На Київщині за місяць на кір захворіло понад півтисячі осіб

На Київщині за місяць на кір захворіло понад півтисячі осіб

Минулого року від ускладнень кору на Київщині померла дитина

Ситуація із захворюваністю на кір в Київській області залишається досить непростою. Про це повідомляє Департамент охорони здоров’я Київської облдержадміністрації.

«27 січня 2019 року до Бориспільської центральної районної лікарні з підозрою на кір звернулося 6 жителів міста та 4 з різних сіл району. Такі випадки непоодинокі нині не лише на Бориспільщині, а і в інших регіонах України», - йдеться в повідомленні.

Загалом же по області, за статистичними даними, з початку року за медичною допомогою з підозрою на кір звернулося 552 осіб, при чому і дорослих і дітей фактично порівну: 281 дітина та 271 дорослий.

Протягом 2018 року на Київщині захворіло з підозрою на кір 1841 особа, з них дітей - 858 (46,6%). Отримало стаціонарне лікування -1368 хворих, серед них - 589 – це діти. Лабораторно підтверджено – 631 випадок, з них у дітей – 309. Зареєстровано 34 спалахи кору. Від ускладнень кору померла одна дитина.

Що важливо знати про кір?

Вірус кору (Morbillivirus) передається повітряно-крапельним шляхом, причому може жити в повітрі до двох годин після того, як у приміщенні його залишила хвора людина. За статистикою, якщо 10 людей, які не мають імунітету до кору, проконтактували із хворим, то щонайменше 9 з них будуть інфіковані.

Симптоми кору

Кір дуже легко сплутати зі звичайною респіраторною інфекцією, а висипку часто сприймають як прояв алергії. Хвороба має два періоди. Інкубаційний триває мінімум тиждень, симптоми ще не проявляються. У цей час відбувається «накопичення» вірусу в організмі. Далі – катаральний – проявляється сухий кашель, температура до 38-39°, кон’юнктивіт, склерит, світлобоязнь, нежить, може бути пронос та блювота.

Висип під час кору

Висип можна помітити на слизовій оболонці ясен, щік та губ ще до проявів висипів на тілі. На 4-5 день хвороби з’являється червоний висип. Починається класично за вухами, потім обличчя, протягом кількох днів розповсюджується на тулуб та кінцівки. Кір характеризується тим, що після висипу на цих місцях залишається пігментація.

Тривалість хвороби

Хвороба з симптомами триває до 4 тижнів і більше. Людина вважається заразною в останні 24-48 годин інкубаційного періоду, тобто до появи висипу, а також 4 доби після його появи.

Ускладнення, які викликає кір

Захворювання на кір може призвести до серйозних ускладнень – пневмонії, стенозуючого ларинготрахеобронхіту, енцефаліту (запалення мозку), ентероколіту (запалення товстої та тонкої кишок), міокардиту, а також до інвалідності та смерті.

Як повідомлялося, у Києві у січні цього року, за попередніми діагнозами, зареєстровано 1124 випадки кору, в тому числі серед дітей - 545.

Читайте також матеріал «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: