На передній лінії газової оборони. Репортаж з Харкова

На передній лінії газової оборони. Репортаж з Харкова

На передній лінії газової оборони. Репортаж з Харкова

Газорегуляторний пункт на Північній Салтівці внаслідок обстрілу було повністю зруйновано. Фото: glavcom.ua

«Главком» побував на Північній Салтівці, руйнування критичної інфраструктури тут найбільше у Харкові

Харків одним із перших  опинився під ударом російських окупантів. Газорозподільна система міста зазнавала ракетних та артилерійських обстрілів, але рашистам так і не вдалося залишити місто без газу. Завдяки сучасним технологіям та обладнанню «Харківміськгаз» утримував систему у найскладніші дні. «Главком» розповідає, як відбувається відновлення мереж у мегаполісі, який ось уже понад рік перебуває під обстрілами агресора.

Ремонтно-відновлювальними роботами систем розподілу газу у Харкові займається АТ «Харківміськгаз», що працює під брендом Регіональної газової компанії (РГК). Вона об'єднує 20 газорозподільних компаній України, обслуговує понад 250 тис. км газопроводів та понад 8 млн споживачів.

У дворі «Харківміськгазу», під високими ялинами біля будівлі управління, як свідчення про перші місяці повномасштабного російського вторгнення 2022 року, лежать розірвані труби. Це – газопроводи, які були пошкоджені внаслідок вибухів. Газовики змінювали пошкоджені ділянки на нові в найкоротші терміни, оперативно відновлювали розподіл газу, тоді як місто зазнавало нових і нових масових обстрілів.

Цей газопровід проходив під землею на Салтівці – найбільш постраждалому від обстрілів районі Харкова
Цей газопровід проходив під землею на Салтівці – найбільш постраждалому від обстрілів районі Харкова
Залишки розірваних та сплющених вибуховою хвилею газопроводів зі слідами осколкових пошкоджень
Залишки розірваних та сплющених вибуховою хвилею газопроводів зі слідами осколкових пошкоджень

Поруч – автомобіль «Харківміськгазу», що вийшов з ладу. Торік у березні співробітники аварійно-диспетчерської служби виїхали на виклик після чергового прильоту. Поки бригада виконувала роботу, окупант знову завдав удару. Машина послужила газовикам укриттям від уламків та вибухової хвилі. І попри пошкодження автомобіля бригада спромоглася виїхати на ньому з-під обстрілу.

5. фото
Усуваючи пошкодження мереж, співробітники «Харківміськгазу» часто потрапляли під обстріли

Газовий фронт

Північна Салтівка – один із найбільш постраждалих від обстрілів мікрорайонів Харкова. Ворог був неперебірливий з цілями, під його удари потрапляли і житлові будинки, і школи, і критична інфраструктура. Біля окружної дороги знаходився газорегуляторний пункт, який знижував тиск із високого на середній та забезпечував газом не лише Північну Салтівку, а й інші райони міста. Саме сюди припав черговий удар.

Головний газорегуляторний пункт – це цілий комплекс із пропускною спроможністю 75 тис. кубометрів газу на годину. На його території – будівля для регуляторного обладнання, побутівка для персоналу (чотири зміни чергових, по дві особи), газопроводи, фільтри для очищення газу, газова криниця з вимикаючими пристроями.

3 березня 2022 року по території газорегуляторного пункту було здійснене пряме влучення. Усі будівлі – руїни. Висота газового факела була вищою за дев'ятиповерховий будинок. Залізобетонні плити газового колодязя та його металевий дах розплавилися (температура була понад 2 тис. градусів), глина біля колодязя перетворилася на цегляну крихту.

Палаючий газ плавив залізобетонні плити
Палаючий газ плавив залізобетонні плити
Старший майстер «Харківміськгазу» Андрій Вонярха: «На початку факел на газорегуляторному пункті був висотою з дев'ятиповерхівку»
Старший майстер «Харківміськгазу» Андрій Вонярха: «На початку факел на газорегуляторному пункті був висотою з дев'ятиповерхівку»

Фахівці «Харківміськгазу» не могли допустити, щоб такий великий район міста та прилеглі до нього мікрорайони залишилися без газу та тепла за мінусової температури на вулиці. Розподіл вдалося зберегти попр активні бойові дії, чому сприяли нестандартні рішення та злагоджена робота всіх служб підприємства.

«Буде проведено повну реконструкцію газорегуляторного пункту. Потужність залишиться незмінною – 75 тис. кубометрів на годину, але ми встановимо сучасні регулятори тиску Pietro Fiorentini. Там є шумогасник, який зменшить шум на 60%. Раніше за максимальних витрат газу було 140 децибел – як у літака, що злітає», – розповідає «Главкому» старший майстер АТ «Харківміськгаз» Андрій Вонярха.

Залишки приміщення, в якому працювала чергова зміна газорегуляторного пункту
Залишки приміщення, в якому працювала чергова зміна газорегуляторного пункту
Замість старого радянського газорегулятора буде встановлено сучасне італійське обладнання, а сам пункт реконструюють
Замість старого радянського газорегулятора буде встановлено сучасне італійське обладнання, а сам пункт реконструюють

На Північній Салтівці досі проводяться роботи з ліквідації наслідків воєнних дій. Щільність газових мереж у місті дуже висока, вибух снаряда чи ракети може статися в одному місці, а уламки можуть спричинити витік в іншому – газовики іноді виявляли зім'яті газові труби за кілька десятків метрів від місць влучення. Тому фахівці обстежують не лише місце прильоту, а й територію довкола.

12. фото
Фахівець «Харківміськгазу» виявляє витік газу на Північній Салтівці

Для виявлення витоків газу використовуються, зокрема, німецькі лазерні прилади Ellie Esders, які дозволяють обстежити газопроводи у важкодоступних місцях, його радіус дії – 30 метрів. Це значно допомагає у роботі, коли є ризик обвалення будівель та мінна небезпека. Також за допомогою цього приладу можна обстежити газопроводи на великій висоті та небезпечні об'єкти. Час реагування на наявність метану – одна десята частка секунди.

Простір для освіти

«Тепер у нас технічні тренінги доповнюватимуться військовою тематикою. Як усувати пошкодження, спричинені прямим попаданням чи ударною хвилею. Як діяти при виявленні блукаючих струмів, які виникають при пошкодженні ліній електропередач – ці струми сприяють посиленій корозії газорозподільних мереж. Актуальною темою є «Стресостійкість» та «Психологія роботи в умовах воєнного часу»», – розповідає провідний спеціаліст із навчання «РГК Освітній простір» АТ «Харківміськгаз» Людмила Логвиненко.

Людмила Логвиненко регулює освітній процес у «Харківміськгазі»
Людмила Логвиненко регулює освітній процес у «Харківміськгазі»

Освітній простір «Харківміськгазу» було створено у лютому 2020 року. За два роки через «РГК Освітній простір» пройшло понад 2,5 тис. осіб, це при тому, що у штаті «Харківміськгазу» 1,6 тис. співробітників – просто багато хто пройшов навчання з кількох напрямків.

Раніше у навчальному комбінаті було лише професійне навчання та заняття вели профільні фахівці, які потім приймали іспити (що необхідно для підтвердження кваліфікації чи отримання чергового розряду). У «РГК Освітній простір» з'явилися тренінги, які проводять тренери – колеги з великим досвідом практичної роботи. Тренінги проводяться в інтерактивній формі, під час діалогів.

У тренінгах беруть участь групи по 15-18 осіб, аби кожному можна було приділити увагу
У тренінгах беруть участь групи по 15-18 осіб, аби кожному можна було приділити увагу

У 2022 роцi заняття в «РГК Освітній простір» практично не велися. Було не до навчання: на першому місці – збереження у робочому стані систем розподілу, подання газу побутовим споживачам та на всі об'єкти харківських теплових мереж. (Спільними зусиллями фахівців комунального підприємства «Харківські теплові мережі» та «Харківміськгазу» у місті встановлено та газифіковано 17 модульних котелень, оснащених сучасними шафовими газорегуляторними пунктами, виготовленими RGC Production з використанням провідних європейських технологій). З липня 2022 року поступово відновлювалося навчання. Почали проводитись вебінари з безпеки роботи в умовах мінної та ракетної загрози, а також підвищення кваліфікації кадрового резерву підприємства.

Попри те, що у Харкові тривають обстріли, персонал, який вивозив свої сім'ї до безпечних районів, повертається. Для перенавчання або підтвердження кваліфікації з лютого 2023 року «РГК Освітній простір» почав запускати освітні процеси.

Вся кухня сучасних шаф

Робочі експонати для практичних занять спеціалістів «Харківміськгазу»
Робочі експонати для практичних занять спеціалістів «Харківміськгазу»

У «РГК Освітній простір» є практичний клас, де у повній відповідності до назви проходять практичні заняття для всіх категорій виробничого процесу. Чого тут тільки нема! Лічильники, різні види труб та з'єднань. Є навіть зона з газовою плитою, бойлерами та нагрівачами. Усі ці робочі експонати задіяні у навчанні. І одним із них є шафовий газорегуляторний пункт.

Газорегуляторний пункт (ГРП)технологічний пристрій, призначений для зниження тиску газу та підтримки його на заданих рівнях у газорозподільних мережах незалежно від обсягів споживання газу.

«Тут у нас представлені різні шафові газорегуляторні пункти – ШГРП, від 50-х років до сучасності. Потрібно знати, що і як працює. Є ще обладнання старого зразка на газових мережах. Але воно змінюється сучасним», – розповідає Андрій Вонярха.

Начинка шафового газорегуляторного пункту
Начинка шафового газорегуляторного пункту

Ще з радянських часів газорозподільні компанії використали велику кількість моделей шафових газорегуляторних пунктів від різних виробників. Кількість типів газорегулювального обладнання, встановленого на газових мережах, сягала сотні.

Регіональна газова компанія здійснила власну уніфікацію типів ШГРП. В результаті зараз розроблено 12 типів шаф з пропускною здатністю від 25 до 25 тис. кубометрів на годину, які виробляються на заводах компанії RGC Production. Цих 12 типів достатньо для закриття 99% технічних завдань при первинної газифікації чи реконструкції існуючого устаткування.

В даний час в Україні працює три заводи RGC Production – у Вінниці, Дніпрі та Львові. Кожне підприємство здатне виробляти на рік 1250 газорегуляторних шаф, що мають гарантію 20 років. У 2022 році на підприємствах RGC Production було вироблено 1250 ШДРП. З початку російського вторгнення у країні пошкоджено 3300 газорегуляторних шаф.

Практично вся начинка шафових газорегуляторних пунктів від RGC Production – вітчизняна. Тільки «серце» агрегата – регулятор – італійське, компанії Pietro Fiorentini. «Це найновіше обладнання, і в нього оптимальне співвідношення ціна-якість. Регулятор дозволяє утримувати тиск газу на заданому рівні, оберігати мережі та прилади споживачів від коливань вихідного тиску газу навіть за зміни вхідного тиску – у регуляторі є стабілізуючий вузол. Ця технологія дозволяє тримати тиск у мережах, не припиняючи розподіл газу – навіть коли газопроводи зазнають обстрілів», – розповідає Андрій Вонярха.

25. фото
Сучасні шафи RGC Production пройшли випробування воєнними діями

У газорегуляторних шафах виробництва RGC Production є й інші переваги. Мінімум різьбових з'єднань. Дві незалежні лінії подачі газу – основна та резервна. ШГРП можна так налаштувати, щоб у разі чого лінії перемикалися автоматично. Якщо в старих шафах був важіль, який міг падати не тільки від зміни вихідного тиску, а й від трясіння або вібрації, то в нових шафах клапани іншого типу, вони спрацьовують тільки якщо змінюється тиск у системі. Тому ШГРП RGC Production не відключаються автоматично під час вібрації від вибухів.

У Харкові близько 2 тис. шафових газорегуляторних пунктів. І якщо в 2022 році в місті було встановлено чотири нові ШГРП (не рахуючи газифікації 17 модульних котелень), то в 2023 році передбачається встановити 25 штук.

Сучасна газорегуляторна шафа була встановлена минулого року за один день
Сучасна газорегуляторна шафа була встановлена минулого року за один день

«Газорозподільча система, незважаючи на війну, модернізується. Одна з шаф, розрахована на забезпечення газом до тисячі будинків приватного сектора, була встановлена у вересні 2022 року, заміна пройшла протягом одного дня», – розповідає «Главкому» слюсар «Харківміськгаз» Євген Савченко.

Менеджер «Клієнтського простору» зустрічає споживачів природного газу
Менеджер «Клієнтського простору» зустрічає споживачів природного газу

Клієнти «Харківміськгазу» з будь-яких питань завжди можуть звернутися за кваліфікованою консультацією до «104.ua Клієнтський простір». З початком повномасштабного вторгнення вони на якийсь час припинили свою роботу, але вже в середині весни 2022 року один з них відновив обслуговування клієнтів.

До серпня після пошкоджень від прильотів відремонтували другий «104.ua Клієнтський простір», а у січні 2023 року на Салтівці відкрили нове, третє відділення. Кожен розташований у різних районах міста, так щоб споживачам газу було простіше добиратися.

Світлана Титова: «Щодня нас відвідує до ста клієнтів»
Світлана Титова: «Щодня нас відвідує до ста клієнтів»

«Ми надаємо весь спектр послуг. На ресепшені клієнту видадуть квитанцію, візьмуть довідки, допоможуть передати показання через термінал самообслуговування 104.ua. Допоможуть з оформленням послуги газифікації та реконструкції систем доставки газу, підберуть та оформлять купівлю газового обладнання «під ключ», укладуть договір на технічне обслуговування, приймуть заяву на встановлення вузла обліку газу. У нас комплексне обслуговування, ми бережемо час наших клієнтів. Ми перша сервісна компанія на ринку комунальних послуг», – каже «Главкому» спеціаліст з продажу групи з обслуговування клієнтів «104.ua Клієнтський простір» Світлана Титова.

Війна війною, а доставка газу у Харкові – місті героїв, стабільна.

Андрій Кузьмін, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів