До Дня захисника України у Києві відбудеться масштабний фестиваль (програма)

До Дня захисника України у Києві відбудеться масштабний фестиваль (програма)

Організатор фестивалю «Історія:UA» - Український інститут національної пам’яті

Український інститут національної пам’яті другий рік поспіль відзначає День захисника України масштабним фестивалем «Історія:UA». 13 жовтня в парку Шевченка та Червоному корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбудуться численні презентації, лекції відомих істориків, книжкові виставки, дитячий майданчик, де, зокрема, працюватиме і «польова пошта», а також концерт українських зірок та світлове лазерне шоу.

«Популяризація історії - одне з головних завдань Українського інституту національної пам‘яті. Для того, щоб минуле ставало популярним, воно має бути цікавим. Тому ми започаткували фестиваль «Історія.UA» на якому демонструємо, як розповідати нашу історію, використовуючи нові підходи: арт-плакати, ігри, відеоісторії, лекції на історичні теми, які виходять за межі шкільного підручника, різноманітні дискусійні майданчики, де можна зустрітися з однодумцями і відкрити для себе невідомі факти. То ж запрошуємо усіх відзначити День захисника України з нами. Цей день ще доволі новий у нашому календарі. І ми сподіваємося, що запропонований нами пізнавально-розважальний формат стане традиційним для його відзначення», - зазначив на прес-конференції, присвяченій фестивалю, голова Українського інституту національної пам‘яті Володимир В’ятрович.

Партнерами фестивалю «Історія.UA» виступили Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Центр досліджень визвольного руху та ГО «Експертний корпус». Спеціально до фестивалю Український інститут національної пам’яті підготував кілька новинок, які уже викликали неабиякий інтерес: дитячу настільну гру «УПА – відповідь нескореного народу», книгу «Усна історія російсько-української війни», присвячену бійцям добровольчих батальйонів, та проект «Відеоісторія» (теми «Як творилася держава. Українська революція 1917-21 рр.» та «За що боролася Українська повстанська армія»).

Також великий резонанс викликала серія арт-плакатів «Військова еліта Української революції 1917-21 рр». «Ми прагнули вивести в публічний простір осучаснені образи найкращих командирів Перших визвольних змагань 1917 – 1921 років, зробити їх стильними символами української військової історії серед наших армійців. Ми навмисне відійшли від класики і використали сучасні графічні елементи, щоби плакати легше «зайшли в маси» - із цим прекрасно справився художник Михайло Дяченко. На цих плакатах можна побачити Михайла Омеляновича-Павленка, Всеволода Петріва, Євгена Коновальця, Петра Болбочана, Василя Тютюнника, Христину Сушко та інші легенди Української революції, які боролися за державність сто років тому. Крім цього, на фестивалі ми презентуватимемо Мілітарний атлас Києва «1918: переможні бої», який розказує про боротьбу за український Київ сто років тому. Тут на карті можна побачити місця, де відбувалися ключові переможні битви січня 1918-го в Києві, дізнатися про розташування найдієвіших частин Армії УНР і навіть місця проживання бойових командирів українського війська», - розповіла представниця Експертного корпусу Тетяна Швидченко.


28_11

Заступник декана історичного факультету КНУ, кандидат історичних наук Тарас Пшеничний нагадав, що крім презентацій у червоному корпусі університету можна буде послухати і цікаві лекції з мілітарної історії України. Усі презентації та лекції відбуватимуться в авдиторіях історичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка (Червоний корпус).

«Виховання за допомогою історії – це один із способів достукатися до генетичної пам’яті суспільства. Суспільство повинно пройти шлях формації саме через вивчення і переосмислення минулого, яким би воно не було. А в умовах сьогодення таким минулим є вітчизняна мілітарна історія, історія боротьби українського народу за свою Українську Державу під українським куполом неба. Саме такі теми ми будемо пропонувати 13 жовтня. Віримо, що вони знайдуть свого слухача, бо досвід показує, що історія нині переживає відродження, і саме знання своєї справжньої історії є невід’ємним інструментом для перемоги в інформаційній війні, в якій перебуває заангажоване українське суспільство», - переконаний Пшеничний.

Завершиться фестиваль великим гала-концертом за участю Христини Панасюк, гуртів «Тінь Сонця» та «Тартак», а також учасників проекту «Пісні війни» - дуетів відомих артистів та учасників бойових дій. На стіні Червоного корпусу університету глядачі зможуть побачити світлове лазерне шоу «Історія українського війська», де за три хвилини можна буде простежити ґенезу українських захисників від дружинників князя Святослава до сучасних бійців ЗСУ

«Нам, як музикантам, хочеться подякувати нашим захисникам і побажати їм, щоб якнайшвидше настала перемога і ми перейшли до інших форм нашої боротьби. Фронтів дуже багато, і історичний та культурний фронт - одні з них, не менш важливі, ніж передова, бо це боротьба за національний дух українців, за наше відродження. Дякуємо фестивалю за можливість нам, музикантам, проявити свою громадянську позицію, розширити аудиторію і привернути увагу до тих цінностей, які справді важливі - це національна свідомість, національний дух і вірність своїм принципам», - каже лідер гурту «Тінь Сонця»Сергій Василюк.

Інформаційні партнери «Історія.UA»: Главком, «Укрінформ», Суспільне:UA, «Еспресо TV», Радіо «Свобода», «Громадське радіо», Радіо «Країна FM», Депо, Газета по-українськи, Історична правда, Новинарня, Україна молода.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: