«Центральний гастроном»: самопідпал чи недбальство будівельників?

«Центральний гастроном»: самопідпал чи недбальство будівельників?
Наслідки пожежі у центрі столиці на Хрещатику
Фото: Станіслав Груздєв / Главком

Після пожежі у центрі Києва, де 20 червня горіла пам’ятка архітектури, з’являються версії причин горіння.

Одна з них – недбальство будівельників. Громадські активісти вважають, що це стандартна схема забудов у центрі Києва і протягом 20 років близько двох сотень таких пам’яток знищені.

Радник мера Києва Дмитро Білоцерківець каже, що причина пожежі – недбальство будівельників. Про такі попередні висновки він повідомив у своєму Фейсбуці. Однак, Білоцерківець не виключає і навмисного підпалу, адже, за його словами, від інциденту може виграти власник будівлі.

Стандартна схема: пам’ятки архітектури, історичні будівлі викуповуються, їх доводять до руйнівного стану, залишають без догляду або влаштовують підпал. Згодом такі будинки знімаються з реєстру і зносяться уже новим забудовником. На місці виростає нова багатоповерхівка, або ж торговий центр у серці столиці. Таку думку висловила Радіо Свобода активістка громадської організації «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» Ірина Нікіфорова. Вона переконана, що у випадку із будівлею «Центрального гастроному» діє саме така схема.

«Насправді, існує щонайменше два проекти будівництва на цьому місці. Саме нового будівництва на цьому місці», – аргументує свою думку Нікіфорова і додає, що ситуацію потрібно змінювати на законодавчому рівні.

«Потрібно зобов’язати усіх власників історичних пам’яток підписати охоронні домовленості. Просто зобов’язати», – наголосила Ірина Нікіфорова.

За 20 років близько 200 пам’яток архітектури знищено

За останніх 20 років у Києві було знищено близько двох сотень таких історичних пам’яток. Деякі з них були зруйновані, інші підпалені. Ситуація не змінилася після жодної з таких історій, зазначає засновник проекту «Цікавий Київ» Арсен Фінберг.

«Якщо київська міська адміністрація захоче змінити щось у цьому напрямку, то ситуація може змінитися, а якщо буде все, як зазвичай, то нічого не зміниться», – каже Фінберг. Він додає, що залишилося ще чимало історичних пам’яток у Києві, на які чекає не краща доля. Важливо їх зберегти.

«Те, що не вдалося зруйнувати німцям та більшовикам, зараз знищують сучасні варвари-окупанти Києва», – написала у фейсбуці громадська активістка і депутат київської міської ради Олена Терещенко-Єскіна. Вона додала, що власником будівлі є В’ячеслав Супруненко, зять колишнього мера Києва Леоніда Черновецького, і він зацікавлений, аби будівлю забрали з реєстру історичних пам’яток.

У свою чергу радник мера Дмитро Білоцерківець наголосив, що не можна дати власникові можливість зняти статус пам’ятника архітектури і зобов’язати відновлення будівлі в тих параметрах, що є.

Компанія-власник будівлі заперечує можливість самопідпалу, про який йдеться мова у ЗМІ. За їхніми словами, причиною є погодні умови, які в цей день відрізнялися пожежонебезпечністю. «Причиною могло стати потрапляння найменшої іскри», – йдеться в офіційному листі компанії ТОВ «АБ Інвестиції та розвиток».

Офіційна позиція компанії-власника будівлі «Центральний гастроном»
Офіційна позиція компанії-власника будівлі «Центральний гастроном»

«Версія про те, що підпал пришвидшить видачу дозволу на повністю нове будівництво або на будь-які інші будівельні роботи – абсурдна. Навпаки, підпал привернув ще більшу увагу до об’єкту і взагалі унеможливив видачу жодних дозвільних документів без ретельної перевірки», – повідомляє компанія.

В листі додали, що власних будівлі «Центральний гастроном» зобов’язується привести будівлю до належного технічного та естетичного стану. Втім, коли це буде, там не йдеться.

Центральний гастроном на вулиці Хрещатик, 40 закрили у 2004 році й оголосили про реконструкцію будівлі, яка досі не була завершена.

20 червня сталася пожежа у центрі Києва за адресою Хрещатик, 40. У КМДА зазначають, що за попередніми висновками, причина пожежі – недбальство будівельників, які вели роботи на даху будівлі. За фактом пожежі київська поліція порушила кримінальне провадження за статтею про умисне знищення або пошкодження майна.

Будинок Центрального гастроному є найстарішим на Хрещатику. Він побудований за проектом архітектора Ніколаєва у 1874 році як готель «Кане». В цій будівлі жив художник Михайло Врубель, до 1918 року – гетьман Павло Скоропадський, зупинявся в ньому відомий український актор і режисер Панас Саксаганський.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: