Нам треба зберегти мораторій на експорт лісу і забезпечити роботою власних виробників – експерт

Нам треба зберегти мораторій на експорт лісу і забезпечити роботою власних виробників – експерт
Фото: Укрінформ

Держава повинна створити умови для розвитку власної деревообробки на середніх та малих підприємствах – Когут

Україні треба зберегти мораторій на вивіз лісу-кругляку і стимулювати розвиток власних деревообробних підприємств. Про це заявив Голова асоціації деревообробників та лісозаготівельників Львівщини Микола Когут.

За його словами, скасування мораторію на експорт лісу-кругляку, призведе до занепаду вітчизняної деревообробної галузі, яка не матиме сировини.

«Ризики є великі. Ще більше закриються деревообробні підприємства», – сказав Когут.

На його думку, мораторій має бути збережений, і держава повинна створити умови для розвитку власної деревообробки на середніх та малих підприємствах, зокрема в західному регіоні країни.

«Нам треба не скасовувати мораторій, а підтримувати як лісівників, так і деревообробників, якісь програми розробляти», – вважає Когут.

Він наголосив: бізнес чекає від влади створення чітких і прозорих правил роботи, він готовий чесно працювати і від цього виграє країна, адже отримуватиме більше податків в бюджет, ніж якщо просто буде експортувати сировину.

«Підприємці, місцеві деревообробники, їм нічого не треба. Їм треба тільки дати закон, дати нормальні умови, і нехай собі розвивається наш місцевий деревообробник, і платить податки. Нам треба каркасні дома будувати, будувати заводи, які виробляють ламелі, щитові. Якусь кінцеву велику продукцію. Навіть якщо ми робимо ту ж вагонку – це перспектива», – підсумував Когут.

Нагадаємо, у 2015 році Україна заборонила експорт необробленої деревини (лісу-кругляку) на 10 років. Проте у вересні 2021 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №4197-д про ринок деревини, у якому є пункт про зняття мораторію на експорт.

Раніше заступник міністра економіки, торговий представник Тарас Качка заявив, що Євросоюз часом діє у власних інтересах, і захищає власний ринок. Так, зараз вони залісняють власні території, а від України вимагають зняти мораторій на експорт лісу. Тому українська влада, зі свого боку, має знайти баланс між цими ініціативами, і насамперед захищати власний ринок, як це роблять у Єропі.

У свою чергу віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україні потрібно розробити механізми захисту у сфері лісового законодавства, і тільки потім знімати мораторій на експорт лісу. Інакше це рішення просто спростить вивіз сировини з України, але аж ніяк не захистить наші національні інтереси.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: