Протоієрей Георгій Коваленко: Вселенський патріарх вже вирішив найбільшу проблему православних українців

 Протоієрей Георгій Коваленко: Вселенський патріарх вже вирішив найбільшу проблему православних українців
Вселенський патріарх Варфоломій вирішив найбільшу проблему українців - визнав всіх православних вірними: і священиків, і єпископів серед них

«Якщо рішення церковного керівництва не відповідають духу Євангелія, канонам, то у духовенства, у ієрархів, у вірян може бути власна думка», - нагадує експерт

Протоієрей Георгій Коваленко має своє тлумачення того, що відбулося 11 жовтня цього року на синоді Вселенського патріархату. За словами протоієрея, Вселенський патріарх Варфоломій у цей день вирішив найбільшу проблему українців - визнав всіх православних вірними: і священиків, і єпископів серед них. Про це Коваленко розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому».

«Це не тільки відкриває ієрархам шлях для участі у Обє’днавчому соборі. Для мене це питання, що вирішує долю звичайних людей. Тепер вони можуть приходити до будь-якої церкви, причащатися у будь-якому храмі», - вважає священик.

Саме тому, ще до засідання синоду РПЦ у Мінську (15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом» - ред.») протоірей Коваленко опублікував заяву у соцмережі про те, що його група відкритого православ’я не розриватиме зв’язки з Вселенським православ’ям. Одночасно священик написав, що залишиться в єдності з духовенством і вірянами Московського патріархату, які будуть для цього відкриті. Також він запевнив, що хоче бути в єдності з новоствореною помісною церквою, «якщо її визнаватиме Вселенський патріарх і світове православ’я».

«Церква – це ж не армія, де існують тільки накази, обов’язкові до виконання. Хоча навіть в армії солдат може відмовитися від виконання злочинних наказів. Якщо якісь рішення церковного керівництва не відповідають духу Євангелія, канонам церкви, то у духовенства, у ієрархів, у вірян може бути власна думка», - стверджує протоієрей Георгій Коваленко.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія. Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков. 

У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення синоду РПЦ. Також повідомлялося, за якої умови РПЦ відновить відносини з Константинополем.

В УПЦ КП вважають, що синод РПЦ повторює агресивну політику Кремля щодо України.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: