Вища математика «Народного фронту». За два роки гроші партії Яценюка переказала одна людина

Партійна каса
Вища математика «Народного фронту». За два роки гроші партії Яценюка переказала одна людина
Арсеній Яценюк на з'їзд «Народного фронту», 11 листопада 2017 року
Фото: Станіслав Груздєв, Главком

На кожного працівника партії припадає по 24 квадратних метри у просторих партійних офісах

Політична партія «Народний фронт» в 2017 році отримала найбільше коштів з державного бюджету серед всіх 352-х партій за всю історію нашої країни – 113,8 млн грн. Але судячи з останніх рейтингів, які оприлюднюють різні соціологічні організації, довіри громадян політичній силі це не додало. Нагадаємо, партія «Народний фронт» набрала найбільшу кількість голосів на минулих парламентських виборах.

Завдяки Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції», ми маємо змогу аналізувати фінансову та господарську діяльність політичних партій вже два роки поспіль. Здійснюваний Центром «Ейдос» у 2017 році аналіз фінансових звітів політичних партій за 2016 рік став підґрунтям для формування і передачі останнім пропозицій щодо усунення виявлених порушень та приведення їх діяльності у відповідність до вимог закону. Наразі під прицілом 2017 рік. Аналітики продовжують вивчати фінансові звіти та діяльність політичних партій, досліджувати феномен українського політикуму та інформувати суспільство про поступ в частині реформи партійних фінансів.

Загальна інформація – «ДНК» партії

У 2016 році Центр «Ейдос», проаналізувавши діяльність парламентських партій за рік, вже надавав, в тому числі і «Народному фронту», рекомендації, як покращити свою діяльність та зробити її більш відповідною до норм закону. Партії Яценюка і Авакова рік тому рекомендували зареєструвати в установленому порядку регіональні осередки. Проте в 2017 році жодної місцевої організації зі статусом юридичної особи зареєстровано не було: абсолютно вся діяльність відбувається тільки через центральну організацію партії.

Кількість працівників секретаріату «Народного фронту» на кінець 2017 року становила 630 осіб, що найбільше серед всіх партій України, принаймні виходячи з офіційних звітів. Нагадаємо, на кінець 2016 року в партії працювала 601 особа.

Майно партії або золотий фонд

З власного майна у «Народного фронту» – лише нематеріальні активи, такі як емблема, девіз, прапор, права на видавництво однойменної газети, веб-сайт та комп’ютерні програми загальною вартістю 1,3 млн грн.

Партія використовує 406 орендованих офісів по всій країні, загальною площею 15,6 тис. кв. м, що в розрахунку на кожного працівника складає більш, ніж по 24 «квадрати». Мабуть, такий простір компенсує малу заробітну плату, про що – згодом.

Найдорожчі офіси партії, звичайно, у столиці: найбільша площа в елітному районі на Кловському Узвозі, 7 та 7-а (за цією ж адресою й офіси Радикальної партії Олега Ляшка). Дивують лише прізвища тих людей, які надають в оренду «Народному фронту» свої квадратні метри. Йдеться про Дар’ю Яценко, сестру нардепа Антона Яценка, заступника голови партії «Відродження», яка заробила на цьому більше 3,5 млн грн; а також Валерія Писаренка, з тієї ж депутатської групи «Відродження», який збагатився більш як на 6,5 млн грн. У списку орендодавців міститься й Галина Аббакумова, дружина екс-міністра культури часів Януковича та екс-заступника колишнього Київського міського голови Черновецького –  Леоніда Новохатька. Вона отримала від «Народного фронту» 276 тис грн.

Доходи

В 2017 році «Ейдос» рекомендував партії запровадити традицію збору партійних внесків та залучити диверсифіковані джерела доходу.

У результаті єдиний грошовий внесок в майже 6 тис грн на користь партії за два роки зробив лише Олександр Присяжнюк, син регіонала Анатолія Присяжнюка, який був головою Київської обласної державної адміністрації за часів Януковича.

Попри низькі суми внесків від фізичних та юридичних осіб, значно зросла сума спонсорських внесків на користь «Народного фронту»: якщо в 2016 році ця цифра становила 44 тис. грн, то в 2017-му – майже 450 тис.

Під спонсорськими внесками у випадку цієї політичної сили маються на увазі оренда нерухомого майна вартістю нижче ринкової, коли юридичні та фізичні особи здають в оренду своє майно дешевше, ніж в середньому на ринку, або й взагалі надають безкоштовно.

Загало, декларування цього внеску більшістю партій не практикується, тому це можна назвати позитивним моментом, що значно додає балів партії і її звітності. Більше того, слід врахувати, що Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) станом на кінець 2017 року не розробило методології визначення самого поняття «спонсорство», хоч стаття 14 Закону «Про політичні партії в Україні» їх це зобов’язує.

Хто ж ці спонсори? Відповідь на це запитання віднайти складно, адже партія, порушуючи вимоги згаданого закону, не вказала їхнього місця проживання. Але завдяки відкритим базам даних дещо вдалося з’ясувати. Отже, найбільший спонсор – Шкварилюк Марта Володимирівна, дочка народного депутата Шкварилюка Володимира Васильовича  з Івано-Франківщини. Її загальний внесок склав майже 190 тис. грн. Також наближеним до сімейства Шкварилюків можна вважати і Горчака Дмитра Михайловича, який є керівником ТОВ «Будівельна компанія «Княжий Галич»: однією з власників цієї компанії є дружина нардепа – Олександра Василівна. Цікаво, що в 2017 році ця компанія виграла кілька тендерів в Івано-Франківській області на загальну суму  більше 21 млн грн.

На другому місці – Мануйлова Олена Степанівна із Запоріжжя із сумою 92 тис. грн, яка надає офіс в суборенду партії.

Це всі внески на користь партії, тому й в 2017 році «Народний фронт»  впевнено займає останнє місце серед парламентських партій за рівнем фінансової та іншої спонсорської допомоги.

Видатки

У 2016 році «Ейдос» пропонував партії спрямовувати бюджетні кошти на графу, яка в міжнародній практиці іменується як «експертні витрати», в тому числі на організацію освітніх заходів, проведення соціологічних досліджень, підвищення кваліфікацій працівників, проведення громадських заходів, семінарів, «круглих столів» та форумів.

Куди ж витратили найбільше грошей партійці «Народного фронту»?

Топ видатків виглядає наступним чином:

  • 31,7 млн грн – оплата праці працівників, що в середньому складає 4191 грн на місяць з урахуванням премії, виплаченої в кінці року (так званої 13-ї зарплати). Нагадуємо, що середня зарплата в Україні, за даними держкомстату в кінці 2017 року становила – 8777 грн.
  • 30,3 млн грн було витрачено на оренду офісів, що майже в 30 разів більше, ніж в 2016 році.
  • 23,6 млн грн партія заплатила за «пропаганду». Зокрема, майже 19 млн грн було витрачено за рекламу на телебаченні, 3,8 млн грн – на радіо та трохи більше 1 млн – на рекламу в друкованих ЗМІ. Цікаво, що в 2016 році на пропаганду було витрачено майже 34 млн грн.
  • 20,7 млн грн пішло на оплату всіх податків та зборів.

Загальна ж сума видатків склала 116,6 млн грн, з яких 2,8 млн  було витрачено з власних коштів, а решта – гроші, отримані з державного бюджету.

Загалом із 113,7 млн бюджетних гривень 55,7 млн, а це майже половина, партія витратила в останньому кварталі і левову частку в грудні. Очевидно, що партійним функціонерам дуже не хотілось повторювати практику минулого року, коли майже 4 млн грн довелось повернути назад до бюджету, адже їх просто не встигли освоїти.

Отже, попри застереження та рекомендації громадськості, партія «Народний фронт» продовжує викидати великі суми бюджетних коштів на політичну телерекламу і робить це, вже традиційно, в останній місяць року. 

«Доступність партії»

У 2016 році найбільше рекомендацій партія отримала щодо прозорості своєї діяльності:

  • призначити відповідальних осіб в центральному секретаріаті в обласних осередках, які контактуватимуть з громадськістю щодо змісту фінансових звітів партії;
  • опублікувати на офіційному сайті рахунки партії, а також документи, які підтверджують надходження та витрати;
  • зробити помітку на сайті про те, що він є офіційним сайтом політичної партії;
  • вчасно надавати відповіді на письмові звернення (скарги, пропозиції, запити тощо) громадян та інститутів громадянського суспільства.

Всі ці пропозиції для того, щоб зробити партію відкритішою для суспільства, проте, попри рекомендації, «Народний фронт» залишається досить закритою політичною силою, адже навіть номери телефонів і е-мейли, що зазначені на сайті, не відповідають. Хоч «Народний фронт» і має найбільше представництво в парламенті, але й досі залишається максимально централізованою партією, не маючи жодної місцевої організації зі статусом юридичної особи.

Суттєві кошти, які партія отримує з держбюджету вже другий рік поспіль не витрачаються на підвищення кваліфікації своїх працівників, проведення публічних заходів, але спрямовує їх на збільшення штату, оренду офісів по всій країні та вартісну рекламу на телебаченні.

Зрозуміло, що 2018 рік – передвиборчий, і партія максимально має мобілізувати свій потенціал. І чим ближче парламентські вибори, тим більше політиків ми будемо спостерігати зі всіх інформаційних ресурсів країни.

Сергій Адаменко, Центр «Ейдос», для «Главкома»

Публікація видана за підтримки Європейського союзу і Центру демократії та верховенства права (проект «Посилення коаліції РПР») в рамках виконання проекту «Підвищення обізнаності громадян щодо фінансування політичних партій як запорука зменшення політичної корупції в Україні», який впроваджується Центром «Ейдос». Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Центру «Ейдос» і в жодному разі не відображає погляди Європейського союзу чи Центру демократії та верховенства права.

Матеріал підготовлено завдяки  аналітичній  системі YouControl.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: