Адвокат про новини у справі Шеремета: Яні Дугарь виміряли зріст за 4700 грн

Адвокат про новини у справі Шеремета: Яні Дугарь виміряли зріст за 4700 грн

Віталій Коломієць: Слідчі доповідають, що вже допитали понад 270 людей з оточення Яни

фото: hromadske.ua

Захисник: У слідства проти Яни Дугарь фактично нічого немає

Поки Україна перебуває на карантині, а громадяни переймаються коронавірусом, про «справу Шеремета» та обвинувачуваних у замаху на журналіста волонтерів, здається забули і політики, і ЗМІ. Але новини у цій скандальній історії є.

По-перше, Офіс генерального прокурора на прохання слідчих продовжив строки досудового розслідування до 12 червня. Прокурор Сергій Зузак стверджує, що це потрібно для завершення близько 20 експертиз та проведення додаткових слідчих дій.

По-друге, прокурор стверджує, що усі троє підозрюваних: Андрій Антоненко, Юлія Кузьменко та Яна Дугарь відмовились від поліграфа. «Окрім того, дехто із них не погодився на психологічну та антропологічну експертизу», - зазначив прокурор.

 «Це неправда. Зузаку вірити – обманювати себе», - так коментує «Главкому» ці заяви адвокат Яни Дугарь Віталій Коломієць. Крім того, захисник розповів, що затягування розслідування проти військових волонтерів шкодить не лише їм, а й справедливості в цілому, адже якщо так відбуватиметься і надалі, 12 грудня цього року «справу Шеремета» може бути поховано назавжди.

Прокурор стверджує, що Яна Дугарь відмовилась від поліграфа. Чи це справді так і чому?

Півтора місяця тому ми показували результати психофізіологічної експертизи із використанням поліграфа, яку пройшла Яна. Після цього слідчі справді хотіли, щоб Яна ще раз проходила допит на їхніх поліграфах. Але ж Яна проходила вже кілька допитів, матеріалу після останнього – текст на 32 сторінки. Жоден слідчий не може зловживати правом на процесуальний примус до допитів – багато разів одне і те саме. Результати проходження Яною поліграфа ми надали стороні обвинувачення. По п’ять разів проходити поліграф недоцільно. До того ж, ми подали заяву про злочин за підробку так званої експертизи ходи, тому підстав довіряти психологам від КНІСЕ (Київський інститут судової експертизи) у мене немає.

Прокурор Зузак також сказав, що «дехто» не погодився на антропологічну експертизу. Яна не погодилась?

Антропологічна експертиза стосується зросту. І ми на неї спершу погодилися. Але коли Яні запропонували роздягнутися, аби виміряти ще якісь показники, ми відмовилися. Дівчину не попередили, це принизлива процедура. Ми засвідчили, що згодні лише вимірювати зріст – і після цього про проведення цієї експертизи слідство «забуло». Нам довелося самим заявити клопотання про цю експертизу, самим оплатити цю експертизу – за вимірювання зросту держава від нас отримала 4700 грн. На сьогодні цей висновок із антропометрії готовий, і цей висновок буде наданий стороні обвинувачення.

Відповідь на адвокатський запит

Літом 2016 року слідчий взяв планку (велику лінійку) із градацією до 2 метрів, підійшов до відеокамери, став на місце, де проходили люди і зняв кадр із цією мірною планкою. Потім фактично наклав цю планку на кадр, де проходять різні люди. І так назвав зріст підозрюваних чоловіка і жінки. Ми зробили те саме, і порівняли «дівчину, що фотографувала камери», по зросту з підозрюваною, яку вимірювали слідчі. І виявилося, що «розвідниця» на зріст нижча за 1,65 м Зріст Яни – 1,75 м. Це різниця – на півголови!

Слідчі допитали близько десятка свідків, які підтвердили її алібі і сказали ,що вона перед та під час скоєння замах на Шеремета була в зоні АТО. Це підтвердили прокуратурі кілька хлопців, яких вона лікувала у військовому госпіталі. 

Ще один аргумент обвинувачення проти Яни – це контакти з Антоненком. З Антоненком Яна взагалі не має контактів, а з Кузьменко такі контакти з'явилися лише наприкінці 2019. У слідства проти Яни фактично нічого немає.

Яна Дугарь у залі суду (фото: unian.net)Яна Дугарь у залі суду (фото: unian.net)

«Процесуальні строки, які дозволяють розслідувати цю справу, спливають»

Прокуратура продовжила термін розслідування до 12 червня – нібито для завершення 20 експертиз і низки слідчих дій. Ми з вами минулого разу спілкувалися 29 січня  - скажіть, які слідчі дії відбулися з того часу?

В середині лютого нас запрошували на великий допит, що тривав понад три години, крім того, були слідчі дії у шпиталі, де працює Яна. І все. Були ще запрошення прийти і забрати висновки почеркознавчої чи ще якоїсь експертизи чи якісь клопотання. Було зрозуміло, що вони тягнуть час: слідчі перекидають на прокуратуру, прокуратура – на суд, а у суді воно якось загубиться.

Нічого нового вони не написали у клопотанні про продовження термінів розслідування – всі ті самі аргументи, що і раніше вони проговорювали. Копіпаст.

А після червня що робитимуть?

Інтерес до справи буде спадати. Справа виконала свою політичну функцію. Далі її затьмарять інші якісь події. У цій справі, як і у справах Майдану, на суди будуть приходити кілька журналістів і кілька небайдужих людей. І все – про це забудуть.

Ситуація сумна і для людей, які бажають знати правду про вбивство Павла Шеремета. Процесуальні строки, які дозволяють розслідувати цю справу, спливають. Навіть якби зараз знайшлися реальні підозрювані, довелося б реєструвати нові провадження. Можливо, слідство навмисно затягує час – щоб покрити когось.

Що значить «спливають строки»? Он вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, якого не стало 20 років тому, досі намагаються розслідувати…

«Справа Гонгадзе» підпадає під старий Кримінально-процесуальний Кодекс. А от ст.219 КПК зі змінами передбачає, що досудове розслідування тяжкого злочину має бути закінчено впродовж 12 місяців із дня повідомлення про підозру. Тобто до 12 грудня, адже підозру Яні Дугарь (як і Кузьменко та Антоненку) оголосили саме 12 грудня минулого року (досудове розслідування може бути закінчено і раніше – слідство обіцяло справитися до 12 червня, однак продовжувати терміни на дату, пізнішу за 12 грудня тривати не може, - «Главком»).

Що відбувається після цього? Якщо розслідування не закінчене, підозрювані автоматично звільняються?

Ні, такого немає. Відбувається припинення повноважень слідчих. Вони мають передати до суду усе, що напрацювали на цей момент. Взагалі на досудове розслідування дається два місяці, але слідство може продовжувати цей термін до року. Але не довше.

Але є нюанс. Якщо після спливання терміну будуть знайдені інші підозрювані, виникає напівпатова ситуація. Адже за одними і тими самим фактами не можна відкривати кілька проваджень. Потрібно буде або відкривати інше провадження, за іншими фактами, якісь провадження об’єднувати… Це дуже важка ситуація.

Коломієць: Процесуальні строки, які дозволяють розслідувати «справу Шеремета», спливають (фото:pravda.com.ua)Коломієць: Процесуальні строки, які дозволяють розслідувати «справу Шеремета», спливають (фото:pravda.com.ua)

З якою саме скаргою ви та захисники Кузьменко і Антоненка зверталися до Конституційного суду?

Щодо правомірності запобіжного заходу, у випадку Яни - домашнього арешту. Конституція визначає, що людина може бути взяла під домашній арешт тільки за вмотивованим рішенням суду. Ні стосовно Дугарь, ні стосовно Юлії Кузьменко, ні щодо Андрія Антоненка (ще двох підозрюваних у замаху на Шеремета, - «Главком»), у момент затримання таких обґрунтованих рішень не було.

Яна на домашньому арешті до 4 квітня. Коли наступне засідання щодо запобіжного заходу?

2 квітня.

З військової частини нам повідомляють, що є величезна потреба у медиках. Звичайно, хотілося б, щоб у Яни була можливість реалізовувати своє право на захист Батьківщини.

Минулого разу ви скаржилися на те, що слідство тисне на свідків з боку захисту. Ці спроби продовжуються?

Очевидного шантажу немає, але є певні неприємні речі. Слідчі моніторять усіх людей з оточення Яни, які їм більш-менш вигідні: це ті, хто каже, що вони не хотіли б мати нічого спільного із цією справою і кажуть, що не пам’ятають якихось обставин. 

Тих же, хто чітко пам’ятає, що постійно був поряд із Яною в частині, слідчі допитувати не поспішають. Більш того, вони не долучають до справи матеріали з допиту таких свідків! Навіть зараз, коли от-от наступне засідання, таких матеріалів не долучено. До речі, не долучають не лише свідчення, а й інші документи, невигідні слідству. Велика політика використовує державний ресурс на шкоду суспільству, виключно в своїх інтересах. У нас немає можливості призначити купу експертиз, щоб їх зробили першочергово. Щоб ви розуміли: ми отримали оригінали відео, з яких слідство робило експертизи, обдзвонили усі експертні установи – ніхто не хоче братися. Інститут СБУ узагалі сказав, мовляв, приходьте через 1,5 року. Але для слідства усі експертизи роблять за п’ять днів.

«Вона бореться із відчаєм, тримається»

Як Яна тримається?

На момент оголошення карантину вона була у Києві. Після того, як перекрили транспортне сполучення, прокурор дозволив їй лишитися у столиці. Вона бореться із відчаєм, тримається.

В умовах домашнього арешту вона може із кимось спілкуватися?

У Яни дуже невизначена ухвала. У ній йдеться «не спілкуватися зі свідками». Але коли ми запитуємо у слідчих, хто є свідками, вони мовчать і посилаються на таємницю слідства. При цьому доповідають, що вже допитали понад 270 людей з оточення Яни. Тож не зрозуміло, з ким можна спілкуватися. Ми стараємося не ризикувати.

Яна Дугарь - волонтерка, військова медсестра. Була заарештована 12 грудня минулого року - за підозрою у організації вбивства журналіста Павла Шеремета. За даними поліції, Яна зберігала у себе зброю та вела фотозйомку для підготовки замаху. Іншими підозрюваними у справі є лікар Юлія Кузьменко та музикант Андрій Антоненко. Вже наступного дня, 13 грудня, Яні обрали запобіжний захід - домашній арешт терміном до 8 лютого, рішення ухвалив скандально відомий суддя Сергій Вовк. Потім це захід продовжували. З 20:00 до 7:00 Яна повинна перебувати у військовій частині в Гвардійському на Дніпропетровщині та носити електронний браслет. Термін дії поточного запобіжного заходу - до 4 квітня.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: