Олександр Солонтай: Якщо Київ не наведе лад, угорська меншина проситиме Європу анексувати Закарпаття

Олександр Солонтай: Якщо Київ не наведе лад, угорська меншина проситиме Європу анексувати Закарпаття

«Годуються контрабандою не тільки в Закарпатті. Частина грошей осідає в Києві»

У суботу містечко Мукачево Закарпатської області сколихнули жахливі події.

Опівдні на чотирьох джипах, на одному з яких був встановлений кулемет, з гранатометами і автоматами люди, що назвалися «Правим сектором», прибули на переговори до народного депутата Михайла Ланьо.

Попередньо зустріч мала проходити в ресторані «Червоний Дракон» на вулиці Лермонтова, проте пізніше її перенесли в спорткомплекс «Антарес», який, як і ресторан, належать нардепу.

Як заявив сам Ланьо, командир батальйону та його помічник зайшли до нього в кабінет і нібито просили про сприяння: вони шукали санаторій для поранених бійців «Правого сектора», які повертаються із зони АТО. Ланьо пообіцяв допомогти. У цей час у дворі комплексу виникла бійка між бійцями «Правого сектору» і оточенням нардепа, в результаті якої загинула одна людина – охоронець комплексу Ланьо. Загалом же в результаті стрілянини, за даними міського голови Мукачева Золтана Ленд'єла, поранення отримали десять чоловік.

Пізніше в Мукачеві та Ужгороді Служба безпеки оголосила режим антитерористичної операції. До місця події були направлені спецпідрозділи МВС і Нацгвардії. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков оголосив в області спецоперацію «з блокування, роззброєння та затримання банди, яка здійснила напад на цивільний об'єкт в Мукачеві». Тим часом у Києві прихильники «Правого сектора» вийшли на пікет під Адміністрацію Президента. Сам Порошенко до цього вимагав від силовиків «роззброїти і затримати злочинців, які вчинили стрілянину і вбили мирних жителів Мукачева». Лідер Правого сектра Дмитро Ярош в свою чергу заявив, що найголовніше - не допустити подальшого кровопролиття. Пізніше Ярош почав вимагати, щоб нардепа Ланьо арештовали, а міністр внутрішніх справ пішов у відставку.

Поки що найбільш обговорюваною версією причин подій в Закарпатті є перерозподіл ринку контрабанди, зокрема сигарет. «За інформацією місцевих жителів, до контрабанди сигарет в області причетні всі сторони сьогоднішнього конфлікту. Одні займалися організацією, інші знімали данину за «кришування», треті забезпечували це «кришування». Причиною збройного протистояння стало банальне небажання однієї зі сторін платити данину», - написав у Facebook нардеп Мустафа Найєм, який одним з перших виїхав на місце подій.

Проте, на думку експерта Інституту Політичної Освіти Олександра Солонтая, який п’ять років входив до складу Закарпатської обласної ради і добре знає специфіку регіону, справжні причини конфлікту варто шукати у тривалій боротьбі різних груп впливу у регіоні. В інтерв’ю «Главкому» закарпатський політолог розповів, що конфлікт за участю «Правого сектору» в Мукачеві триває вже не перший місяць. Подібні сутички, на думку експерта, незабаром можуть вибухнути і в сусідніх областях, якщо центр не буде адекватно реагувати на ці виклики.

-- «Правий сектор» збирає кошти з бізнесу

Що, за вашими даними, стало причиною сумнозвісних подій в Мукачеві? Розтиражована версія про контрабанду дійсно є головною?

Ну звичайно, треба копати глибше. По-перше, конфлікт «Правого сектору» в Мукачеві триває вже не перший місяць. І Це не перша перестрілка: були і пікети Служби безпеки, і заміна керівників «Правого сектору». Тобто там тривав перманентний конфлікт.

Які його причини?

Це пов’язано з неприйняттям «Правого сектору» місцевою владою, міліцією, з конфліктами між правоохоронними структурами та «Правим сектором» і, відповідно, з офіційною владою. Другий момент. В Мукачеві тривають постійні протистояння між групою осіб, які, умовно кажучи, співпрацюють з Балогою (народний депутат України, - «Главком») і людьми, які не співпрацюють з ним.

Але основною причиною в цьому конфлікті є те, що підрозділи «Правого сектору», так само як і підрозділи інших батальйонів по всій Україні, займаються збором коштів і підкріпленням своєї фінансової діяльності за рахунок постійних контактів з бізнесом. Просто на Закарпатті це зараз проявилося.

Тобто розмови, що Віктор Балога фінансує «Правий сектор» не безпідставні?

Справді, координатори роботи «Правого сектора» в Закарпатті були раніше близькі до Балоги. Це правда. Але той факт, що на даний момент вони від нього залежні, і керуються його рішеннями, не відповідає дійсності. Така умовна співпраця «Правого сектору» з бізнесом проходить в різних формах: з кимось у формі рекету, з кимось – у формі рейдерства, з кимось - у формі кришування.

Куди дивляться правоохоронці?

Правоохоронні органи не можуть тут створити противагу. Вони взагалі не можуть морально претендувати це, тому що не пройшли очищення з часів Майдану, і теж виступають «дахом» для більшості бізнес-схем, оскільки не мають офіційних нормальних доходів. Ось так і заробляють. Просто ці дві системи зіткнулися між собою.

Чи не є перебільшеним вплив, який приписують Віктору Балозі, у регіоні? Яка його персональна роль в цьому конфлікті?

З ним координує роботу голова державної обласної адміністрації (Василь Губань, - «Главком»). Міський голова Мукачева (Ленд'єл Золтан, - «Главком») – це член його команди. Голова обласної ради (Володимир Чубірко, - «Главком») також більше прихильний до нього. Силові структури - по-різному, але міліція не під ним. На відміну від минулих періодів, Балога не є зараз єдиноначальником області. Тут функціонують одночасно різні групи впливу, орієнтовані напряму на президента або інших політиків – Яценюка, Турчинова і взагалі команду «Народного фронту».

А яке місце в цих групах належить Нестору Шуфричу? На що він впливає?

Шуфрич - це взагалі окрема група. Його людина - начальник обласної міліції Шаранич (Сергій Шаранич - начальник УМВС України в Закарпатській області, - «Главком») раніше був членом команди Медведчука. Його прийнято сприймати як людину системи, тобто влада змінилася, а він далі працює з новою владою.

Скажіть, в даному випадку «Правий сектор» щось не поділив конкретно з нардепом Ланьо? Чи справді депутат займається «кришуванням» контрабанди на кордоні?

Неформально Ланьо називають найавторитетнішою людиною в регіоні. Саме в тіньових колах. Його впливи і контакти виходять далеко за межі регіону і України, а також поширюються на інші країни Центрально-східної Європи. Він в безпосередніх контактах з більшістю представників іншого кримінального тіньового світу. І про це все прекрасно знають працівники правоохоронних органів. Зазвичай, де влада і правоохоронна система, туди і скоординовують свої зусилля представники Ланьо.

Тобто Ланьо не конфліктує з владою, а шукає способи мирного і прибуткового співіснування?

Він ніколи на відкритий конфлікт з владою не йде. Це його правило. Люди з його близького оточення за часів Медведчука були причетні до формування загонів тітушок на Закарпатті. Це групи людей, яких Шуфрич представляв як депутатів різних рівнів, а насправді це просто бандити зі всієї Східної Європи, які громили на виборчі дільниці на виборах в Мукачеві в 2004 році, а потім застосовувались ще на першому помаранчевому майдані.

Потім змінилася влада, прийшла «Партія регіонів», і його люди співпрацювали з нею. Зараз знову перезавантаження влади: у Порошенка є группи народних депутатів, з якими він співпрацює у Раді. Одна з них, зокрема, «Воля народу». Ланьо відноситься до тих, хто намагається постійно мати імунітет: його балотування в обласну раду за списком «Батьківщини», потім до Верховну Раду з «Партією Регіонів», востаннє він йшов вже як мажоритарник. Він розуміє, що в будь-який момент його за старі справи можуть притягнути, тому власне для нього велика цінність - мати депутатський імунітет.

Як повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, Ланьо вже викликали на допит, а Балога начебто на черзі.

Ви ж розумієте, що юридично це просто неможливо, тому що у нього депутатська недоторканість.

Тобто керівництво держави в особі міністра робить видимість роботи?

Я бачу, як переслідують «Правий сектор». А де друга сторона? Ця сторона розпадається на дві частини: людей, які мають імунітет, – це Ланьо і близькі до нього люди. Він же не єдиний депутат з депутатської групи. І Воля народу» дуже швидко відреагувала і заступилася за свого. Але є й інші люди в оточенні, наприклад, «спортсмени». Тільки сьогодні прийшла заява СБУ, що почалися обшуки і з іншої сторони конфлікту.

-- «Тенденцію скупки голосів на виборах із Закарпаття Шуфрич привіз в центральну Україну»

Повертаючись до впливового на Закарпатті Нестора Шуфрича, він не має стосунку до останніх подій в області?

Його батько і родина широко відомі в області з позитивної сторони, а молодший Шуфрич разом із Суркісом, Медведчуком зробили там політичну кар’єру. В 1998 році Шуфрич виграв вибори в Ужгороді, у 2002 році програв вибори до Верховної Ради і виїхав із Закарпаття на Черкащину, де фактично прямо купував голоси на виборах.

Всі ці методи фальсифікацій, скупки голосів, перші загони тітушок пішли із Закарпаття. Тому що цей регіон вперше стикнувся з впливом західної культури – методами конкуренції, змагальності, демократії. Тільки всі вони трансформовувалися на український лад відповідно з українською безкарністю і вседозволеністю. Тому не дивно, що Шуфрич все це привіз в центральну Україну, став народним депутатом і на цьому його зв’язок із Закарпаттям припинився. У нього, знаєте, така періодична роль, то він вагомий гравець в Закарпатті, то ні. В залежності від тих команд на загальнонаціональному рівні, які йому дають його шефи.

Якщо говорити про Закарпаття, чи правда, що регіон виживав переважно за рахунок контрабанди?

Ні, це наклеп. Тут, так само, як в інших регіонах, є підприємства, малий бізнес, є нова промисловість. Але якщо говорити про якісь особливості регіону, то цей район є одним з найбільших за кількістю заробітчан. Для закарпатців це була традиція, що ти їдеш кудись на заробітки, заробляєш гроші, вертаєшся додому і купляєш землю, будинок, власну справу, або освіту дітям даєш. Це традиція багатьох поколінь. І справді, велика кількість грошей потрапляє в регіон як зароблені гроші. Друге джерело доходів – це човниковий бізнес. Як не човникувати, якщо до Будапешта в чотири рази швидше доїдеш, ніж до Києва?

Тому не можна говорити, що Закарпаття користується кордоном, і в основному нелегально. Так, є нелегальні схеми перевозки сигарет, пального, але всі вони контролюються владою. Частина тих грошей взагалі осідає не в Закарпатті, а в Києві. СБУ, прокуратура і міліція годуються цим не тільки в Закарпатті.

Розкажіть про настрої населення. На чиєму боці місцеві жителі в даному конфлікті?

Це трагедія для Закарпаття. І це пов’язано з присутністю «Правого сектору» як націоналістичної структури. Домішки націоналізму на Закарпатті дуже небезпечні. Тут, навіть якщо «Правий сектор» виявиться правий в ситуації, закарпатці не поставляться до нього прихильно. Ніколи. Негативно будуть ставитися, тому що почали стріляти першими. З іншого боку закарпатці не підтримують людей, причетних до того, що через владу захищаються якісь свої бізнеси, контрабанди, схеми.

Люди розуміють, що відбувається?

Закарпатці звикли заробляти самостійно. Регіон з великими панами не толерує. Люди можуть певний час терпіти, можуть навіть гроші брати на виборах, бо на Закарпатті один з найвищих рівнів скупки голосів. Але якщо говорити про ту частину населення, яка думає головою, вона не підтримує жодну зі сторін. І типовий закарпатець сприймає дуже негативно обидві сторони.

Тобто, ймовірність, що закарпатці вийдуть на повстання, мінімальна?

Абсолютно. Щоб на підставі подій в Мукачево, утворилися якісь республіки, якийсь рух сепаратизму чи збройне повстання проти влади – це неможливо в принципі.

Чи користується авторитетом серед місцевих жителів нинішній губернатор області? Чи може він вплинути на настрої у суспільстві?

Ні, це сіра фігура! Думаю, відсотків 10% закарпатців навіть не знають про його існування. Всі розуміють, що областю керують люди, пов’язані з Балогою, з Яценюком, з Порошенко. Ніхто не сприймає Губаля як фігуру. Він абсолютно не самостійний гравець, і авторитету в нього немає.

-- «Закарпатці звикли виживати без української влади»

Тобто, жителі Закарпаття не сприймають українську владу?

Скажу так, що люди навчилися виживати без неї. Люди звили мати в кишені на будь-який випадок посвідку на проживання в Словаччині, а ще краще - угорський паспорт. Або якщо щось – орієнтуватися на родичів чи знайомих в Європі. Ми ж говоримо про регіон з найменшою явкою на виборах в Україні!

Виникає реальна загроза угорського сепаратизму?

Якщо теоретично Україна замість наведення порядку піде по іншому сценарію, якщо почнуться подібні сутички в інших містах, ясна річ, що угорська меншина підніме питання перед Європою, мовляв, заберіть нас з України. Люди скажуть: «Анексуйте, придумайте і зробіть хоч щось, але ми не хочемо бути до цього причетні». Тому що вони відчувають себе там етнічною групою. Інших великих подібних етнічних груп немає. Але я думаю, що до цього не дійде.

В соцмережах деякі лідери думок поширюють тезу про те, що події в Мукачеві були організовані за допомогою Москви. Бачите підстави для такого варіанту?

Історія про те, що «Правий сектор» - рука Путіна і московський проект далеко не нова. Просто вона дуже гарно «лягає» на те, що сталося в Мукачеві. З точки зору інформаційної політики, «Правий сектор» точно є винним: він створив таку картинку для зовнішньої дискредитації України, що, як кажуть, і ворогів не потрібно. Хлопці прекрасно розуміли, куди їхали. А якщо розуміли, і все одно брали з собою кулемети і автомати, то як їх інакше назвати, як не провокаторами?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: