Геополітична сварка Франції та США. «Слуга народу» розказав, як треба діяти Україні

Геополітична сварка Франції та США. «Слуга народу» розказав, як треба діяти Україні
Україна має бути зі світом демократичних країн, переконаний Олександр Мережко
Фото з відкритих джерел

Народний депутат Олександр Мережко: Україні було б непогано подумати, як долучитися до альянсу AUKUS

Україна повинна зробити висновки з дипломатичного скандалу між союзниками по НАТО і працювати над тим, щоб опинитися у трансатлантичному безпековому альянсі країн демократії. Про це у коментарі «Главкому» сказав голова Комітету Верховної ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

Мережко вважає, що Україні було б непогано також подумати, як долучитися до нового безпекового альянсу в Індо-Тихоокеанському регіоні під назвою AUKUS, «якщо, звісно, існує реальна можливість».

«Ми маємо бути зі світом демократичних країн. Місце України в трансатлантичному безпековому альянсі країн демократії», – наголосив парламентар.

Реакцію Парижу на розрив $66 мільярдного контракту із Канберрою на будівництво французьких підводних човнів він назвав дещо емоційною.

«Франція завжди намагалася займати особливу позицію стосовно безпекових питань, пов’язаних з лідерством США. Можливо, у такий спосіб Париж намагається привернути до себе увагу Вашингтону та підкреслити свою особливу значимість у світовій політиці», – допускає Мережко.

До того ж, на відміну від США, Великої Британії та Австралії, Франція займає більш амбівалентну позицію щодо Китаю. «Мабуть, тому її не запросили до цього альянсу», – припустив нардеп.

Нагадаємо, 15 вересня Австралія, США та Велика Британія підписали оборонну угоду про створення в Індо-Тихоокеанському регіоні альянсу під назвою AUKUS.

Після створення альянсу Австралія скасувала контракт на поставку дванадцяти підводних човнів з Франції, щоб купити їх у США.

Франція заявила про відкликання послів із США та Австралії для консультацій через скандал з підводними човнами та заявила, що такий недружній крок з боку стратегічних союзників матиме значний вплив на визначення нової стратегічної концепції НАТО.

У відповідь Сполучені Штати намагалися заспокоїти свого союзника по НАТО. Держсекретар США Ентоні Блінкен назвав Францію важливим партнером в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: