Депутат розповів, чому введення мовних квот у медіа не торкнеться Інтернету

Депутат розповів, чому введення мовних квот у медіа не торкнеться Інтернету
Микола Княжицький

Княжицький пояснив, чому засилля російської мови у друкованих ЗМІ і Інтернеті не турбує депутатів

Закон про мовну квоту не регулює сайти, Інтернет, друковану пресу, він регулює лише телебачення. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів народний депутат фракції «Народний фронт», співавтор законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови в аудіовізуальних засобах масової інформації» Микола Княжицький.

«Електронні медіа – це телебачення і радіо, просто саме ці медіа традиційно так прийнято називати, а не інформаційні сайти і портали», - зазначив він.

Княжицький також розповів, чому засилля російської мови у друкованих ЗМІ і Інтернеті не турбує депутатів.

«Розумієте, держава мусить регулювати свій обмежений ресурс. В даному випадку обмеженим ресурсом є частоти. В Інтернеті будь-яка людина може писати будь-що у будь-якій країні, так само і газети може друкувати будь-хто. Як тільки ми подали цей законопроект, ви ж бачите, яка пропагандистська кампанія розгорнулася у ЗМІ, особливо у Росії. Але розпочали цю кампанію «Вєсті» в Україні. Кажуть, що нібито ми хочемо заборонити пресу сусідніх країн», - сказав нардеп і додав, що закон преси взагалі не стосується, «у ньому про пресу взагалі нічого немає».

Крім того, Княжицький пояснив ситуацію навколо телеканалу ATR, який значну кількість часу мовить кримськотатарською. «У цього каналу супутникова ліцензія. Він не підпадає ані під загальнонаціональну категорію, ані під регіональну щодо мовних квот. Наш законопроект стосується тих каналів, які використовують обмежений державний ресурс, якими є наземні частоти», - зазначив депутат.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови в аудіовізуальних засобах масової інформації», згідно з яким пропонується встановити обов’язкову частину передач новин державною мовою не менше 75% від загальної тривалості всіх передач новин. Авторами законопроекту є народні депутати Микола Княжицький і Вікторія Сюмар.

Документом передбачено, що для телеоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення частина передач або фільмів українською мовою має становити не менше 75% протягом доби з 7:00 до 18:00 і з 18:00 до 22:00.

Для відповідних телеорганізацій регіональної та місцевої категорії мовлення встановлюється обов’язкова частина на рівні 50%.

Детальніше читайте в інтерв’ю Миколи Княжицького «Главкому» 


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: