НКРЕКП має відмовитись від дискримінаційних рішень щодо зеленої енергетики – інвестори

НКРЕКП має відмовитись від дискримінаційних рішень щодо зеленої енергетики – інвестори
фото з відкритих джерел

«Гарантованого покупця» позбавляють коштів для розрахунків з ВДЕ за небаланси – заявляють в УВЕА

Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) 7 лютого схвалила проєкт постанови, якою передбачається встановлення нових умов розрахунку небалансів ДП «Гарантований покупець» щодо торгівлі електроенергією з відновлюваних джерел і які ведуть держпідприємства до стану банкрутства.

Про це заявляють в Українській вітроенергетичній асоціації, зазначаючи, що результатом цього рішення стане подальше погіршення фінансового стану галузі зеленої енергетики.

«Цей проєкт постанови є виключно ініціативою Регулятора та не є результатом спільних напрацювань за результатами робочих зустрічей, які проходили в лютому цього року. Окрім того, даний проєкт постанови складається з пропозицій, які позбавляють «Гарантованого покупця» коштів для розрахунків з ВДЕ за небаланси», – заявляють в УВЕА.

На думку інвесторів, це призведе до накопичення заборгованості та збитковості Гарпоку через неможливість оплатити енергію куплену у підприємств ВДЕ за зеленим тарифом і, яку він не зміг продати на всіх сегментах ринку.

«Асоціації ВДЕ пропонують Комісії встановити нову формулу розрахунку небалансів, яка відповідатиме рішенню суду та Закону, а саме: ВДЕ компенсують Гарпоку небаланс електроенергії, який був ними завданий внаслідок помилки прогнозування після сальдування», – заявляють в УВЕА.

Галузь готова оплачувати саме той небаланс (виробничий), який понесла балансуюча група Гарпоку внаслідок такої компенсації, що справедливо та логічно. А торговельний небаланс Гарпок запропоновано компенсувати послугою з розвитку ВДЕ.

«У разі прийняття цієї пропозиції всі вимоги Закону та висновки суду будуть дотримані. У разі затвердження пропозиції НКРЕКП без урахувань позиції сектору ВДЕ це призведе до нових проблем, не вирішивши проблему з розрахунком небалансів ВДЕ», – кажуть в УВЕА.

«Закликаємо НКРЕКП не нівелювати зусилля попередніх обговорень теми небалансів між зацікавленими сторонами та запобігти ухваленню одноосібних дискримінаційних рішень до галузі», – підсумували інвестори.

Нагадаємо, 8 вересня 2022 року Верховний суд України визнав незаконною і скасував формулу НКРЕКП щодо обчислення небалансів, яка покладала відповідальність на підприємства "зеленої" енергетики за те, що ДП "Гарантований покупець" неефективно торгує електроенергією. На думку Української вітроенергетичної асоціації, НКРЕКП має забезпечити підприємствам зеленої енергетики оплату збитків, понесених через встановлення протиправної формули розрахунку небалансів, яка діяла майже 2 роки. Раніше повідомлялося, що рівень недоплати перед підприємствами зеленої енергетики за 2022 рік складає близько 50%.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Костянтин Ущаповський
Україна готова платити справедливу ціну за електроенергію – глава НКРЕКП
Чеерез санкції виплати за облігаціями проводять у білоруських рублях
Білорусь «підклала свиню» інвесторам із Росії
В Одесі та Одеському районі вітрова генерація дозволяє отримувати додаткову електроенергію при мережевих обмеженнях
«Зелена» енергетика допомогла зменшити обмеження електропостачання в Одесі – обленерго
Прокіп: Фінансові проблеми «Укренерго» зумовлюють борги перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел
«Укренерго» не отримує достатньо коштів, бо НКРЕКП затвердило дефіцитний тариф на передачу – експерт
З початку війни в Україні в ЄС вироблено на 50 терават-годин більше електроенергії із сонця та вітру, що відповідало б імпорту 90 терават-годин газу
Відмова від російського газу: стало відомо, скільки зекономив Євросоюз
В умовах війни зелена енергетика є важливою галуззю для підтримки енергобезпеки держави
НКРЕКП планує вирішити проблему недоплат зеленим інвесторам
Країни НАТО пообіцяли витрачати більше на оборону після вторгнення Росії в Україну
НАТО розробляє секретні інструкції на випадок участі у війні
Іноземні інвестори просять Зеленського запобігти банкрутству зеленої енергетики України
Іноземні інвестори просять Зеленського запобігти банкрутству зеленої енергетики України
Більшістю обленерго публікуються коректні та зрозумілі для споживачів графіки
НКРЕКП після обурення енергетиків повідомила про покращення ситуації з графіками відключень
Дата публікації новини: