«Справа Шеремета»: за експертизу з вимірювання зросту Яна Дугарь заплатила майже 5 тис. грн

«Справа Шеремета»: за експертизу з вимірювання зросту Яна Дугарь заплатила майже 5 тис. грн
Експертиза з вимірювання зросту потрібна була для того, щоб довести, Яна вища на 10 см, ніж «розвідниця», яка за матеріалами слідства фотографувала розташування відеокамер поблизу місця злочину, - адвокат

На сьогодні висновок із антропометрії готовий і буде наданий стороні обвинувачення

Адвокат підозрюваної у вбивстві білоруського журналіста Павла Шеремета Яни Дугарь Віталій Коломієць розповів в інтерв’ю «Главкому», що за експертизу з вимірювання зросту держава отримала від Яни 4700 гривень.

Коломієць зазначив, що раніше слідчі запропонували Яні пройти антропологічну експертизу, що стосується зросту і вона на неї погодилися. «Але коли Яні запропонували роздягнутися, аби виміряти ще якісь показники, ми відмовилися. Дівчину не попередили, що це принизлива процедура. Ми засвідчили, що згодні лише вимірювати зріст – і після цього про проведення цієї експертизи слідство «забуло». Нам довелося самим заявити клопотання про цю експертизу, самим оплатити цю експертизу», – наголосив адвокат.

Коломієць повідомив, що на сьогодні висновок із антропометрії готовий і буде наданий стороні обвинувачення.

.jpg_236

За словами адвоката експертиза з вимірювання зросту потрібна була для того, щоб довести, Яна вища на 10 см, ніж «розвідниця», яка за матеріалами слідства фотографувала розташування відеокамер поблизу місця злочину.

«Літом 2016 року слідчий взяв планку (велику лінійку) із градацією до 2 метрів, підійшов до відеокамери, став на місце, де проходили люди і зняв кадр із цією мірною планкою. Потім фактично наклав цю планку на кадр, де проходять різні люди. І так назвав зріст підозрюваних чоловіка і жінки. Ми зробили те саме, і порівняли «дівчину, що фотографувала камери», по зросту з підозрюваною, яку вимірювали слідчі. І виявилося, що «розвідниця» на зріст нижча за 1,65 м Зріст Яни – 1,75 м. Це різниця – на пів голови!», - підкреслив Коломієць.

Адвокат стверджує, що слідчі допитали близько десятка свідків, які підтвердили алібі Яни Дугарь і сказали, що вона перед та під час скоєння замаху на Шеремета була в зоні АТО. «Це підтвердили прокуратурі кілька хлопців, яких вона лікувала у військовому госпіталі. Ще один аргумент обвинувачення проти Яни – це контакти з Антоненком. З Антоненком Яна взагалі не має контактів, а з Кузьменко такі контакти з'явилися лише наприкінці 2019. У слідства проти Яни фактично нічого немає», - запевняє Коломієць.

Нагадаємо,  Яна Дугарь — бойовий медик, молодший сержант 25-ї повітрянодесантної бригади - за версією слідства - була учасницею злочинної групи, де виконувала роль розвідниці й фотографувала розташування відеокамер поблизу місця вчинення злочину. Як доказ слідчі надали зображення з камер спостереження й висновок експертів, що нібито підтверджує: дівчина, зображена на відео, і є Яна.

Як повідомлялося, Печерський районний суд Києва 24 січня пом'якшив міру запобіжного заходу підозрюваній у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Яні Дугарь, відправивши її під нічний домашній арешт у військовій частині в Гвардійському на Дніпропетровщині з 20:00 до 7:00.

Раніше, 12 грудня 2019 року, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков разом із підлеглими скликали екстрений брифінг. Правоохоронці заявили: слідству вдалося встановити вбивць журналіста Павла Шеремета. Основною метою злочину, якщо вірити слідству, була «дестабілізація соціально-політичної ситуації в країні шляхом вбивства відомої особи». За даними поліції, злочинне угруповання підривників нараховувало п’ятеро осіб: Андрій Антоненко - музикант, який воював на Донбасі, Юлія Кузьменко - дитячий хірург (волонтер), Яна Дугарь - військова медсестра та подружжя Грищенків – пара ветеранів-добровольців.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: