Багато депутатів з БПП хочуть розповсюдження мовних квот і на супутникові телеканали, - Княжицький

Багато депутатів з БПП хочуть розповсюдження мовних квот і на супутникові телеканали, - Княжицький

Щодо супутникових каналів мовлення може бути застосована інша система квот, зазначив нардеп

Народний депутат фракції «Народний фронт», співавтор законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови в аудіовізуальних засобах масової інформації» Микола Княжицький в інтерв'ю «Главкому» розповів, що є колеги у фракції БПП, які вважають, що цей закон повинен розповсюджуватися і на супутникові канали мовлення.

«Побачимо. Я сподіваюся, що підтримка буде. Ми не вигадуємо нічого нового, ми повертаємося до практики, яка уже була. Цей закон не обмежує життєдіяльність жодної мови, жодного народу в Україні. Він лише підтримує українську мову, яку немає кому підтримати окрім української держави, на відміну від російської, польської, чи будь-якої іншої мови. Так, є депутати, які висловили свої зауваження. Ми домовилися, що вони їх подаватимуть письмово. Зміни ж бо можуть вноситися і до першого читання, коли проходитимуть через профільний комітет. Є колеги у фракції БПП, які вважають, що цей закон повинен розповсюджуватися і на супутникові канали мовлення, таких людей багато. Але в такому разі ми повинні будемо захистити канали, які мовлять мовами національних меншин, такі як канал ATR. Бо вони мають повне право своєю мовою виробляти продукт», - розповів Княжицький.

За його словами, супутникові канали можуть потрапити під регулювання цим законом в разі його ухвалення.

«Так, цілком можливо. Може бути інша система квот. Я, наприклад, свого часу, ще до обрання в депутати мав практику отримання ліцензії з-за кордону. Коли ми отримували ліцензію в Польщі, у нас була квота – 33% польською мовою (у 2011 році телеканал TVI, яким тоді опікувався Княжицький, отримав ліцензію на мовлення в Польщі, – «Главком»), хоча ми її отримували для українського каналу. Натомість коли ми отримували ліцензію в Латвії для каналу «Еспресо», то там для каналів, які ведуть мовлення поза межами цієї країни, немає подібних квот, натомість в межах країни квоти є», - зазначив нардеп.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови в аудіовізуальних засобах масової інформації», згідно з яким пропонується встановити обов’язкову частину передач новин державною мовою не менше 75% від загальної тривалості всіх передач новин. Авторами законопроекту є народні депутати Микола Княжицький і Вікторія Сюмар. Документом передбачено, що для телеоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення частина передач або фільмів українською мовою має становити не менше 75% протягом доби з 7:00 до 18:00 і з 18:00 до 22:00. Для відповідних телеорганізацій регіональної та місцевої категорії мовлення встановлюється обов’язкова частина на рівні 50%.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: