Експерти попередили: на киян чекає нове комунальне енергетичне пекло

Експерти попередили: на киян чекає нове комунальне енергетичне пекло

Переведення тепломереж столиці до комунального підприємства може спричинити проблеми для киян

Внаслідок відмови від договору Києва з компанією «Київенерго» всі борги за газ перейдуть до новоствореного комунального підприємства, що призведе до складнощів у комунальній сфері Києва.

Таку думку висловив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич в ході прес-конференції «Розрив контрактів з «Київенерго»: чи загрожує столиці комунальний колапс і підвищення тарифів?», передають Українські Новини.

«Як буде вирішуватися питання боргів? Є норми закону, згідно з якими ці борги будуть передані тому суб'єкту, який буде займатися. Будь-якому суб'єкту, який буде правонаступником, очевидно, доведеться ці борги розгрібати. І так само очевидно, що у міста цих грошей просто банально немає. Ми всі прекрасно розуміємо, що такої кількості грошей немає», - зазначив Марунич.

На його думку, щоб вийти з боргової ями влада Києва буде зацікавлена в підвищенні тарифів. «Субсидій немає, борги ростуть. І ми виходимо на наступний круг цього комунального енергетичного пекла. І на кожному з витків цієї ситуації влада ж не хоче нічого робити, вона за незмінність тарифів. Все одно всі будь-які рішення щодо виходу з такої кризи без рішення тарифного питання не реалістичні», - зазначив Марунич.

Юрист, директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко підкреслив, що внаслідок розриву договору міста з «Київенерго» можуть виникнути складнощі, що пов'язані з організацією роботи нового комунального підприємства та «Київенерго» в рамках єдиного технологічного процесу.

«Що буде далі? Зрозуміло, що положення тепломереж, положення котелень, технічний стан теплової системи Києва жодним чином не зміниться. Більш того, у мене взагалі виникає велике питання, як далі будуть працювати ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6, адже вони паралельно, в одному технологічному процесі, виробляють електрику і тепло. За логікою, електрикою повинен керувати ДТЕК або «Київенерго», або вони створять окрему компанію електричну. Хто буде сидіти на ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6 і контролювати весь цей процес? Та дійсно, за великим рахунком, не так важливо, хто буде оператором. Важливим є те, що це буде безконтрольний оператор», - зазначив Сергієнко.

Експерт інформаційного агентства ГолосUA Юрій Шпак зазначив: «Ми бачимо, що Київрада пішла шляхом все-таки переоформлення всіх активів на себе. Вони вже активно ведуть цю роботу. Ніхто зупинятися не буде. Гаряча вода, очевидно, влітку буде відсутня в кранах киян. Тарифи будуть рости, тому що без цього, як бачимо, наша влада не вміє».

Як раніше повідомлялося, комісія Київради з третьої спроби погодила проект рішення про збільшення розміру статутного фонду КП «Київтеплоенерго». Виділена до статутного фонду сума з бюджету міста склала 1,2 млрд гривень замість спочатку запланованих 7,4 млрд гривень. На думку депутата Київради Леоніда Антоненка, доцільним буде для економіки столиці залишити існуючу угоду (договір з «Київенерго»), а не інвестувати мільйони в нове підприємство, діяльність якого обіцяє місту великі збитки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: