Скільки заробляють українці

ринок праці
Скільки заробляють українці

За даними Держстату, у 2018 році найбільші зарплати у працівників авіаційної сфери, найменші – в поштарів, кур’єрів і медиків

Заробітна плата українців виросла в середньому на 25% за перші 10 місяців 2018 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Такими є дані Державної служби статистики.

Найбільше в Україні отримують працівники сфери авіації, тоді як зарплати медиків і освітян залишаються одними з найнижчих в країні.

Нерівномірною є оплата праці і за статями: чоловіки в Україні заробляють в середньому на чверть більше за жінок.

Як ростуть доходи українців

У середньому українці в 2018 році заробляли по 8,7 тис. грн в місяць. Середня місячна номінальна зарплата в Україні зростала протягом року: якщо у січні вона становила 7,7 тис. грн, то вже у жовтні піднялась до 9,2 тис. грн.

Але якщо взяти до уваги реальну зарплату, яка показує, скільки товарів і послуг може придбати працівник на номінальну заробітну плату за існуючого рівня цін і податків, то за даними Національного банку, вона виросла за останній рік в Україні лише на 13%.

Найбільше отримують працівники сфери авіаційного транспорту, які у 2018 році мають середню місячну зарплату в розмірі 35,4 тис. грн, при чому у серпні середньомісячний заробіток працівників галузі досягав і 41,4 тис. грн.

На другому місці за рівнем заробітку - фінансова сфера та страхова діяльність, де працівники протягом 2018 року отримували в середньому 15,9 тис. грн місячної зарплати.

Трохи менше заробляють у сфері інформації та телекомунікацій – 14 тис. грн,

у сфері держуправління й оборони, обов'язкового соціального страхування – 12 тис. грн, водного транспорту – 10,4 тис. грн, та працівники, задіяні у складському господарстві та допоміжній діяльності у сфері транспорту – 10,7 тис. грн.

Науковці заробляють лише 9,8 тис. грн на місяць.

Найменше в Україні коштує праця поштарів і кур’єрів, які за місяць отримують в середньому трохи менше 5 тис. грн на місяць.

Не набагато більше заробляють за один місяць медики – в середньому 5,7 тис. грн.

Освітяни теж не можуть похизуватися високими зарплатами: їхня середня місячна зарплата у 2018 році – 6,9 тис. грн. Діячі сфери творчості, мистецтва та розваг  отримують щомісяця 6,6 тис. грн, а бібліотекарі, працівники архівів та музеїв – 6,2 тис. грн.

«Порівняння рівня зарплат українців із індексом споживчих цін показує, що реальні доходи українців виросли. А тим більше, враховуючи, що великий сегмент ринку праці знаходиться в тіні, то скоріш за все, доходи громадян є ще більшими, ніж показує Державна служба статистики», - пояснила «Главкому» завідувач відділу досліджень рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень НАН, кандидат економічних наук Людмила Черенько.

На одному з найбільших в Україні сайтів з пошуку роботи Work.ua можна також знайти статистику зарплат в Україні, яка прорахована на основі аналізу вакансій, розміщених на сайті. Згідно з цією інформацією, роботодавці найвищі зарплати пропонують програмістам. Наприклад, середня зарплата, яку пропонують Net-програмісту – 63 тис. грн, програмісту Java – 56 тис. грн. На посаді фінансового директора можна в середньому заробляти 26,6 тис. грн, а директора з маркетингу – 26,4 тис. грн. Високо оцінюють роботодавці працівників робітничих професій. Так, укладальнику плитки готові платити 23 тис. грн, автомаляру -  21 тис. грн, арматурнику – 19,7 тис. грн.

Зарплата за категорією «Медицина, фармацевтика» в Україні, за даними сайту, дорівнює 9,7 тис. грн, причому найбільше заробляють серед медиків стоматологи і ортопеди, які в середньому отримують 24 тис. грн на місяць.

Працівникам сфери освіти і науки  готові платити 11,1 тис. грн. Найбільше цінують роботодавці знавців іноземних мов: перекладач німецької мови може отримувати місячну зарплату в 13 тис. грн, вчитель французької – 16 тис. грн, перекладач з китайської – 17 тис. грн, перекладач англійської – 14,7 тис. грн, перекладач іспанської – 11 тис. грн. Також вище середньої зарплати отримують викладач програмування, менеджер з освіти закордоном, бізнес-тренер, інструктор з водіння. Бібліотекарям готові платити найменше – всього 5 тис. грн на місяць.

За даними сайту, станом на поточний тиждень, середня зарплата, яку готові платити роботодавці, дорівнює 11,3 тис. грн, тоді як середню бажану зарплату в резюме українці вказують на рівні 12,4 тис. грн.

«Реальні зарплати другий рік поспіль зростають. У 2016 році економічна ситуація в країні стабілізувалась і вже у 2017-2018 роках демонструвала непогані показники. Але не можна говорити про впевнене стабільне економічне зростання. І якщо економічні показники знизяться у 2019 році, це чи не миттєво відіб’ється на рівні життя українців», - пояснила Людмила Черенько.

Але прогнозу НБУ є втішним: зарплати зростатимуть на 16% та 10% (а реальні зарплати на 7% та 5%) у 2019 та 2020 роках відповідно.

Роботодавці економлять на жінках?

Статистика показує, що в Україні зберігається нерівність оплати праці чоловіків і жінок.

За даними Держслужби статистики, якщо у третьому кварталі 2018 року чоловіки в місяць заробляли в середньому 10,4 тис. грн, то жінки аж на 24% менше – 7,9 тис. грн.

У жодному виді діяльності середня зарплата жінок не перевищує чоловічу, а найбільшою є різниця у 42,3% в авіаційній галузі: якщо середній місячний заробіток чоловіка у третьому кварталі 2018 року становив 47,5 тис. грн, то жінки – 27,4 тис. грн.

Найменш відчутний гендерний розрив в оплаті праці працівників сфери обслуговування, де жінки отримали у третьому кварталі менше лише на 2,1%. Майже однаковими (різниця є меншою 10%) є зарплати чоловіків і жінок, які є працівниками сфери наземного і водного транспорту, держуправління й оборони, обов'язкового соціального страхування, освіти та культури.

Зазвичай така нерівність в оплаті праці пояснюється тим, що чоловіки частіше зайняті у шкідливих виробництвах, куди жінкам обмежений доступ. Крім того, в українському бізнесі працює і ментальна установка на те, що саме чоловіки більше підходять для керівних посад, пояснює «Главкому» Віталій Дудін, експерт Центру соціальних і трудових досліджень.

За словами спеціаліста, чоловікам платять вищу зарплату, бо вони зазвичай не йдуть у відпустку по догляду за дитиною і менше часу витрачають на виховання дітей.

«Чоловіки так само як і жінки мають можливість піти у декрет, але користуються цим правом лише 1% чоловіків. Причому у чоловіків декретна відпустка не є довготривалою: всього кілька місяців. В Україні є презумпція того, що за дитиною після народження доглядає мама, якщо вона не працює», - додає Віталій Дудін.

Експерт зазначає, що роботодавці можуть упереджено розглядати під час прийому на роботу кандидатури жінок з дітьми, бо є ризик, що вони частіше будуть відлучатись з роботи за сімейними обставинами.

Майже неможливо пролити світло на те, чи є рівними зарплати жінок і чоловіків на аналогічних посадах – в Україні компанії не зобов’язані звітувати про це.

Окрім жінок, за словами експерта, стикаються з дискримінацією люди старшого віку та вимушені переселенці.

«Часто роботодавець не називає справжню причину відмови у прийнятті на роботу, тому довести факт дискримінації важко. Для українських судів дискримінаційні справи є екзотикою – їх дуже мало. Але це не означає, що не треба пробувати відстоювати свої права», - наголошує експерт.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: