Свята під час війни. Психологиня дала пораду громадянам, у яких є гостра необхідність щось відзначити

Свята під час війни. Психологиня дала пораду громадянам, у яких є гостра необхідність щось відзначити
Особливо розслаблятися ми не можемо
фото з відкритих джерел

Свої свята зараз треба відзначати приватно

Під час війни дозволяти собі відпочинок необхідно, проте гучні свята недоречні. Сьогодні наша сила у колективізмі, колективній злості до ворога. Про це в коментарі «Главкому» зазначає професорка кафедри теоретичної та практичної психології Львівської політехніки Олена Лещинська.

«Соціальне життя – це теж битва: ми конкуруємо, заробляємо гроші, виховуємо дітей. Так, ми виснажуємося, і нам потрібно шукати можливість відпочити, забезпечити собі релакс, позитив, тому дозволяти собі свята необхідно», – вважає пані Лещинська.

Проте психологиня відзначає: війна стосується кожного, тому дуже важливим є цілісне соціокультурне поле.

«Для того, щоб зараз вижити, нам треба бути консолідованими і підтримувати цей рівень напруження. Особливо розслаблятися ми не можемо. Так, нам потрібна радість, і ресурс для нас – це позитивні моменти боротьби, які згуртовують, новини про наші перемоги, про наших героїв. При всьому нашому українському індивідуалізмі сьогодні наша сила у колективізмі, колективних почуттях, колективній злості до ворога», – зазначає професорка.

За словами Лещинської, потрібно мати совість і співчуття, щоби святкувати зараз свої свята приватно. «Всі проглядають Facebook-стрічку, і коли спочатку бачиш фото з шикарного весілля, а після нього йдуть три дописи про загиблих героїв, це спричиняє психічний розрив, створює шизофренічне сприйняття, а ще – демотивує. Неможливо заборонити святкування, але гучні свята недоречні. Біда стосується нас всіх», – підсумувала професорка.

Нагадаємо, що в Україні триває 111-й день повномасштабної війни, розв’язаної путінською Росією.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: