Ризику монополії на ринку генерації електроенергії нема, - голова Енергоспівтовариства

Ризику монополії на ринку генерації електроенергії нема, - голова Енергоспівтовариства

Держава завжди може встановити зобов'язання для «Енергоатому» і ДТЕК - продавати частину електроенергії іншим гравцям ринку для подальшого перепродажу

Існування компаній зі значною часткою на ринку генерації електроенергії не означає, що вони можуть зловживати монопольним становищем на новому ринку електроенергії. Про це в інтерв'ю «БізнесЦензор» заявив голова Європейського Енергетичного співтовариства Янез Копач.

За його словами, «Енергоатом» (близько 55% виробітку) і ДТЕК (трохи менше 30% виробітку) не є єдиними гравцями на ринку. Це означає, що ринок може бути конкурентним.

«Третій великий гравець – це «Центренерго», четвертий - це Білорусь, п'ятий - кілька приватних виробників електроенергії з поновлюваних джерел. Кордони мають бути відкриті для імпорту і експорту. Держава завжди може встановити зобов'язання для «Енергоатому» і ДТЕК - продавати частину електроенергії іншим гравцям ринку для подальшого перепродажу. Кілька таких прикладів існувало в Європі на початку відкриття ринків», - зазначив він.

Нагадаємо, в 2015 році НКРЕКП звернулася до АМКУ з вимогою з’ясувати причину монопольного становища групи ДТЕК на ринку генерації електроенергії. Розслідування повинно було завершитися 6 листопада, проте засідання АМКУ було перенесено на 20 листопада у зв'язку з неявкою позивачів. Представник НКРЕКП не з'явився, а у представника «Укренерго» були відсутні документи, що підтверджують повноваження.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: