Минуло кілька місяців після реконструкції, а Київський велотрек вже тріщить по швах

Минуло кілька місяців після реконструкції, а Київський велотрек вже тріщить по швах
Київський велотрек

Об'єкт вкрився 8-метровими тріщинами

Київський велотрек - один із найстаріших в Європі. Його побудували у 1913 році. 1999-го тут відбулися останні спортивні змагання, після чого він остаточно занепав. Понад три роки тому велосипедист Микола Вогник разом з іншими активістами вирішив ініціювати перебудову.

«Величезне звалище було, і трек був на половину зруйнований. Віражу не було фактично», - пригадує Микола Вогник.

Міський голова столиці Віталій Кличко розповідає, що 2006 року велотрек продали – попри протести громадськості. За задумом, на його місці мали збудувати житловий комплекс.

Та несподіваним сусідом київського велотреку стала елітна житлова новобудова – 22 поверхи ЖК «Фундуклєєвський». Її збудували впритул до спорткомплексу. «Дуга» елітного монстра майже нависає над віражем треку, ігноруючи усілякі містобудівні норми. Одним із її власників був Володимир Константинов - екс-голова Верховної Ради тоді ще неокупованого Криму.

«Міністерство культури 2007 року вирішило, що це не пам'ятка історії, а яр у центрі Києва, і його можна забудовувати», - каже спортивний журналіст Валентин Щербачов.

Попри це, активісти всіма силами відновлювали велотрек. Його відкриття переносили тричі через несправну роботу підрядників. Зрештою у травні цього року його урочисто відкрили. Втім, не минуло півроку й трек вкрився чималими тріщинами. Найбільша сягає приблизно 8 метрів.

Одна з версій появи тріщин - високий рівень ґрунтових вод. Адже житлова «свічка» тисне на ґрунт та виштовхує воду на поверхню. Раніше на цьому місці протікала річка Либідь. Місцеві кажуть: тривалий час тут не було нормального водовідведення. Через це у цьому місці, особливо коли йшли дощі, сніг танув, а води було - по коліна. Тоді користуватися треком було не можливо.

Крім того, житлова забудова, розташована упритул до треку, тисне на віражі. А от в комунальному підприємстві, на балансі якого перебуває велотрек, розповідають геть іншу історію. Як пояснюють такі тріщини та що справді не дає працювати велотреку з понад 100-літньою історією.

Нагадаємо, раніше «Главком» повідомляв про відкриття Київського велотреку після тривалої реконструкції. Оновлений об'ект відкрили лазерним та 3D шоу з відеоінсталяцією про історію міста та велотреку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: