Режисер «Слуги народу»: Наш серіал цитують Тимошенко і Ляшко

Режисер «Слуги народу»: Наш серіал цитують Тимошенко і Ляшко
Режисер Олексій Кирющенко (праворуч) та актор Володимир Зеленський

«Якщо в першому сезоні Вася Голобородько був доволі «м'яким» президентом, то в другому - він стає войовничим»

23 жовтня стартували покази другого сезону одного з найуспішніших серіалів України «Слуга народу». У цій комедійній стрічці розповідається про вигаданого президента нашої країни – простого вчителя історії Васю Голобородька. Хронічна чесність цього політика не дає йому прижитися серед корумпованих міністрів, депутатів і олігархів. Але незважаючи ні на що він і далі бореться за краще життя для всієї країни.

Про те, що чекає на глядачів у другому сезоні і чому він отримав другу назву «Від любові до імпічменту», – в ексклюзивному інтерв'ю «Главкому» розповідає режисер Олексій Кирющенко. Також фільммейкер поділився міркуваннями про двомовність в Україні і про те, як політика в нашій країні стала розважальним шоу.

Режисер Олексій КирющенкоРежисер Олексій Кирющенко

У грудні минулого року вийшов повнометражний фільм «Слуга народу 2», який здобув широку популярність у кінотеатрах, на ТБ і в інтернеті. Сюжет цієї стрічки повторюватиметься в другому сезоні?

Другий сезон йтиме впродовж чотирьох тижнів. І все, що буде показано в ньому на другому тижні, – це буде докладніша версія сюжету, розказаного в «Слузі народу 2». Але якщо ви переглядали фільм - це не означає, що за другим тижнем серіалу можна не стежити. Адже в ньому також будуть паралельні сюжетні лінії.

Зйомки цього повнометражного фільму і другого сезону відбувалися паралельно. Це був доволі ризикований крок, тому що нерідко в таких випадках або фільм, або серіал виходять невдалими. Але у нас, сподіваюся, все вийшло.

Перший сезон серіалу мав широку популярність. Він встановив рекорди за кількістю переглядів, а також був проданий до інших країн. Те, що зараз виходить його продовження, - це означає, що перший сезон цілком окупився?

На це запитання дадуть точнішу відповідь продюсери. Вони дивляться на цей серіал, почасти як на іміджевий проект, який вивів «Квартал 95» на міжнародний рівень. Продажі готового серіалу на Netflix, до Казахстану, Молдови, Естонії і Південної Кореї, а формату - до Америки, Франції та Греції - тому підтвердження. Навіть якщо «Слуга» наразі не окупився, він став дуже рейтинговим в Україні і затребуваним в світі. Це важливо.

Особисто я не надто замислююся про бухгалтерію «Слуги народу». Бо думки повністю зайняли творчі питання. Якби єдиною нашою метою був заробіток, то ми б не знімали по 15 годин матеріалу, щоб у результаті змонтувати з них лише 25 хвилин. Наша мета - зробити якісний продукт.

Окремі сцени другого сезону знімалися в самому центрі Києва. Невже президент Голобородько почне організовувати черговий Майдан?

Якщо в першому сезоні Вася Голобородько був доволі «м'яким» президентом, то в другому - він стає войовничим. Злі темні сили змушують його піти у відставку. Після чого починається боротьба за президентське крісло.

А в фіналі звучатиме заклик не сидіти склавши руки і спробувати щось змінити в країні. Я взагалі вважаю, що на Майдан людям потрібно виходити у відповідь на кожну грубу помилку влади.

Окремих героїв вашого фільму - немов один в один списано з реальних людей. Наприклад, глава Нацбанку в «Слузі народу» і зовні і за звичками дуже нагадує Валерію Гонтареву. Чи була якась реакція на ваш серіал від нинішніх політиків?

Портрети реальних політиків легко впізнаються, наприклад, у «Ревізорі» Гоголя або «Лихові з розуму» Грибоєдова, а також у багатьох інших класичних творах. Тож, почитавши ці книги або переглянувши вищезгадані фільми, у кожного з політиків було безліч можливостей зробити якісь висновки. І змінитися на краще.

Я точно знаю, що окремі політики переглядають наш серіал. Кілька разів я помічав, що Тимошенко і Ляшко цитували слова Васі Голобородька. Адже в нашій політиці дуже активно працюють режисери-політтехнологи, які намагаються зробити з політики розважальне шоу.

Ця вистава, яка щодня розігрується у Верховній Раді і міністерствах, - до якого жанру ви б її зарахували?

Особисто ми в серіалі вирішили показати ці політичні процеси сатирично. А кожного представника влади я б відніс до окремого жанру і століття. Наприклад, Юлія Тимошенко - мудрована дама з епохи Просвітництва. Фріковий Олег Ляшко - як скоморох з ярмарку.

У цілому ж вони б могли об'єднатися в п'єсі Едуардо де Філіппо «Брехня на довгих ногах».

Серед дійових осіб нашої політики особливо немає позитивних персонажів. От лише самі вони цього не помічають. Вони не намагаються робити жодних висновків про себе. Всі їхні вчинки - миттьові. І домагаються дрібної мети - заробити собі на кишеню і закрутити який-небудь проміжсобойчик.

Є чимало успішних зарубіжних серіалів про політиків ( «Віце-президент», «Картковий будиночок», «Держсекретар»... ). Деякі люди переглядають їх мало не замість випуску новин.

Серіальна політика нині дуже щільно сплелася з реальною. Знаю, що окремі сенатори в США спочатку дивилися нову серію «Карткового будиночка», а потім вже приймали власні рішення. Тож уже й не добереш, парламент вплинув на серіал чи навпаки.

У «Слуги народу» складний жанр. Адже жартувати про реальність важче, ніж розповідати драматичні історії. У своєму фільмі ми спробували зобразити утопію: як би поводилася чесна людина при владі.

Режисер Олексій Кирющенко.Режисер Олексій Кирющенко.

Всім відома фраза «від любові до ненависті - один крок». А як у випадку з фразою «від любові до імпічменту»? Теж один крок? Або один постріл? Одна склянка? Один жетон?

Від любові до ненависті - один крок, але назад він набагато коротший. У своєму кіно ми намагалися знайти найбільш адекватну відповідь на запитання, яким повинен бути ідеальний президент, якому ніхто не захоче оголосити імпічмент. Перш за все, це людина, яка, незважаючи ні на що, завжди каже правду.

У першому сезоні є низка любовних сцен. Але ніколи немає сексу. Це свідчить про те, що Голобородько будує країну, в якій немає сексу? Як СРСР?

У другому сезоні відвертих сцен буде більше. До того ж, у них братимуть участь найнесподіваніші персонажі. Наприклад, одну з серій в другому сезоні буде цілком присвячено особистому життю головних героїв і тому, як на них збирається компромат. Але головне, адже, в серіалі - не секс. До того ж, у нас сімейне кіно.

Та й про який секс можна говорити, коли наші телеканали слово «жопа» - вирізають, а слово «дупа» - не вирізають. У чому логіка - не зрозумію.

Після першого сезону вибухнули цілі дискусії про те, що президент в вашому серіалі - російськомовний. Що практично весь серіал російською мовою. Що українську мову чуємо лише в епізодах. Чи побільшає української мови у другому сезоні?

Наприклад, Міністр закордонних справ в нашому серіалі постійно отримує зауваження від своєї суворої радниці щодо своєї української мови. Також у нас буде показано, як президент чесно вчить українську.

Я народився в Харкові, пізніше жив у Дніпропетровську. Довший час працював в Москві і Києві. Ось так вийшло, що я мислю російською мовою. Але це ж не означає, що я ворог. Адже я також з усіма разом обстоюю процвітання країни та її національну вищість. Сьогодні Україна - в перехідній ситуації. Україна - двомовна.

Адже, якщо зняти кіно українською - це не означає, що воно буде дуже хорошим. Погляньте, скільки фігні виходить українською мовою.

Ви народилися і навчалися на території сучасної України. Потім переїхали до Москви. У вас російське громадянство, але останні шість років ви працюєте в нашій країні. Ви вважаєте себе росіянином або українським режисером?

Режисура - це не професія, а світогляд. Вона не може бути прив'язана до якоїсь однієї країні. Моя мати - росіянка, а батько українець. Я не знаю, кого мені більше любити або більше ненавидіти.

Щоправда, в Росії я не можу сказати і чверті того, що у мене є право озвучити в Україні. Мені подобається ця країна більше тому, що в ній тепліше і щодо клімату, і щодо можливості висловлювати свої думки. Тут відчувається свобода. А в Росії і Білорусі - якесь північнокорейське спрямування.

У заголовній пісні вашого серіалу звучить дотепна рядок «на животу набью тату «Слуга народу». Пригадується приклад фільму «Володар перснів», після зйомок в якому виконавці головних ролей «набили» собі однакові татуювання на згадку про спільну роботу над цією картиною. А чи є якісь пам'ятні фетиші у творців вашого серіалу?

Гадаю, що можна зробити татуювання коханої жінки, мудрого вчителя або друга, який врятував тобі життя. А згодом зрадити його, правильно? І забути любов. Тому, головне, щоб пам'ять була в серці. Ми вклали в цей серіал дуже багато праці і любові. Саме цим він і запам'ятається.

За своє життя я встиг попрацювати над декількома десятками фільмів і серіалів. І з усіх них можна відібрати десь три-п'ять таких, за які не соромно. «Слуга народу» - один із них.

Антон Філатов, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: