Філарет обговорив із Порошенком перспективи створення помісної церкви

Філарет обговорив із Порошенком перспективи створення помісної церкви

Патріарх і президент зійшлися на думці, що рішення Синоду Вселенського патріархату є історичним

Президент України Петро Порошенко з патріархом Київським і всієї України-Руси Філаретом обговорили з ним перспективи створення Української помісної православної церкви. Філарет назвав рішення Синоду Вселенського патріархату, який підтримав надання автокефалії української церкви, епохальним і привітав із цим Порошенка.

«Я вас вітаю з першою перемогою. Це епохальне рішення«, - зазначив патріарх, подякувавши президентові за наполегливість і дипломатичні зусилля.

Порошенко погодився з Філаретом, висловивши впевненість, що рішення Синоду – історичне.

«Сьогодні історичний день... Я думаю, що... назавжди увійде в історію України дата 11 жовтня. Дата, коли українській церкві повернуто автокефалію», - заявив глава держави.

Президент у черговий раз підкреслив, що питання створення автокефальної церкви є питанням національної безпеки для України.

«Українська незалежність без наявності помісної автокефальної церкви, коли церква буде п'ятою колоною сусідньої держави, є не повною незалежністю. Це залишок колоніального статусу. І лише той факт, що Україна зараз, саме сьогодні, 11 жовтня, отримала автокефалію є завершенням формування незалежності дуже великої держави», - зазначив Порошенко.

Філарет, у свою чергу, нагадав, що українська церква раніше не мала автокефального статусу.

«Вона мала широкі права при київських князях, але перебувала у складі Константинопольського патріархату. А потім потрапила в російську неволю... У ХХ столітті, коли виникла Українська Народна Республіка, нібито відродили Українську автокефальну церкву, але тут же вона і загинула», - розповів предстоятель УПЦ КП.

Філарет висловив упевненість, що цього разу українці зможуть успішно створити власну помісну православну церкву, яка перебуватиме в євхаристійному спілкуванні зі світовим православ'ям.

«Я думаю, що ми досягнемо і більшого – створимо єдину Українську православну церкву. Але створимо її на вільних засадах, без насильства і без будь-якого тиску, добровільно», - підкреслив патріарх.

Як повідомлялося, Синод Константинопольського Патріархату сьогодні ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській Церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний Архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться Патріархом.

Наразі вже опубліковано текст рішення Синоду щодо української церкви.

 Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: