Пенсійна реформа. Про що мовчить Гройсман?

ТЕМА ТИЖНЯ
Пенсійна реформа. Про що мовчить Гройсман?
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман
Фото: Радіо Свобода

Прем’єр таки протягнув підвищення пенсійного віку, назвавши це іншими словами

3 жовтня Верховна Рада нарешті cхвалила  пенсійну реформу. Перші напрацювання у цій темі прем’єр-міністр Володимир Гройсман у яскравих слайдах зі щасливими обличчями пенсіонерів презентував ще у травні. Досить довгий час потому ані громадськість, ані члени уряду, ані народні обранці не могли побачити фінального законопроекту. Тривалий час відповідні зміни до законів розроблялися у режимі суворої секретності. Потім, після появи тексту, навколо реформи точилися серйозні дискусії. Профільний комітет Ради розглянув більше тисячі поправок до другого читання, деякі з яких схвалив. У день голосування парламентарі депутати вирішили засідати до переможного кінця. Результат - 288 голосів «за».

Слідом за прийняттям пенсійної реформи Верховна Рада внесла зміни до бюджету, які дозволять з 1 жовтня підвищити пенсії, як стверджує уряд, 9 млн пенсіонерам на 200-1000 грн.

Директор Всесвітнього банку у справах України, Білорусі і Молдови Сату Кахконен напередодні голосування ще висловлювала певні зауваження до проекту реформи - оскільки після першого читання він був суттєво змінений. Та сумніватися в тому, що президент Петро Порошенко підпише реформу найближчим часом не доводиться. Він вже традиційно звернувся до українців. «Вітаю співвітчизників з прийняттям довгоочікуваної пенсійної реформи. Вона дає можливість підвищити пенсії для понад 9 млн українців», - зазначив гарант.

Що зміниться для пенсіонерів вже з 1 жовтня?

Реформа передбачає осучаснення пенсій - підвищення заплановане вже з 1 жовтня. Раніше призначені пенсії перерахують із урахуванням показника середньої заробітної плати, що використовується для призначення пенсій в 2017 році - 3764,4 грн - з коефіцієнтом страхового стажу в розмірі 1 (на даний момент він складає 1,35).

Після перерахунку пенсій близько 1,3 млн пенсіонерів отримують додатково 200 грн на місяць, від 200 до 500 грн - матимуть 1,2 млн людей, 500-1000 грн - 2 млн пенсіонерів, більше, ніж на 1 тис грн зростуть пенсії у 1,1 млн громадян.

За якою формулою вираховуватиметься пенсія?

Відповідно до закону, розмір пенсії громадянина вираховуватиметься за наступною формулою: Сз × Ікз × Кс.

Де:

Сз - розмір середньої заробітної плати в Україні за три роки перед зверненням за призначенням пенсії;

Ікз - індивідуальний коефіцієнт заробітної плати (співвідношення зарплати людини до середньої зарплати, з якої сплачувалися внески);

Кс - коефіцієнт страхового стажу, який визначається як множник тривалості років стажу роботи людини на величину оцінки одного року страхового стажу.

Як відомо, базова середня плата для розрахунку пенсій складе 3764,4 грн, а коефіцієнт страхового стажу для розрахунку пенсій знижений з 1,35 до 1.

Якою буде мінімальна та максимальна пенсія?

Мінімальний розмір пенсії складатиме 1452 гривні, що на 140 гривень більше, ніж було. Але це «працює» лише для пенсіонерів, що мають повний страховий стаж.

Тим, у кого немає стажу, та не мають права на пенсію, виплати збільшили на 45%, з 949 грн до 1373 грн. Для жінок, що достроково вийшли на пенсію в 55 років, скасовується норма, яка призводить до зменшення розмірів пенсії (Як відомо, в 2011 році влада України почала процедуру збільшення пенсійного віку для жінок до 60 років, як це передбачено програмою співпраці України з МВФ. Проте право дострокового виходу на пенсію за віком мають жінки, яким виповнилося 55 років, за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення з роботи. От тільки у цьому випадку розмір їх пенсії зменшувався на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію. - «Главком»). Так само 1373 гривні замість 949 гривень будуть отримувати люди з інвалідністю з дитинства, діти з інвалідністю.

Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною), як відомо, не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. Тимчасово, по 31 грудня 2017 року, він не може перевищувати 10 740 гривень. Проте пенсії, що призначалися раніше, до введення обмеження, можуть бути вищими. Зокрема, як вже писав «Главком», найвищу пенсію – у розмірі 58 764 гривень – отримує льотчик-випробувач, Герой України, чорнобилець.

Чи захищені пенсіонери від інфляції?

«Ми передбачаємо індексацію автоматично, незалежно від будь-якого рішення Кабінету міністрів. Це виписано в цьому законі. І в 2019, і в 2020, і в 2021 році буде індексація пенсії», - запевнила голова комітету ВР з питань соціальної політики Людмила Денісова після голосування за пенсійну реформу.

Реформа дійсно вводить автоматичну норму про щорічну індексацію (перерахунок) пенсій з 2019 року для захисту від інфляції: з урахуванням фінансових можливостей солідарної системи, але не менш, ніж на 50% зростання середньомісячних зарплат за три роки і на 50% від індексу споживчих цін. При індексації в 2019-2020 роках буде враховуватися коефіцієнт в розмірі 50% від росту споживчих цін і 50% від росту середньої зарплати за один календарний рік, а з 2021 року - вже за три роки.

Яким має бути вік та робочий стаж для виходу на пенсію?

Проголосований закон не передбачає прямого підвищення пенсійного віку. Проте вводить вимоги до страхового стажу з 2018 року. Так, для виходу на пенсію у 60 років потрібно буде мати 25 років (раніше 15) страхового стажу, у 63 роки - від 15 до 25, у 65 - менше 15 років. Усі нормативи мінімального страхового стажу будуть збільшуватися на один рік кожні 12 місяців до 2028 року. Тож, з 2028 року для виходу на пенсію у 60 років потрібно буде мати вже 35 років страхового стажу.

Ті, хто відпрацював 40 років, зможуть вийти на пенсію в будь-який час. Але ця норма буде впроваджена лише через десять років.

Чи нараховуватимуть стаж студентам і вагітним?

Роки навчання в трудовий стаж зарахують студентам-бюджетникам денної форми навчання. Але не всім, а тим, хто навчався з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2017 року.

Так само, як  з навчанням у вишах, дивний проміжок був вибраний для зарахування декретної відпустки у стаж - період з 1 січня 2004 року по 30 червня 2013 року.

Що робити, якщо не вистачає страхового стажу?

Особам, у яких не буде необхідного страхового стажу на момент 2018 року, буде призначатися державна соціальна допомога після досягнення 65 років.

Також за бажання кожен зможе сплатити необхідні внески і «докупити стаж». Однак «докупити» можна не більше п’яти років. Один рік стажу коштує 16 896 грн.

Чи буде введено накопичувальний рівень пенсійної системи?

При доопрацюванні законопроекту до другого читання депутати наполягли на тому, щоб в перехідних положеннях закону вказати, що з січня 2019 року в Україні почне працювати другий рівень пенсійної системи - накопичувальний. Громадяни, яким на цей час буде менше 35 років, зможуть створювати особисті накопичувальні рахунки.

Проте деталі та окремий законопроект ще тільки доведеться розробляти. Щоби накопичувальна система запрацювала, уряд до 1 липня наступного року повинен забезпечити функціонування всіх елементів накопичувальної системи.

Про те, який відсоток соціального внеску перераховуватимуть на індивідуальні рахунки, хто керуватиме коштами, зібраними на цих рахунках, яким чином перекриватимуть дефіцит Пенсійного фонду, - нічого. Зазначається лише, що ті, кому до пенсії залишилося 10 і менше років, можуть відмовитися сплачувати страхові внески до накопичувальної системи. Та є ризик, що результат все це матиме такий самий, як і ухвалений ще в 2003 році закон, що запроваджував індивідуальні накопичувальні рахунки. Незважаючи на нього, другий рівень пенсійного забезпечення в Україні не працює й донині.

Хоча зараз в парламенті є варіант законопроекту про накопичувальну систему. Він передбачає, що коли накопичувальна система почне працювати, українці будуть перераховувати на індивідуальні державні рахунки 2% заробітної плати. Та пізніше внесок буде зростати на 1% щороку, поки не сягне 7%.

Як зміниться пенсія для працюючих пенсіонерів?

Працюючим пенсіонерам буде виплачуватися пенсія в повному розмірі. Закон знімає обмеження, які досі діяли при одночасному отриманні зарплати і пенсії. Як відомо, від суми призначеної пенсії знімалось 15%.

Чи будуть комусь призначатися спецпенсії?

Закон скасовує спеціальні пенсії для держслужбовців, суддів, вчених та інших категорій. Усі переводяться на загальну систему нарахування пенсій.

Також скасовується право на призначення пенсії за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, прокурорських робітників та інших категорій, які раніше могли виходити на пенсію достроково - за 5-10 років до настання пенсійного віку.

Виняток зроблено лише для військовослужбовців та співробітників силових органів.

Катерина Пешко, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: