У тілі людини виявили невідомий орган, по якому поширюється рак

У тілі людини виявили невідомий орган, по якому поширюється рак
У тілі людини виявили мережу каналів
Фото: CNRI / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Знахідку зробили під час проведення ендоскопії

У людському тілі виявили мережу наповнених рідиною каналів, які можуть в тому числі використовуватися для переміщення клітин раку. Мережа каналів може утворювати невідомий раніше орган.

Про відкриття повідомляє New Scientist.

Знахідку зробили під час проведення ендоскопії. Нові технології дозволили дослідникам за допомогою мікроскопа вивчити клітини кишки людини. Вчені очікували побачити, що жовчний протік оточений щільною стіною тканини, проте вони виявили, що шкіра нібито складається з візерунка.

Після кількох досліджень виявилося, що подібним чином виглядають тканини і інших органів, а візерунок - це мережа каналів, по яких переміщаються рідини. У каналах, на думку вчених, міститься одна п'ята частина всієї рідини в організмі, ймовірно, вони виконують функцію амортизатора.

Дослідники припускають, що ці канали не виявляли раніше через методи дослідження. Вони приводили до руйнування колагену, через що руйнувалася і вся структура. Після цього канали виглядали ніби вони представляють собою щільну стінку.

Ці канали, ймовірно, використовуються для поширення раку. Дослідники вивчили зразки тканин у людей з інвазивним раком (стадія раку, коли пухлина виходить за межі ураженої області, наприклад, за межі грудей, і вражає інші органи - печінку, лімфовузли, головний мозок). Вони виявили, що, потрапляючи в ці канали, клітини в результаті потрапляють в лімфатичну систему і, таким чином, поширюються по всьому тілу.

Зараз вчені вивчають, чи можуть аналізи рідини в цих каналах допомогти більш ранній діагностиці раку. Вони також висунули гіпотезу, що з їх допомогою розвиваються і інші захворювання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: