблять Рівненський обласний лабораторний центр, підпорядкований МОЗ, і лабораторія, підпорядкована Центру громадського здоров’я. Медичного обладнання у них достатньо. Сьогодні ми підсилили їх кадрами, оскільки ці лабораторії не були розраховані на роботу у дві, три зміни, а тим більше в чотири. Якщо працюватимемо у чотири зміни, можемо робити 1000 тестів за добу.

777Станом на 22 квітня на Рівненщині зафіксовані 365 випадків інфікування коронавірусом

Чи роблять тести приватні лабораторії?

Вони відмовляються. Ми вивчаємо ситуацію, чи можна залучити їхні додаткові ресурси. Але пацієнти нам розповідають, що вони відмовляються. Основна причина в тому, що самих приватних лабораторій у Рівненській області немає, є лише пункти забору біоматеріалу для них.

В.о. директора Рівненського обласного лабораторного центру Роман Сафонов заявив, що приблизно 250 тис. грн коштує день роботи лабораторного центру. З чого складається ця вартість?

Вони роблять 150 досліджень на добу, а одне дослідження коштує від 1 до 3 тис. грн, в залежності від реагентів. Лабораторний центр фінансується з держбюджету. Також ми з наших коштів виділили 800 тис. грн на закупівлю реагентів.

Уряд і парламент обіцяли працівникам, задіяним у боротьбі з коронавірусом, надбавки до 300% від зарплати. Чи отримали вже люди ці гроші у вашій області?

Субвенція направлена до області, це гроші за березень. Згідно з рішенням Кабміну, доплати отримають працівники Сарненської центральної районної лікарні і працівники центральної міської лікарні Рівного.

Але ж в області п’ять лікарень, які лікують від коронавірусу. Як бути з працівниками цих медустанов?

Наголошую, що ця субвенція надходила за березень. А у березні було у нас лише дві лікарні (задіяні у боротьбі з коронавірусом). У квітні – уже п’ять лікарень. Коли буде йти розрахунок за квітень, будемо говорити про це окремо.

В Україні продовжено карантин, але передбачено його пом’якшення. Враховуючи тенденції у вашій області, чи доцільно послаблювати карантин?

Цей коронавірус є гострим респіраторним вірусним захворюванням. Очікуємо, що зі значним підвищенням температури повітря відбудеться зниження респіраторних захворювань загалом. Зараз будь-яке підвищення температури тіла у людини розцінюється, що це потенційний пацієнт, інфікований коронавірусом. Нині вже є спад захворювань на ГРВІ, тому сподіваємось і на зменшення кількості звернень до лікарень.

Щодо пом’якшення, то це питання також економічні, загальнодержавні. Я думаю, що люди все ж таки повинні виходити на роботу, працювати і піднімати економіку. Якщо для цього (для пом’якшення) буде хоча б найменш обґрунтована можливість, ми повинні будемо послаблювати епідемрежим і давати виходити людям на вулицю.

Що є в аптеках, чого не вистачає?

Зараз у нас в місті ажіотажу немає, всього достатньо. Вже люди до нас на гарячу лінію не звертаються з питаннями де купити маску або дезінфікуючий засіб, як це було раніше.

Олег Вівсяник закінчив Івано-Франківську державну медичну академію за спеціальністю «Лікувальна справа» та Львівський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при президентові за спеціальністю «Державне управління». Свою трудову діяльність розпочинав у Демидівській центральній райлікарні. З липня 2018 року працював заступником начальника – начальником відділу реформування та первинної медичної допомоги управління охорони здоров’я Рівненської облдержадміністрації.

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: