У місті відкрилося 29 пунктів прийому ношених речей

У місті відкрилося 29 пунктів прийому ношених речей

Куди здавати одяг і взуття, які ще можуть послужити іншим, а також відпрацьовані батарейки, ртутні лампи і термометри?

Українці все частіше замислюються над тим, щоб не просто викидати старі речі, а віддавати їх нужденним. Так, в Києві відкрилося 29 пунктів прийому стали непотрібними речей, повідомляє сайт проекту «Добрі речі». У ці пункти можна приносити не тільки ношені одяг і взуття, а й предмети канцелярії, побутової хімії, дитячі іграшки та ігри для розвитку, книги, предмети гігієни.
Дізнатися адреси пунктів можна по телефону 0-800-50-30-95 або e-mail координаторів акції: [email protected] або ж на сторінці в «Фейсбуці»: facebook.com/DobriRechi.
Крім того, громадяни стали більше цікавитися, куди здати на переробку вичерпали свій ресурс батарейки, ртутні градусники, старі комп'ютери.
За даними Всеукраїнської екологічної ліги, одна відпрацьована «пальчикова» батарейка, потрапляючи на звалище, забруднює 400 літрів води або 20 квадратних метрів ґрунту. А в процесі переробки з батарейок витягують цінні матеріали, які використовують в сільському господарстві, промисловості та медицині.
При пошкодженні енергозберігаючої лампи в повітря потрапить один міліграм ртуті, і це більш ніж в 60 разів перевищує гранично допустиму концентрацію отруйної речовини. За підрахунками екологів, в Україні щорічно на полігонах твердих побутових відходів осідає близько 500 кілограмів (!) Ртуті.
Не менш небезпечні викинуті пластикові пляшки та поліетиленові пакети, які розкладаються сотні років. Тобто на сьогоднішній день в світі немає жодної пластикової пляшки, яка повністю розклалася б. Але якщо ту ж пляшку з-під лимонаду можна викинути в спеціальні сітчасті контейнери, встановлені біля будинків, або здати в пункт прийому вторсировини, то з батарейками і містять ртуть предметами все набагато складніше. У більшості європейських країн відпрацьовані елементи живлення можна покласти в спеціальний контейнер в супермаркеті. Шість країн Євросоюзу законодавчо зобов'язують підприємства розміщувати такі контейнери (Бельгія, Швеція, Австрія, Німеччина, Нідерланди, Франція). А в Японії батарейки старанно збирають і зберігають до тих часів, коли буде винайдено оптимальна переробна технологія. У Нью-Йорку, де викидати батарейки в сміття заборонено законом, виробники і великі магазини, що продають елементи живлення, зобов'язані забезпечувати збір використаних батарейок, а інакше - штраф до п'яти тисяч доларів.
Польське законодавство також передбачає обов'язкову передачу відпрацьованого електронного устаткування організаціям, які отримують від виробників кошти на його утилізацію. За викидання батарейок в смітник в Польщі накладають штраф, еквівалентної 1250 гривням, а роздрібні магазини площею понад 25 квадратних метрів зобов'язані встановити контейнери для збору відпрацьованих елементів живлення.
У ФРН, не здавши стару акумуляторну батарею, нову не купиш. За викинуті батарейки - штраф у розмірі 300 євро. Постачальники батарейок через «систему загального збору батарей» забезпечують муніципалітети і роздрібних продавців ящиками, фінансують перевезення, сортування і переробку зібраного матеріалу.
Що стосується ртуті, то в Норвегії, Швеції і США ввели заборону на її використання у виробництві, а також на її імпорт і експорт. Причому альтернативні «безртутних» технології використовують і в стоматології, і при проведенні лабораторних аналізів, і навіть в хімічній промисловості.
В Україні не те що переробка, навіть збір небезпечних побутових відходів знаходиться в зародковому стані. «Будь-який підприємець, який приходить на ринок зі своєю продукцією, мав би супроводжувати цей товар до моменту потрапляння його на завод з утилізації. Тобто виробники і постачальники повинні взяти на себе фінансові зобов'язання зі збору, перевезення, зберігання та переробки продукції, що поставляється », - упевнений директор Інноваційного центру державного підприємства« Аргентум »Тарас Когут.
А поки немає відповідного законодавства, деякі супермаркети і магазини, які продають батарейки або товари з акумуляторами, на добровільних засадах розміщують у себе ящики для збору отруйного сміття. Є також громадські організації (багато з них існують на гранти), які намагаються організувати пункти збору шкідливих побутових відходів.
Щоб дізнатися, де в столиці найближчий пункт прийому акумуляторів від ноутбуків, смартфонів, мобільних телефонів, радіотелефонів, планшетів, електронних книг, а також джерел безперебійного живлення, моделей радіокерованих автомобілів, іграшкових літальних апаратів, батарейок, комп'ютерів, макулатури, пластикових кришок, поліетилену, ртутних ламп, термометрів і битого скла, потрібно зателефонувати в Національну мережу сервісних центрів «Технарі» за номерами телефонів (098) 3-909-909, (050) 3-909-909, (063) 3-909-909, (044 ) 3-909-909, 0-800-300-909. Можна також подивитися, де в вашому районі найближчий пункт прийому, по карті http://www.epochtimes.com.ua/maps/recycle/kyiv.php. Такі ж карти є для Харкова, Львова, Полтави, Броварів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: