«Дюссельдорфський» секрет Кабміну, Коболєва та Прохоренка (документ)

Енергетичні війни
«Дюссельдорфський» секрет Кабміну, Коболєва та Прохоренка (документ)

Куди йдуть надприбутки «Укргазвидобування» та чому в компанію прийшли правоохоронці?

Опозиціонери, антикорупціонери та різноманітні громадські активісти давно б’ють на сполох щодо корупційної, на їхню думку, схеми на ринку вугілля – «Роттердам+». А от цілком аналогічна схема на газовому ринку їм зовсім не цікава. Чому?

Нагадаємо, що завдяки схемі «Роттердам+» енергогенеруючі компанії купують вугілля за цінами, встановленими на європейській біржі плюс вартість доставки на територію України. Цю вартість закладають в тарифи на електроенергію кінцевим споживачам. Водночас компанія ДТЕК Ріната Ахметова використовує вугілля власного видобутку, собівартість якого значно нижча, ніж «роттердамського», і відповідно отримує чималу маржу за рахунок тих самих кінцевих споживачів. Викривачі цієї схеми запевняють, що Дмитро Вовк, який очолює Національну комісію, що здійснює державне регулювання в енергетиці та комунальних послуг (НКРЕКП),  благословляє вигідні ДТЕК тарифи.

«Роттердамом+» дуже зацікавились у Національному антикорупційному бюро. Ще в травні минулого року до Солом’янського райсуду Києва надійшло клопотання детективів НАБУ. В ньому вони зазначали, що голова та члени НКРЕКП, використовуючи службове становище та діючи в інтересах генеруючих компаній задля отримання останніми надприбутків, використовуючи завідомо необґрунтовану формулу, штучно збільшили вартість енергетичного вугілля на 10–15 %. Фактично ж, за твердженням детективів, теплоелектростанції купують вугілля на внутрішньому ринку дешевше і отримують надприбутки з продажу електроенергії на оптовому ринку. У рамках розслідування цієї оборудки Бюро просило суд надати доступ до внутрішніх документів НКРЕКП та генеруючих компаній. Суд клопотання задовільнив. У серпні минулого року НАБУ провело обшуки в комісії у справі щодо запровадження «роттердамської» формули.

У лютому 2018 року Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження щодо зловживань службовим становищем посадових осіб Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалюючи регуляторні рішення на користь енергетичних підприємств холдингу ДТЕК Ріната Ахметова. Згідно з повідомленням, кримінальне провадження порушено за ст. 364 і 191 КК.

10% проти 250%

Якщо ця формула давно на слуху, її плюси та мінуси жваво обговорюються, а всі дії НКРЕКП розглядаються під мікроскопом, то схожа оборудка на газовому ринку проходить поза увагою громадськості. Щоправда, є важлива деталь: надприбутки там отримує не приватна, а державна компанія, але кінцевому споживачу, який платить за газ за здирницькими тарифами від цього не легше. Водночас безпосереднє відношення до цієї схеми має нещодавній тріумфатор Стокгольмського арбітражу голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Андрій КоболєвАндрій Коболєв

Йдеться про компанію «Укргазвидобування», рентабельність якої досягає… 250%. Цю шокуючу цифру під час конференції у парламенті наприкінці лютого озвучив віце-прем’єр Володимир Кістіон. «Оптова ціна на газ, який «Укргазвидобування» продає «Нафтогазу України», має прибутковість 250%», - повідомив урядовець. Далі Кістіон озвучив гучне звинувачення: на тлі такої високої прибутковості найпотужніша видобувна компанія  країни зірвала виконання інвестиційної програми. «Інвестпрограма на 2017 рік в межах проекту фінансового плану складала 30 млрд грн, а її реальне виконання – лише 9 млрд», – констатував віце-прем’єр, обурившись заминками в освоєнні нових газових родовищ. За його інформацією, на сьогодні держкомпанія має близько ста ліцензій на видобуток газу, які вона не використовує: вони просто «лежать мертвим вантажем».

Розберемось з надприбутками державної газовидобувної компанії детальніше. Те ж саме НАБУ буде нам в допомогу.

На сайті «Укргазвидобування» з’являлась інформація про інтерес з боку правоохоронних органів: у січні представники Служби безпеки та Генпрокуратури проводили там слідчі дії. У компанії запевняли, що їм невідома мета візиту силовиків, але хитрували. В розпорядженні «Главкома» є документи, які свідчать про те, що зацікавило правоохоронців. Очевидно, мала непокоїти ця інформація і Кабінет міністрів, постанова якого і призвела до неоднозначних операцій. В тексті листа йде мова про посадових осіб Кабінету Гройсмана.  

Серіал «Дюссельдорф плюс». Перша серія

У лютому цього року Головний підрозділ детективів НАБУ звернувся в НКРЕКП із запитом про надання інформації з метою розслідування кримінального провадження та встановлення всіх обставин ухвалення Кабінетом міністрів постанови від 27 квітня 2016 року про закупівлю газу у ПАТ «Укргазвидобування» за ціною 4849 грн за тисячу кубометрів (без ПДВ). На думку антикорупційних слідчих, ця ціна «є економічно необґрунтованою та не підтвердженою фактичними витратами, що спричинило тяжкі наслідки у вигляді оплати комунальних послуг за завищеними тарифами». НАБУ пояснює необхідність кримінального провадження тим, що службові особи Кабінету міністрів встановили завищену ціну на газ, зловживаючи своїм службовим становищем та діючи умисно в інтересах третіх осіб.

Олег Прохоренко (фото: focus.ua)Олег Прохоренко (фото: focus.ua)

До речі, «Главком» прогнозував, що НАБУ з часом займеться цим розслідуванням, адже вугільна цінова формула «Роттердам+» та газова «Дюссельдорф+» (у цьому місті знаходиться німецький хаб NCG) стосуються енергоресурсів власного видобутку, які тепер продають українцям за вартістю товару, начебто завезеного з європейських торгових майданчиків. При цьому собівартість видобутку українського газу в середньому становить $47 за тисячу кубометрів, тоді як українцям доводиться платити за цінами німецького хабу NCG учетверо більше! Головним лобістом прив’язки до «Дюссельдорфу» виступив НАК «Нафтогаз України», а голова правління «Укргазвидобування» Олег Прохоренко є креатурою керівника «Нафтогазу» Андрія Коболєва. «Укргазвидобування», в якій сплелися інтереси багатьох олігархів, вже не вперше потрапляє в поле зору правоохоронців через численні корупційні скандали.

Необхідність приведення цін на газ українського видобутку до світових звичайно пояснюють необхідністю інвестицій в нові свердловини, але у випадку з «Укргазвидобуванням», як бачимо, інвестиційну програму було провалено. Сума неінвестованих коштів сягнула 20 млрд грн.

Топ-менеджери «Нафтогазу» та «Укргазвидобування» прозвітували про те, що у 2017 році компанія збільшила видобуток до 15,25 млрд кубометрів, а  це на 645 млн кубометрів більше порівняно з 2016-м. Тобто зростання склало незначні 4,4%, тоді як фінансовий ресурс у компанії був.

У січні «Укргазвидобування» збільшила видобуток газу порівняно з січнем 2017 року на 3,3%, – до 1,3 млрд куб. м. Схоже, що позитивний тренд збережеться й надалі, а відтак зростатимуть й обороти компанії, особливо, якщо уряд зрівняє ціну газу для промисловості з ціною для населення, на чому наполягає МВФ. 

Тим часом гроші, зароблені завдяки здирницькій ціні газу, менеджмент компанії щедро витрачає на свої зарплати і купівлю люксових автомобілів, про що свідчать повідомлення в системі електронних закупівель Prozorro, хоча уряд в 2016 році видав постанову про заборону літати чартерами і купувати нові автомобілі. Не забуває про себе і керівництво «Нафтогазу», в структуру якого входить «Укргазвидобування», яке балує себе багатомільйонними зарплатами  та преміями.

Цікаво, що ідею зайнятись «газовиками» детективам НАБУ підказав сам керівник НКРЕКП Дмитро Вовк, який щиро здивувався, які можуть бути претензії до його комісії, якщо німецький хаб в Дюссельдорфі нічим не відрізняється від біржі в Роттердамі. Тоді як показово, що різноманітні антикорупційні активісти грізно викривають «Роттердам+», але мовчать про ціну «газу з Дюссельдорфу» для «Укргазвидобування», яка добуває газ аж ніяк не в Німеччині.

Наталка Прудка, Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: