Вчені зрозуміли, як можна досягти ремісії при діабеті

Вчені зрозуміли, як можна досягти ремісії при діабеті

Низькокалорійна дієта при діабеті привела до ремісії

Втрата ваги внаслідок скорочення споживаних калорій може вивести діабет другого типу в ремісію. Це з'ясували британські дослідники, які посадили пацієнтів з діабетом на низькокалорійну дієту. У статті, опублікованій в The Lancet, повідомляється, що дієта призвела до ремісії близько половини учасників дослідження.

Найефективнішим способом лікування цукрового діабету другого типу вважається зниження ваги за допомогою баріатрія (хірургічного втручання) або поєднання здорового харчування з помірними фізичними навантаженнями. Втрата ваги нормалізує вуглеводний обмін в організмі, а також знижує рівень глюкози в крові: недавно, наприклад, вчені з'ясували, що для зниження гіперглікемії у мишей ефективна навіть нетривала низькокалорійна дієта. Тим не менш, до цих пір не було систематично доведено, чи здатна дієта вивести діабет другого типу в ремісію.

Британські дослідники під керівництвом Роя Тейлора (Roy Taylor) з Університету Ньюкасла провели довгострокове дослідження впливу низькокалорійної дієти на процес лікування діабету другого типу. У дослідженні взяли участь 298 осіб (по 149 чоловік в активній експериментальної і контрольної групах) у віці від 20 до 65 років; у всіх них протягом шести років до початку дослідження був діагностований діабет другого типу, а їх індекс маси тіла становив від 27 до 45 кг / м2.

Пацієнти з активної експериментальної групи протягом трьох місяців сиділи на низькокалорійної (приблизно 850 ккал в день: 59 відсотків вуглеводів, 13 відсотків жирів, 26 відсотків білків і 2 відсотки клітковини) дієті. За бажанням учасники могли продовжити дієту протягом ще двох місяців. Після закінчення дієти учасники протягом періоду від двох до восьми тижнів сиділи на дієті з іншими пропорціями поживних речовин і такою ж калорійністю (50 відсотків вуглеводів, 35 відсотків жирів і 15 відсотків білків). На час дієти ніхто з учасників в активній експериментальній групі не приймав препаратів для зниження рівня глюкози в крові. Пост-експериментальний огляд був проведений через півроку після початку дослідження.

Середня втрата ваги в активній групі дорівнювала 10 кілограмам, в той час як учасники з контрольної групи втратили не більше одного. Вчені з'ясували, що ремісія настала у 46 відсотків учасників з активної групи і у семи відсотків - з контрольної. Імовірність ремісії була пов'язана з втратою ваги: так, 86 відсотків людей, які втратили під час дослідження понад 15 кілограмів, вилікувалися від хвороби, в той час як жоден з 76 учасників, чия вага залишилася колишньою, не показав поліпшень. Ефективною була навіть порівняно невелика втрата ваги: ремісія, наприклад, спостерігалася у 34 відсотків учасників, які втратили від 5 до 10 кілограмів.

Незважаючи на багатообіцяючі результати, для побудови точних висновків про ефективність такого лікування дослідження необхідно проводити і далі: наприклад, автори відзначають, що дієта може бути неефективна для людей, які страждають від діабету другого типу протягом більше шести років.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: