Щоб стримати зростання ціни на газу, потрібно використовувати принцип, закладений у вугільній формулі «Роттердам+» - експерт

Щоб стримати зростання ціни на газу, потрібно використовувати принцип, закладений у вугільній формулі «Роттердам+» - експерт
Фото з відкритих джерел

На думку Валентина Землянського, стрибок цін на газ негативно позначиться на діяльності українських підприємств, які будуть змушені перекласти зростання цін на енергоносії на вартість кінцевої продукції для споживачів

Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський стурбований підвищенням НАК «Нафтогаз України» ціни на газ до 14 586 грн за тисячу кубометрів. На його думку, це вдарить по економіці, підвищить ціни на товари і в кінцевому підсумку призведе до зростання тарифів для населення.

«Нафтогаз» купує газ протягом року. Тобто, у нього, якщо взяти з січня по вересень включно, у нього є якийсь обсяг, закуплений за певну ціну. Немає необхідності для того, щоб покрити ціну закупівлі, закуповувати його просто зараз. Причому частина газу у вас не продана, вона знаходиться в сховищах. Тобто, не потрібно в режимі онлайн підвищувати ціни для промисловості. Тобто, НАК не робить мікс ціни для того, щоб вивести середньорічну з урахуванням низьких цін за перше півріччя і високих цін за друге півріччя. І тим самим компенсувати ці негативні впливи зростання цін на європейському ринку і девальвації національної валюти. ... На вугільному ринку є «Роттердам+», який має 12-місячний лаг. Там ціна середньозважена за попередні 12 місяців у цій формулі», - підкреслив він.

Вартість блакитного палива від НАК «Нафтогаз України» для промислових споживачів уже перевалило психологічну позначку в 500 доларів США за тисячу кубометрів. Тарифи для населення поступово будуть рухатися до цього орієнтиру.

«Тариф для населення буде рухатися до верхньої планки промисловості. Тобто, якщо на вересень місяць це було 14 тисяч, то станом на сьогодні, виходячи із заявлених НАК цін, верхня планка буде 15. Тому що 10% - це 14 500 виходить, плюс-мінус орієнтовна цифра. Так, це та верхня планка, до якої ми повинні вийти у 2020 року з огляду на заяви пана Коболєва. - А населення платить скільки зараз? 6,950 тис. - тобто, більше ніж удвічі», - підрахував експерт.

На думку Валентина Землянського, стрибок цін на газ негативно позначиться на діяльності українських підприємств, які будуть змушені перекласти зростання цін на енергоносії на вартість кінцевої продукції для споживачів: «Тому що починає вимиватися «оборотка» у підприємств, юридичних осіб, які будуть просто завищувати ціни. Оскільки (підвищення ціни на газ – «Главком») лягає в собівартість. І далі інфляція ».

Як повідомлялося, НАК «Нафтогаз України» з 1 жовтня підвищує ціни на природний газ для промислових споживачів майже на 10%. Про це повідомила прес-служба компанії. Нова ціна на газ для промислових споживачів на умовах оплати за фактом поставки склала 14 586 грн/тис. куб. м (з ПДВ).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: