Федір Клименко: Китаю може знадобитися маленька переможна війна. Найзручніший варіант – Росія

Федір Клименко: Китаю може знадобитися маленька переможна війна. Найзручніший варіант – Росія
Китай здійснює повзучу експансію на територію РФ, бо мріє повернути свої споконвічні землі – Далекий Схід, частину Сибіру

Китайці вголос заявляють, що сьогоднішній кордон з РФ – несправедливий

На просторах російського інтернету давно можна знайти повідомлення про бунти мешканців Далекого Сходу, Сибіру. Щоправда, офіційні федеральні ЗМІ про це мовчать так само, як замовчували і протести на Кавказі. Минулого тижня до лав незгодних у Росії долучилися мешканці Чувашії. Люди висловлюють своє невдоволення діяльністю китайських компаній. Якщо на Далекому Сході, Сибіру китайці під корінь випилюють тайгу, деревину вивозять до Піднебесної в колосальних масштабах, то в Чувашії поперек горла стало хазяйнування китайців в агросекторі. За інформацією місцевих активістів, землі довкола деяких населених пунктів продали у приватну власність. Людей непокоїть і те, що гості з Китаю залишаться в Росії назавжди.

Головний редактор видання «Русский монитор» Федір Клименко переконаний: Китай здійснює повзучу експансію на територію РФ, бо мріє повернути свої споконвічні землі – Далекий Схід, частину Сибіру. Їх Росія відкусила під час відомих опіумних воєн, які вели Велика Британія, Франція, а США, як і Російська імперія, скористалися тоді програшем Китаю у цих війнах.

Головний редактор видання «Русский монитор» Федір КлименкоГоловний редактор видання «Русский монитор» Федір Клименко. Джерело: qha.com.ua

Хто і кому сьогодні розпродує російські території?

Ця проблема багатогранна. Російська Федерація руками своїх чиновників у Кремлі і на місцях веде політику сприяння експансії Китаю. З одного боку, ми бачимо великий Китай, який стикається з проблемами перенаселення, нестачі сільськогосподарських земель, сировини. З іншого боку, маємо величезні російські території Далекого Сходу, який межує з Китаєм. Далекий Схід малозаселений, до того ж населення скорочується, переїжджає на європейську частину Росії. На тій території дуже поганий клімат, там важко жити – велика вологість, різкі перепади температур.

Сьогодні Китай отримав від влади РФ величезні преференції щодо освоєння російських земель і ресурсів. У Росії існує закон, який ще ухвалили, здається, у 2010 році, що на території РФ можуть виділятися певні ділянки, вони називаються ТОРами («территории опережающего развития» – економічна зона із податковими преференціями, спрощеними адмінпроцедурами з метою залучення інвестицій на Далекий Схід та східний Сибір – «Главком»). На цих територіях діє також спрощена міграційна політика. З точки зору економічної доцільності, Росія поки нічого не отримує позитивного, а от Китай навпаки.

У чому полягає китайський економічний інтерес?

Перш за все – це користування природними ресурсами, особливо лісом. У себе Китай заборонив промислову експлуатацію власних лісових запасів. Відповідно зараз активно закуповує ліс за кордоном, водночас не тільки в Росії. Канада експортує ліс до Китаю, Латинської Америки. Остання продає свої цінні породи дерев.

Китайська народна республіка активно освоює і агроземлі. В Китаї клімат теж не дуже добрий для вирощування агропродукції. У них засухи, деякі райони зневоднюються.

Мешканці Сибіру, Алтаю, Бурятії час від часу виходять на мітинги проти китайських компаній, які займаються вирубкою тайги. Ці мітинги розганяють кийками, але акції протесту поки що спорадичні і не масові…

Ні-ні, ці мітинги постійні. Справа в тім, що вони не мають ефекту. Розумієте, Далекий Схід, Сибір – це величезні пустинні території, населені пункти розташовані точково. Тому, коли на мітинг виходить якесь село, а це близько 100 людей, то немає труднощів пригнати ОМОН і розігнати всіх. Треба дуже постаратися, щоб розгойдати такий регіон.

Які площі Росія уже віддала китайцям?

Мова йде про мільйони квадратних кілометрів територій, які китайці взяли в оренду. Зрозуміло, що на цих територіях можуть проживати місцеві мешканці, їх ніхто з домівок не виганяє. Вирубка лісу відбувається варварським шляхом. Місцева влада на це закриває очі, вона корумпована. Треба розуміти, що ця вирубка лісу у таких масштабах наносить шкоду не лише Росії, а й всьому світу. Адже російська тайга – це легені усієї планети.

Вирубка лісу відбувається варварським шляхомВирубка лісу відбувається варварським шляхом

Місцеві жителі на акціях протесту виступають не тільки проти китайських компаній, а й власне, проти самих китайців, мовляв, їхня кінцева мета – переселитися на ці території…

Цей процес переселення уже поступово йде. Подивіться на цифри демографії: ми маємо 60 млн людей з одного боку (дві китайські провінції Хейлунцзян та Внутрішня Монголія), і менш як 2 млн в Приморському краї, 1,3 мільйона в Хабаровському краї, 630 тисяч в Амурській області. Абсолютно нереально, щоб ця демографія не давила. На Далекому Сході ринки китайські, всі речі китайські. Теоретично можна було б закрити кордон, як це було за часів СРСР.

Окрім того, китайці вважають сьогоднішній кордон несправедливим.

«Офіційна риторика Пекіна: ці землі –  «споконвічно китайські»

Мабуть, варто пригадати українській аудиторії фрагменти історії.

Існувало три договори про кордон між Росією та Китаєм. Перший договір був підписаний у 1689 році. Його назва Нерчинський договір між Російським царством та Імперією Цін. (За договором Росія втрачала фортецю Албазин, довкола якої точилися воєнні прикордонні конфлікти, а також Приамур’я. Цей договір втратив чинність у зв’язку з підписанням нових угод про російсько-китайський кордон – Айгунського (1856) та Пекінського (1860) - «Главком»)

Карта 1808 року. Територія Російського Забайкалля і Далекого Сходу згідно з Нерчинським договором була на 1,5 млн кв. км меншою за нинішню. Джерело: https://rusmonitor.comКарта 1808 року. Територія Російського Забайкалля і Далекого Сходу згідно з Нерчинським договором була на 1,5 млн кв. км меншою за нинішню. Джерело: rusmonitor.com

Згідно з цим договором Забайкалля, Приморський край, Владивосток і до річки Уда – це все було територією Китаю. Через сто років його переглянули. Росія, скористалася опіумними війнами, забрала собі китайські території. Нагадаю, опіумні війни проти Китаю Нагадаю, опіумні війни проти Китаю вели Велика Британія та США (США не вступали відкрито у війну. Вони скористалися у 1844 році програшем Китаю у Першій опіуміній війні Великій Британії. Сполучені Штати  погрожували імператору власним вторгненням, тому очільнику Піднебесної нічого не залишалося як підписати зі США такі ж торговельні угоди як і з британцями – Главком). Тому Росія шантажувала очільника Китаю, мовляв відкриє другий фронт, і таким чином забрала собі всі території до Амура, тобто все нинішнє Забайкалля і Приморський край. Очевидно, що китайська історіографія вважає наступні договори – Пекінський та Айгунський – несправедливими. Офіційна риторика Пекіна: ці землі вважаються «споконвічно китайськими територіями».

Про територіальні претензії говорив ще в часи СРСР Мао Дзедун, мовляв, було б непогано, якби втрачені території повернули. І сьогодні на китайських картах зображають, що Приморський край пофарбовано у китайські кольори. Тому КНР чекає зручної нагоди відновити історичну справедливість, а повзуча експансія на територію РФ є збиранням земель.

У 2009 році було підписано Угоду про реалізацію Програми співробітництва на 2009-2018 роки між регіонами Далекого Сходу, східного Сибіру та північного сходу КНР. Які результати?

Для Росії програма не принесла ніякої користі практично. У 2017 році товарообіг між Росією та Китаєм склав $60 млрд. Тим часом як між Китаєм і США – $700 млрд, Китаєм і ЄС – 500 млрд євро. Та навіть у Росії з ЄС вдесятеро разів більше, аніж з Китаєм.

Я бачу в існуванні цієї програми корупційну складову. На підрядних роботах, які пов’язані з газопроводом «Сила Сибіру», задіяні олігархи-друзі Путіна. Сьогодні трубу дотягують до китайського кордону. Китай лише на початку цього проекту вніс невеличку суму, а зараз він просто вичікує. Росія власним коштом все будує. Чи буде ця лінія використовуватися? Можу припустити, що так. Особливо на фоні торговельних війн зі США, на сьогодні Китай призупинив купівлю в США нафти та зрідженого газу.

Нещодавно проти китайських компаній повстали і мешканці Чувашії. Там китайці скупили землю? Що поганого в тому, що китайський інвестор збудує там підприємство і в місцевих буде робота?

Люди не вірять, що у них буде робота. Вони бачать, що будуватиметься гуртожиток для китайців, які приїдуть на роботи. Насправді створюється потенційний міжнаціональний конфлікт. Але такі сільськогосподарські схеми Китай впроваджує не тільки в Чувашії. Наприклад, і в Нижньогородській області. Це ж близько вже до Москви. Але Китай агробізнесом займається і в Південній Америці, і в Україні за часів Януковича вони теж працювали.

«Китайців просто не обліковують»

То в чому логіка дій Кремля у взаємовідносинах з Китаєм? Їм все одно, що відбувається така експансія Піднебесної?

Усе дуже добре пояснюється. Російська влада живе сьогоднішнім днем з короткостроковими інтересами – набивання власних кишень, вирішення короткострокових політичних проблем, навіть не середньострокових. Подивіться на нещодавню історію. Чи потрібна анексія Криму? Ні. Але потрібно було підняти рейтинг Путіну, який, як ми знаємо, уже впав. Тобто це була короткострокова стимуляція. Вони ж не думають про те, що буде завтра. От якщо сьогодні можна отримати хабара від китайців, то навіщо собі відмовляти. Адже їм байдуже, що буде через 20 років. Усі їхні статки та діти за кордоном.

Чи є ризик, що у перспективі Китай зможе анексувати російські території? Населення з Піднебесної переміщається на територію РФ, потім проведуть референдум на кшталт кримського і відбудеться «возз’єднання».

У перспективі такий ризик є. На території Приморського краю проживає 1,8 млн осіб. А в сусідньому Хейлунцзяні – 40 млн. Поряд також провінція Китаю Внутрішня Монголія, там ще 20 млн, тобто загалом 60 млн осіб. Через 20 років може бути так, що в Приморському краї буде жити більше китайців, аніж росіян. Є райони у Владивостоці та Хабаровському краю, де замість російської мови звучить китайська. Особливо в тих районах, де відбувається лісозаготівля. Там збудовані містечка. На карті їх поки що немає. Скільки таких мігрантів, не знаю. Це закрита тема. Якщо ви подивитеся на статистику міграційної служби, то там смішні цифри. Китайців менше, аніж українців, які приїжджають на заробітки після агресії Росії на сході України. І так само китайців менше, аніж середньоазійців, які теж приїжджають до Росії у пошуках кращої долі. У мене є підозра, що завдяки ось цим міграційним преференціям, китайців просто не обліковують.

Китайська преса пише, що не розуміє протестів росіян. Видання «Цзиньжи Тоутяо» так і зазначило: «Сибір була захоплена монголами, значить це споконвічні території Китаю». Вам не здається, що китайська пропаганда розмовляє так само, як і російська щодо України?

Звичайно. Це одна і та ж школа.

Що ще може посилити експансію Китаю?

Як ви знаєте, вся китайська економіка зав’язана на експорт до США та ЄС. Так, от якщо через торговельні війни економіка Піднебесної почне сипатися, то не важко здогадатися, до яких дій буде вдаватися авторитарний режим. Щоб втриматися при владі, їм потрібна маленька переможна війна, і найзручніший варіант – Росія. Всі згуртуються довкола лідера, історична справедливість буде встановлена – споконвічні землі Китаю повернуться.

Але зауважу, навряд чи США хотіли б такого розширення Китаю. І можемо говорити, що вкотре територіальна цілісність РФ може опинитися в руках Сполучених Штатів Америки. В американській експертній пресі давно висловлювалася думка, що в разі розпаду РФ, США повинні викупити ці землі за прикладом Аляски, аби унеможливити розширення Китаю.

Наталія Малиновська, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: