Безсмертний назвав вкинутий в Раду законопроект про реінтеграцію Донбасу провокацією

Безсмертний назвав вкинутий в Раду законопроект про реінтеграцію Донбасу провокацією
Роман Безсмертний

На жаль, зараз у законі реінтеграції нема, навпаки є ситуація, яка призведе до загострення, - вважає Безсмертний

Екс-віце-прем’єр, колишній представник України в Мінській тристоронній контактній групі Роман Безсмертний в інтерв’ю «Главкому» заявив, що прийняття останніх гучних законопроектів, зокрема що стосується деокупації Донбасу, лише стимулює загострення конфлікту.

«Головною причиною того, що відбулось в парламенті, є цілий ряд кроків, які накрутили пружину – прийняття пакету змін до кримінального законодавства, судова, пенсійна реформи. І після усіх цих речей, коли зал був намагнічений, вкинути документ, з яким депутати не були ознайомлені, було без перебільшень провокацією. Це наклалося на резонансність проблеми, і в результаті ми мали вибух. Було б правильно, якби депутати взяли законопроект про реінтеграцію до розгляду і працювали над ним таким чином, щоб він відповідав прорекламованій назві. Тому що, на жаль, зараз там реінтеграції нема, навпаки є ситуація, яка призведе до загострення».

Втім, принаймні другий законопроект, який продовжує дію закону про особливий статус, підтримали і американці, і німці, і французи. Причому ніби-то відкрито заздалегідь подавали сигнал, що будуть вітати його прийняття.

«По-перше, вітальні реляції почалися після того, коли послів зібрали в Адміністрації президента. По-друге, я маю великі сумніви щодо того, що документ опрацьовувався так, як це було розказано. По-третє, якщо він опрацьовувався, то чому це пройшло повз «нормандський формат», - прокоментував Безсмертний.

«Але навіть якби не пройшло повз, то чому парламент треба ставити перед фактом і навіть не роздавати документ народним депутатам? Якщо я хочу, щоб документ був прийнятий, то збираю керівників фракції і кажу: «Так і так, нам наші партнери кажуть ось це. Я вас прошу – поясніть депутатам, що ми стаємо перед таким вибором». Але нічого зроблено не було. Деякі факти говорять про те, що все було зроблено з точністю до навпаки», - вважає політик.

Безсмертний називає кілька причин такої ситуації. Перша – це зустріч Волкера і Суркова, яка «виглядала так, що про нас говорять без нас».

«Тому Києву треба було в інформаційному плані збурити ситуацію. Другий момент стосувався виборів в Німеччині, обрання союзу ХДС/ХСС і формування статусу-кво по Меркель. Третій момент – візит Порошенка до Сполучених Штатів Америки. Це все взаємопов’язані речі. Динамітом же послужила причина, на яку нині не дуже зважають, – це вибори в Україні і Росії, які наближаються», - наголосив Безсмертний. .

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: