Пів року Гончарука. Чому Зеленський незадоволений урядом

Пів року Гончарука. Чому Зеленський незадоволений урядом
На початку свого перм'єрства Гончарук користувався майже повною довірою Зеленського, кажуть експерти

Уряд Олексія Гончарука взявся за амбітні реформи, але не зміг впоратися з низкою поточних криз, що й викликало незадоволення Володимира Зеленського

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявляє, що поки що не писав заяву про відставку. Але в останні дні українські ЗМІ пророкують йому відхід від справ і навіть обговорюють кандидатуру його можливого наступника. А вже в середу Верховна Рада збереться на позачергове засідання, аби обговорити зокрема й питання «щодо Кабінету міністрів України».

На правах анонімності представники президентської партії «Слуга народу» розповідають українським журналістам про незадоволення президента Володимира Зеленського урядом через брак надходжень до бюджету та зволікання із обіцяним виборцям зниженням тарифів. DW розбиралося, як прем'єр, який ще нещодавно користувався майже повною довірою президента, за пів року опинився на порозі відставки.

Реформи уряду Гончарука

Попри спекуляції про можливий відхід від справ, експертне середовище оцінює діяльність уряду Гончарука досить позитивно. Експерт Німецької консультативної групи в Україні Роберт Кірхнер раніше заявляв в інтерв'ю DW, що про успішну роботу уряду свідчать економічні показники: низька інфляція, яка відповідає очікуванням Національного банку України (НБУ), зростання золотовалютних резервів та зміцнення гривні як знак довіри інвесторів. Він також звернув увагу на помірний дефіцит, закладений у бюджет 2020 року та зниження державного боргу у співвідношенні до ВВП. «Усі ці показники демонструють, що економіка розвивається в правильному напрямку», - підсумував експерт.

Виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський також звертає увагу на дії уряду, які допомогли уникнути газової кризи, та подальший рух на досягнення Україною макрофінансової стабільності. На тлі налагодження спільної роботи з НБУ Вишлінський називає дії Гончарука адекватними ситуації.

А керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко звертає увагу на відсутність гучних корупційних скандалів в уряді та сміливість у спробах ухвалити амбітні реформи на кшталт земельної. «Можна сказати, що Кабінет міністрів Гончарука не лише зберіг реформаторський темп попередників, але у деяких моментах навіть перевершив їх», - каже експерт.

Уряд хаотичних візіонерів

Втім для президента, який у своїй роботі, судячи з усього, орієнтується на дані соціологічних опитувань, цих успіхів було замало. Фесенко вказує, що на думку Зеленського могло сильно вплинути падіння підтримки уряду та президента. Так, оприлюднене 24 лютого дослідження Центру Разумкова свідчить, що Гончаруку не довіряють 63,2 відсотка опитаних. Невтішні новини соціологи мають і для Зеленського: хоча 51,5 відсотка респондентів досі висловлюють президенту довіру, цей показник порівняно з попередніми дослідженнями зменшився. У вересні минулого року рівень довіри Зеленському, згідно з даними Центру Разумкова, сягав 79 відсотків.

На цьому тлі візіонерство та реформаторський запал Гончарука відступає на другий план, а вся увага концентрується на поточних кризах, впоратися з якими уряд подекуди не спроможний. Одним із яскравих прикладів подібних провалів Гончарука Фесенко називає хаотичну евакуацію українських громадян із охопленого коронавірусом Уханю.

«Проблеми з виплати заробітних плат шахтарям, скандали через зростання сум у платіжках всупереч обіцянкам про зниження тарифів продемонстрували неспроможність відносно молодого уряду Гончарука давати відповідь на локальні поточні кризи», - пояснює експерт. За його словами, кабінет міністрів також не зміг сформувати чіткої та зрозумілої для широкого загалу позиції щодо вирішення таких проблем, як падіння промислового виробництва та занадто сильне укріплення гривні, яке вдарило по українських експортерах.

Окремо на довіру до уряду і влади загалом сильно вплинув і скандал з високими зарплатами урядовців, які багатьом українцям здалися надмірними, додає Фесенко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: