Зелений водень може зрівнятись у ціні з природним газом до 2050 року

Зелений водень може зрівнятись у ціні з природним газом до 2050 року

Падіння цін дозволить «зеленому» водню забезпечувати до 2050 року 24% світових потреб в енергії

Через 30 років у більшості регіонів світу водень буде вироблятися за допомогою сонячної і вітрової електроенергії і коштуватиме $0,8-1,6 за кілограм. Такий прогноз зробила Дослідницька компанія BloombergNEF, про що йдеться у її доповіді «Перспективи водневої економіки» (Hydrogen Economy Outlook).

Названа вартість «зеленого» водню приблизно відповідає нинішнім цінам на природний газ в енергетичному еквіваленті ($6-12 за млн БТЕ). Вартість може бути ще нижчою у країнах зі значним потенціалом використання поновлюваних джерел енергії.

Враховуючи вартість зберігання і транспортної інфраструктури, вартість відновлюваного водню з доставкою у Китай, Індію і Західну Європу може впасти приблизно до $2/кг ($15/млн БТЕ) у 2030 році і $1/кг ($7,4/млн БТЕ) у 2050 році.

BloombergNEF зазначає, що падіння цін дозволить «зеленому» водню забезпечувати до 2050 року 24% світових потреб в енергії і скоротити глобальні викиди від викопного палива у промисловості на третину.

«Необхідна велика політична підтримка і 150 мільярдів доларів субсидій до 2030 року, щоб стимулювати розширення ринку, - зазначають аналітики BloombergNEF. – Розширити застосування водню також допоможе введення вуглецевого податку, а також колосальне будівництво об’єктів відновлюваної енергетики».

Так, для сталеливарної промисловості вуглецевий податок повинен скласти $50 за тонну CO2, для виробництва цементу - $60, для хімікатів, у тому числі аміаку, потрібно $78, а для використання водню у якості палива для суден - 145 доларів.

На додачу, для забезпечення зеленим воднем 24% глобальних потреб в електроенергії необхідно щороку виробляти 60000 ТВт*год сонячно-вітрової електроенергії (без ГЕС). При цьому 31320 ТВт*год електроенергії буде направлятися безпосередньо на живлення електролізерів.

Сьогодні вироблення ВДЕ становить 3000 ТВт*год, а все виробництво електрики на Землі не перевищує 30000 ТВт*год.

«Зберігання водню у великих кількостях буде одним з найбільш серйозних викликів для майбутньої водневої економіки, - заначають у BloombergNEF. - Кількість недорогих великомасштабних варіантів, таких як соляні каверни, обмежена, а вартість використання альтернативних технологій зберігання часто може перевищувати вартість виробництва самого водню».

В цілому, за оцінкою BNEF, до 2050 року буде потрібно більше 11 трильйонів доларів США інвестицій для створення інфраструктури, необхідної для забезпечення воднем 24% кінцевого споживання енергії у 2050 році.

Раніше повідомлялося, що альтернативна енергетика в Україні за рік зросла більш ніж вдвічі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: