В Україні закрили школи і вузи через витівки «Газпрому»

В Україні закрили школи і вузи через витівки «Газпрому»

Навчальні заклади закрили до 6 березня включно

Міністр енергетики Ігор Насалик повідомив, що Україна закриває школи та вузи до 6 березня і переходить на мазут через обмеження поставок газу Росією, які почалися після рішення Стокгольмського арбітражу на користь України. Про це він заявив з трибуни Верховної Ради України.

«За інформацією глави НАК «Нафтогаз» України, яка була озвучена вчора, в зв'язку з невиконанням Газпромом контрактної зобов'язань, визначених Стокгольмським судом і поверненням передоплати, НАК зіткнувся з дисбалансом близько 15-20 млн куб газу», - заявив міністр.

За словами Насалика, все працює у штатному режимі.

«План дій, який почав день влада, передбачає переклад генеруючих компаній з газу на мазут. Це дасть нам можливість заощадити близько 15-20 куб м газу. Щоб ввести це рішення Міністерство в 9-30 звернулося в європейський секретаріат і поінформувало, що протягом п'яти днів у нас введено план дій. і протягом цього часу ми будемо використовувати мазут», - додав він.

Крім того, згідно з Указом, з сьогоднішнього дня рекомендовано зупинити повністю роботу в дошкільних навчальних закладах, в школах і ВУЗах до 6 березня включно.

«І перевірити, щоб температурний режим був в мінімально допустимих температурних нормах», - уточнив міністр.

Раніше сьогодні компанія «Нафтогаз Україна» звернулася з проханням до українців прикрутити тиск у котлах через дії російського «Газпрому».

Нагадаємо: 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» за позовом до «Газпрому». «Нафтогаз» домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку «Газпромом» узгоджених обсягів газу для транзиту.

Також «Газпром» повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь «Нафтогазу». За заборгованість будуть нараховуватися відсотки - 526 тис. доларів в день, починаючи з 1 березня.

Російська енергетична компанія «Газпром» заявила, що не згодна з рішенням Стокгольмського арбітражу виплатити НАК «Нафтогаз України» компенсацію в 4,63 млрд дол. за недопоставку газу.

Російська сторона також заявила про неможливість відновити постачання газу Україні через відсутність додаткових угод.

Компанія «Нафтогаз» розцінює відмову «Газпрому» від постачання оплаченого газу як порушення договору та невиконання рішення арбітражу. «Нафтогаз»планує вимагати від «Газпрому» компенсації збитків, понесених в результаті цього порушення.

1 березня «Укртрансгаз» заявив про низький тиск у магістральних газопроводах на вході в українську ГТС.

Читайте також: Стокгольмнаш. Усі наслідки перемоги України у Міжнародному арбітражі

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: